Porošenko: Donbasa īpašais statuss nenozīmē atdalīšanos • IR.lv

Porošenko: Donbasa īpašais statuss nenozīmē atdalīšanos

7
Ukrainas prezidents Petro Porošenko (no labās) un valdības vadītājs Arsēnijs Jaceņuks valdības sēdē. Foto: AFP/LETA

Valsts vadītājs parakstījis likumu, kas ļauj ieviest sankcijas pret personām un uzņēmumiem, kuri atbalsta separātistus

Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien paziņojis, ka situācija valsts austrumos kopš pamiera noslēgšanas ir radikāli mainījusies. Porošenko no jauna uzsvēra, ka austrumu reģioni paliks Ukrainas sastāvā.

Nākamnedēļ Ukrainas parlaments izskatīs likumprojektu par dažu Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonu īpašo statusu, trešdien paziņoja Porošenko valdības paplašinātajā sēdē.

“Ukrainas likums par dažu Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonu pagaidu pašpārvaldi skaidri paredz šo reģionu palikšanu Ukrainas sastāvā. Nākamnedēļ šis projekts tiks iesniegts Augstākajā Radā,” teica prezidents. “Nekādu LTR un DTR Minskas protokolā nav,” teica Porošenko.

Viņš arī noraidīja iespēju, ka tuvākajā laikā varētu tikt noteikts īpašs režīms iedzīvotājiem, kuri atrodas zonās, kuru tuvumā notiek pretterorisma operācijas, vēsta UNIAN.

Porošenko valdības sēdē vairākkārt uzsvēra, ka Minskas vienošanās, kas notika 5.septembrī, neparedz nekādu reģionālu “atsvešināšanos”, ziņo BBC.

“Protokols paredz Ukrainas suverenitātes atjaunošanu un saglabāšanu visā Donbasa teritorijā, tai skaitā arī tur, kur pagaidām atrodas kaujinieki. Šajā teritorija arī atgriezīsies Ukrainas tiesiskums,” teica valsts galva.

Krievija izvedusi no Donbasa 70% savu karavīru, kas atradās Ukrainas teritorijā, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko. “Pēc mūsu izlūkdienesta jaunākajiem datiem ārpus robežas izvesti 70% Krievijas spēku. Tā ir vēl viena cerība, ka miera iniciatīvām ir laba perspektīva,” valdības sēdē pavēstīja Porošenko.

Prokremlisko kaujinieku līderi joprojām vēlas atdalīties no Ukrainas. Porošenko atzina, ka piektdien Minskā noslēgtā pamiera īstenošana ir sarežģīta un prokremliskie kaujinieki vairākkārt mēģinājusi izprovocēt Ukrainas karavīrus uz apšaudēm. Taču, salīdzinot ar situāciju pirms pamiera, frontē vērojamas radikālas pārmaiņas, norādīja prezidents. “Pirms tika izsludināts pamiers, Ukraina ik dienu zaudēja desmitiem savu varoņu,” viņš piebilda.

Valsts vadītājs arī parakstījis likumu, kas dod tiesības Nacionālās drošības padomei un valsts aizsardzības sistēmai veidot sankcijām pakļauto personu un uzņēmumu, kas materiāli atbalsta Austrumukrainas separātistus, sarakstus.

Ukrainas valdība jau sagatavojusi šādu sarakstu ar 172 Krievijas un citu valstu pilsoņiem, kā arī 65 Krievijas juridiskajām personām, ziņo BBC.

Daži Ukrainas parlamentārieši ierosina sankcijas ieviest arī pret Krievijas enerģijas gigantu “Gazprom”, kas sponsorējot teroristus.

Ukrainas parlaments likumu “Par sankcijām” pieņēma jau 14.augustā.

 

Komentāri (7)

Malda 10.09.2014. 17.35

Skatos krievu komunisti ar saaktivizējušies (nemaz i nezināju ka Dombass ir čecēnu vēsturiskā zeme :) :):

http://www.youtube.com/watch?v=xCW_u4IJJg0#

ķer uz nostaļģiju :)

http://www.youtube.com/watch?v=JUt6Ifb7XqA

+1
0
Atbildēt

0

janis17 10.09.2014. 16.26

Mānīgs mušpapīrs.
Bet ukraiņiem nākas ķerties pie salmiņiem. Nekādas palīdzības jau nav.

+1
0
Atbildēt

0

ILZE 10.09.2014. 14.37

Tā ir atdalīšanās pirmā fāze.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu