Kā kļūt par labāku valsti • IR.lv

Kā kļūt par labāku valsti

1
Anhels Gurija: «Jo vairāk konkurences, jo mazāk nevienlīdzības. Valstīs ar ierobežotu konkurenci visnabadzīgākie cilvēki pērk produktus par 30 vai 40% dārgāk.»
Pauls Raudseps

OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija izskaidro, ko organizācija var dot Latvijai

Apvienoto Nāciju Organizācija, Eiropas Padome, Eiropas Savienība un NATO, eirozona… Soli pa solim Latvija kopš neatkarības atgūšanas ir iestājusies gandrīz visās svarīgajās un prestižajās starptautiskajās organizācijās, kuras atbilst mūsu atrašanās vietai (uz dalību ASEAN – Dienvidaustrumāzijas valstu asociāciju – nekad nepretendēsim) un rietumnieciskajai pārliecībai (Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā arī nekad nestāsimies). Faktiski palikusi tikai viena, uz kuru vēl būtu vērts tēmēt – OECD (Organization for Economic Co-Operation and Development jeb Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija).

Tā radusies pēc Otrā pasaules kara kā ASV finansiālās palīdzības Eiropai koordinatore, bet kopš 60.gadu sākuma ir pārtapusi par pasaules attīstītāko valstu domnīcu, kura veic pētījumus un nosaka labāko praksi gandrīz visās ekonomiskās un sociālās politikas jomās.

OECD var iestāties valstis no jebkura pasaules reģiona, tomēr organizācijā uzņem tikai zemes ar augsti attīstītu ekonomiku, kuras pēc iestāšanās apmainās savā starpā ar pieredzi un informāciju. Igauniju uzņēma jau 2010.gadā, Latvija iestāšanās procesu sāka pērn.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu