Laupīšanas bizness • IR.lv

Laupīšanas bizness

4
Amerikāņu žurnālists Džeimss Folijs pazuda Sīrijā 2012.gada novembrī, bet šāgada augustā viņu nogalināja džihādistu grupējums Islāma valsts Sīrijā un Irākā. Lai gan internetā izplatītajā video teroristi apgalvoja, ka tā ir atmaksa par ASV politiku Tuvajos Austrumos, laupītāji vispirms centās saņemt vairākus miljonus dolāru lielu izpirkuma maksu.

Principu nemaksāt izpirkuma maksu teroristiem, kas sagrābuši ķīlniekus, stingri ievēro tikai ASV un Lielbritānija. To publiski apgalvo arī citas Rietumu valstis, taču glābjot savus pilsoņus, pēdējos gados tās ekstrēmistiem samaksājušas miljoniem eiro

Ar naudu bija pilni trīs koferi: pieci miljoni eiro. Vācu amatpersona, kas bija atbildīga par naudas nodošanu, uz Mali galvaspilsētu Bamako atlidoja pustukšā militārajā lidmašīnā un nekavējoties tika aizvesta uz slepenu tikšanos ar Mali prezidentu, kas solīja palīdzēt atrisināt satraucošo situāciju.

Oficiāli tika ziņots, ka Vācija atvēlējusi naudu no sava budžeta palīdzībai trūkumcietējiem šajā Āfrikas valstī. Patiesībā visas iesaistītās puses labi zināja, ka nauda paredzēta mazpazīstamai islāma ekstrēmistu grupai, kas bija sagrābusi ķīlā 32 ceļotājus no Eiropas. 

Koferi tika salikti pikapos un aizvesti vairākus simtus kilometru uz ziemeļiem. Sahāras tuksnesī braucējus gaidīja vairāki bārdaiņi, kas naudu pārskaitīja uz smiltīs izklātas segas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu