Daces sēnītes • IR.lv

Daces sēnītes

5
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Puķe

Baravikas savā sulā – cukura trīsreiz vairāk par sāli. Ļoti garšīgi!

Aizrautīga Aiviekstes upes makšķerniece un copes lietu veikala Bembijs saimniece. Vidzemes mazpilsētas Lubānas mēra sieva. Trīs bērnu mamma un nu jau arī vecmāmiņa. Bet saistībā ar šo rakstu svarīgākais – visā apkārtnē labāko marinēto sēnīšu autore. Tā ir Dace Saleniece, kuras konservu burciņas ir laipni gaidītas draugu un radu mājās. 

Ik gadu Dace ziemai piepilda vismaz ap 200 dažādu tilpumu trauku. Jurītis, kā viņa mīļi sauc brāli, ceļojumu rakstu autoru Juri Lorencu, vien uz Rīgu aizvedot krietnu kvantumu, lielu daļu «izejmateriāla» gan arī pats palīdz pielasīt.

Juris, Dace, viņas vīrs Tālis ir auguši Lubānā, sēņu vietas pazīst kopš bērnības. Vecie meži daudzviet, kā saka Dace, ir «izgriezti», bet tam ir arī pozitīvā puse. Apšu beciņas, piemēram, labi augot apšu un bērzu jaunaudzē, kur koki ir cilvēka augumā. Toties baravikām patīk tumši, veci egļu meži. Kad uznāk baraviku «vilnis», Daces komanda bieži vien dodas sēnēs pat divreiz dienā – rīta pusē un vakarā, ar ieslēgtiem prožektoriem izbrauc pa seniem meža ceļiem, kas ved uz pamestām mājām. Daces draudzenes smejoties, ka viņai ir «sēņu redze» – aizmetušos beku pamanīs pat zem sūnu pauguriņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu