Noslēpuma staipīšana • IR.lv

Noslēpuma staipīšana

3
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš un tieslietu ministre Baiba Broka nesaņēma augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam, un tagad NA grib mainīt pielaides procesu.
Anita Brauna

Valdība grib mainīt pielaižu izsniegšanu valsts noslēpumiem, kļūdaini piesaucot cilvēktiesību pārkāpumus

Pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) atteikuma piešķirt pielaidi valsts noslēpumam Nacionālās apvienības ministriem Baibai Brokai un Romānam Naudiņam valdība nolēmusi mainīt valsts noslēpuma piešķiršanas regulējumu. Ministru kabinets uzdevis SAB izveidot darba grupu, kas izstrādātu «sistēmiskas izmaiņas» pielaižu izsniegšanas un pārsūdzības kārtībā atbilstoši «pēdējiem» Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumiem, kas valsts noslēpuma pielaides procedūras Latvijā it kā atzinusi par cilvēktiesības pārkāpjošām.

Īstenībā nav ECT lēmumu, kas Latvijā būtu konstatējuši cilvēktiesību pārkāpumus valsts noslēpuma regulējuma jomā. Šos aspektus Latvijā jau ir vērtējusi arī Satversmes tiesa un atzinusi par cilvēktiesībām atbilstošus gan ierobežojumus pielaižu pārsūdzībā, gan faktu, ka pārbaudāmā persona netiek iepazīstināta ar savas lietas materiāliem, par ko pašlaik izskan lielākā neapmierinātība.

Tāpēc valdības lēmums drīzāk uzskatāms par mēģinājumu spodrināt drošības sietu neizturējušo ministru mundieri vai, sliktākajā gadījumā, mēģinājumu politiskajai kontrolei pakļaut drošības dienestus, kas ar lielu troksni jau vienreiz izgāzās – Aigara Kalvīša valdības laikā pirms septiņiem gadiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu