Spēlē spēlītes un mācies • IR.lv

Spēlē spēlītes un mācies

6
Gunita Nagle

Paši savās mācību stundās pārliecinājušies, ka datorspēles un lietotnes palīdz bērniem apgūt jaunas prasmes, trīs skolotāji  iesaka, kā izvēlēties spēles un kuras ir pašu iecienītas 

Spēlēšanās ir veids, kā cilvēks mācās ne tikai bērnībā, bet visu mūžu. To pierāda milzīgā datorspēļu un izglītojošo lietotņu popularitāte. Tādu ir simtiem un tūkstošiem, domātas maziem bērniem, pieaugušajiem un senioriem, iesācējiem un viedajiem. Piemērotākās mācību spēles izvēle kļuvusi līdzīga virves dejotāja pastaigai – jānotur līdzsvars starp pienākumiem, mācību standartu izvirzītajām prasībām un vēlmi padarīt mācīšanos mūsdienīgu un interesantu. Lai atvieglotu šo uzdevumu, lūdzām trīs skolotājus pastāstīt, kādi, viņuprāt, ir būtiskākie atlases kritēriji. 

Aizraujoša

Kad latviešu valodas skolotājiem jāizvēlas teksts, ar kuru strādāt, daudzko izšķir viņa izvēlētais literatūras fragments. Uzdevums Andreja Upīša Zaļās zemes fragmentā atrast personu vietniekvārdus var izraisīt žāvas, bet aicinājums vietniekvārdu meklēšanai izmantot pašlaik populāro Māra Runguļa Lapsas kalniņa mīklas var būt interesants. 

Reizumis jāatkāpjas no literatūras kanona un jāpiedāvā teksts, kas skolēniem šķiet aizraujošs. Tas pats attiecas uz mācību spēlēm – jāizvēlas nevis pareiza, bet aizraujoša spēle. Labākās mācību spēles parasti ir jautras. Tādēļ pieaugušajam vispirms pašam jāizmēģina mācību spēle, lai saprastu, vai, darbojoties ar to, viņš gūst prieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu