Kompromisu bezdibenis • IR.lv

Kompromisu bezdibenis

4
Antons Lisenkovs.
Aivars Ozoliņš

Žurnālists Antons Lisenkovs salīdzina Putina skrūvju pievilkšanu ar brežņevismu un paredz Krievijai divus risinājumus – asiņainu dumpi vai pilsoniskas sabiedrības rašanos

Krievijā mediju telpa kļūst arvien retinātāka, būt godprātīgam žurnālistam tur kļūst bīstami. «Vienkārši žurnālistu kvalitatīvi padarīts darbs padara izdevumu par opozicionāru varai,» kādā intervijā teic Antons Lisenkovs, kas pavasarī aizgāja no darba populārajā un ietekmīgajā izdevumā Lenta.ru un tagad veido portālu Spektr.lv. Martā Lenta.ru māteskompānijas Afiša – Rambler – SUP īpašnieks Aleksandrs Mamuts atlaida izdevuma galveno redaktori Gaļinu Timčenko, kura bija vadījusi mediju kopš tā dibināšanas 1999.gadā. Atlūgumus iesniedza desmitiem žurnālistu. Lisenkovs intervijā stāsta, kas, viņaprāt, turpmāk notiks ar Krieviju un kāpēc Latvijai nav jābaidās no kaimiņvalsts iebrukuma vai «zaļo cilvēciņu» parādīšanās.

Kā notika, ka aizgājāt no Lenta.ru un sākāt veidot Spektr.lv?
Vairākus pēdējos gadus strādāju Latvijā par Lenta.ru korespondentu. Biju šeit iedzīvojies, izveidojies paziņu loks. Kad tas [redaktores atlaišana] notika Lentā, pārstāju tai rakstīt. Drīz pēc tam Delfi.lv krievu izdevuma galvenais redaktors Anatolijs Golubovs vērsās pie manis ar ideju, ka nebūtu slikti mēģināt nodibināt izdevumu Krievijai. Es arī biju par to domājis. Jo Krievijā atbrīvojas informatīvais tirgus, kļūst retinātāks. Ļoti daudzi izdevumi tiek slēgti vai bankrotē.

Kas īsti notika Lentā?
Pavasarī Lenta publicēja Iļjas Azara materiālu par Ukrainas radikāļiem, kurā bija atsauce uz diezgan radikālu resursu, kas pauž Labējā sektora viedokli. Pēc intervijas publicēšanas redakcijā pienāca Roskomnadzor paziņojums, ka Lentai tiek izteikts brīdinājums. Pēc šā brīdinājuma īpašnieks izsauca galveno redaktori Gaļinu Timčenko, pieprasīja nekavējoties izņemt materiālu un atlaist Azaru. Viņa atteicās to darīt, un īpašnieks pieņēma lēmumu viņu atlaist. Nākamajā dienā pēc Gaļinas atlaišanas vairākums redakcijas darbinieku, it īpaši rakstošo, uzrakstīja atlūgumu – aptuveni 80 cilvēku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu