Laima Hercberga, piegādā rīdziniekiem dārzeņus • IR.lv

Laima Hercberga, piegādā rīdziniekiem dārzeņus

1
Laimas ģimenes saimniecība Vizbuļi ar bioloģisko dārzeņkopību nodarbojas jau desmit gadu. Pārliecinājušies, ka saimniekot bez dabai un cilvēkam kaitīgu vielu izmantošanas nav pārlieku grūti. «Esmu par to, lai Latvijā pēc iespējas vairāk būtu bioloģisko saimniecību.»
Gunita Nagle

 

Bioloģiskās zemnieku saimniecības Vizbuļi dārzeņiem pircēju nekad nav trūcis. Drīzāk otrādi – rīdzinieku pieprasījums pēc ķīmijas nesagandētiem kartupeļiem, burkāniem, seleriju saknēm, ķirbjiem un daudziem citiem produktiem ir tik liels, ka dažkārt nākas kādam pateikt: piedod, vairs nav! 

Tiem četriem, dažkārt pieciem tiešās pirkšanas pulciņiem Rīgā, kuri pērk Vizbuļu produktus, saimniece Laima Hercberga gan cenšas sagādāt visu prasīto. Četru gadu laikā, kopš Latvijā darbojas tiešās pirkšanas pulciņi, kuros pilsētnieki bez starpniekiem iepērk bioloģisko saimniecību produkciju, starp Vizbuļu saimi un viņas kundēm izveidojušās labu paziņu attiecības. Lai parādītu, kā darbojas tiešā pirkšana, 20.septembrī no pulksten 11 līdz 16 Rīgā, kluba Piens teritorijā, darbosies Lielpasūtījums. Tajā būs iespēja iepazīties ar 23 biolauksaimniekiem, arī Vizbuļu saimniekiem. 

Laima Hercberga labi atceras, kā pirms četriem gadiem uzzināja par tiešo pirkšanu – viņa bija aizgājusi uz lekciju par bioloģisko dārzeņkopību, un lektori cita starpā izstāstīja arī par tiešo pirkšanu dažādās pasaules valstīs. Tiklīdz Zane Ruģēna-Bojāre un Elīna Zuša, kas sāka šo kustību arī Latvijā, piedāvāja Vizbuļu saimniecei vest lauku labumus rīdziniekiem, viņa iesaistījās. Viņa bioloģisko produkciju ved arī vairākiem Rīgas restorāniem, ekoveikaliem un Rīgas Valdorfskolai, tāpēc nebija grūti mašīnā atrast vietu vēl dažiem dārzeņu maisiem un kastēm. «Manā uztverē tiešā pirkšana tas pats tirgus vien ir, bet ar garantiju, ka viss tiek nopirkts. Ja vedu rīdziniekiem tieši tik, cik viņi pasūtījuši, zinu, ka mājās braukšu ar tukšu mašīnu,» stāsta Hercbergas kundze. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu