ES nespēj vienoties par sankcijām pret Krieviju (papild.) • IR.lv

ES nespēj vienoties par sankcijām pret Krieviju (papild.)

27
Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Sarunas turpināsies ceturtdien

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki nav spējuši vienoties par jauno sankciju ieviešanu pret Krieviju, un sarunas turpināsies ceturtdien, vēsta avoti ES. Vēstnieki “turpinās šodienas diskusijas par sankcijām, lai varētu papildus novērtēt situāciju uz vietas un veikt papildus konsultācijas,” izteicās viens no avotiem.

ES dalībvalstu līderi 30.augusta samitā vienojās par jaunām sankcijām pret Krieviju, un dalībvalstu vēstnieki piektdien saskaņoja jauno sankciju paketi, taču to spēkā stāšanās tika atlikta, ņemot vērā dažu dalībvalstu, arī Itālijas, iebildumus, ziņo LETA/AFP.

Tika panākta vienošanās, ka sankciju ieviešana atlikta “uz dažām dienām” un trešdien dalībvalstu vēstnieki tiksies vēlreiz.

Tikmēr Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni, kas izvirzīta uz Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāvja amatu, trešdien paziņoja, ka ES jābūt vienotai jautājumā par sankcijām pret Krieviju, jo pretējā gadījumā tiks stiprināta Maskava.

Atbildot uz jautājumu, kad sankcijas stāsies spēkā, Mogerīni norādīja, ka “vispirms saprātīgāk ir atrast vienprātību par termiņiem”. “Ja mēs nebūsim vienoti (..), tas būs mūsu vājums un Krievijas spēks,” uzrunājot semināra dalībniekus, uzsvēra Itālijas ārlietu ministre. “Mūsu loma ir atrast konsensu.”

Viņa piebilda, ka runā kā Itālijas ministre, pārstāvot pašreizējo ES prezidētājvalsti.

Mogerīni atzina, ka “turpinās debates par [labāko] brīdi”, kad sankcijas iedarbināt, ņemot vērā to, ka piektdien panāktā uguns pārtraukšana Ukrainā visumā, šķiet, tiek ievērota.

ES nevēlas dot “pretrunīgu signālu”, kas var apdraudēt miera centienus, norādīja Mogerīni, piebilstot, ka dažas dalībvalstis vēlas, lai sankcijas vēlreiz tiktu apspriestas valdību vadītāju līmenī.

Merkele aicina nekavējoties piemērot Krievijai jaunās sankcijas

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien aicinājusi nekavējoties piemērot Krievijai jaunās sankcijas. Vienlaikus kanclere norādīja, ka jaunās sankcijas vienmēr var tikt atceltas, ja pamiers Austrumukrainā būs noturīgs, ziņo LETA/DPA.

“Pašreizējās situācijas gaismā (..) mēs tagad aicinām publicēt sankcijas. Es ceru, ka mēs drīz to nolemsim,” uzrunājot Vācijas likumdevējus, paziņoja kanclere.

Tikmēr Somijas ārējās tirdzniecības ministre Lenita Toivaka – vienas no valsts, kura 8.septembrī nebalsoja par sankciju pret Krieviju pastiprināšanu, aģentūrai “Bloomberg” teikusi, ka sankcijas stāsies spēkā tuvākajās dienās, ja nebūs Ukrainas konflikta eskalācijas.

Tomēr Somijas ministrei liekas, ka sankcijas pret Krieviju ir “bīstamas”. “Sankciju spirāle ir bīstama,” teica Toivaka. “Mēs zinām, kādas nozares skars iespējamie Krievijas pretsoļi, un pats lielākais risks ir nenoteiktība, cik ilga būs krīze,” teica ministre.

8.septembrī ES dalībvalstu pārstāvji lēma par jaunām sankcijām pret Krieviju, pārvarot konsensusa trūkumu. Somija rakstiskajā balsojumā neatbalstīja stingrāku sankciju ieviešanu pret Krieviju.

Tagad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir vienojušās par jaunu sankciju kārtu pret Krieviju, bet tās vēl nav ieviestas. Sankcijas stāsies spēkā tikai pēc tam, kad būs publicētas ES oficiālajā žurnālā.

Merkele pauda pārliecību, ka ES ir jāpastiprina spiediens pret Krieviju, lai tā sekmētu konflikta noregulējumu Austrumukrainā.

Kanclere norādīja, ka sankcijas varētu tikt atceltas tad, ja tiks ievēroti visi Ausrumukrainas pamiera vienošanās punkti.

Ja ieroči Austrumukrainā apklusīs, Vācija būs pirmā, kas aicinās sankcijas atcelt, viņa piebilda. Sankcijas “tiek ieviestas tikai tad, kad no tām nevar izvairīties”, norādīja Merkele.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (27)

Aivars Krauklis 10.09.2014. 16.19

Somietei laikam 1939.gada mācības nav gājušas labumā. Ja vēsturi nejēdz, vismaz savas valsts tuvākās apkārtnes karti taču vajadzētu zināt.

Bet Krievijai ar katru dienu skumjāk iet, nesen pat uzticamie franču sociķi sāka svārstīties, tagad tik izprotošā un draudzīgā Vācija… Krugom vragīīī!

+18
0
Atbildēt

0

Malda 10.09.2014. 17.43

buchamona 10.09.2014. 17.22

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu