Putina «pārtikas programma» • IR.lv

Putina «pārtikas programma»

4
Maskavieši sociālajos tīklos izvieto bildes ar tukšiem veikalu plauktiem, no kuriem pircēji drīz pēc Putina lēmuma aizliegt Rietumvalstu pārtikas importu iztīrīja augļus, sierus un citus kārumus, kuri pašmāju ražotājiem tik labi nesanāk vai vispār netiek piedāvāti tirgū.

 

Maskava, pārtikas veikals lielā tirdzniecības centrā. Lielveikals pieder kompānijai Auchan, kas Krievijas galvaspilsētā ir analogs Rīgas Rimi – cenas vidējas, preču klāsts pieklājīgs. Te gandrīz vienmēr ir cilvēku pārpilns, un pie kasēm jāstāv krietnā rindā. Piecas dienas pēc tam, kad spēkā stājies prezidenta Putina rīkojums par pārtikas importa aizliegumu no Eiropas Savienības, ASV un Austrālijas, pirmajā acu uzmetienā šeit nekas nešķiet mainījies. Pircēju nav vairāk, augļu un dārzeņu nodaļas plauktos joprojām gozējas ķirštomātiņi no Nīderlandes un persiki no Spānijas. Taču sieru nodaļā gan paveras cita aina – daži plaukti ir pilnīgi tukši, citos rindojas Krievijā un Baltkrievijā ražotie sieri, bet arī to nezin kāpēc kļuvis mazāk. Arī gaļas nodaļa ar pārpilnību nežilbina. Lai gan uz cenu zīmēm lasāms, ka vitrīnās jābūt pašmāju produkcijai, nav pat tās. Pilnīgi bez miņas pazudusi vistas un tītara fileja, kas vēl pirms nedēļas pildīja plauktus. Tukšāks arī zivju nodaļā. Norvēģijas lasi iepakojumā vēl var atrast, bet tā ir krietni mazāk. Vienīgi dorada mierīgi atdusas uz ledus gabaliņiem. Šī zivs pavisam noteikti Krievijas ūdeņos nav sastopama, tātad ir importēta, taču Auchan apmeklētājiem acīmredzot nav pa prātam. To apstiprina manis uzrunātā tirdzniecības zāles vadītāja, sieviete ap piecdesmit – vispirms gan stingri piekodinot neminēt rakstā pat viņas vārdu. Darbiniece mierina, ka importa aizliegumā iekļauto produktu pilnīgs deficīts vēl tik ātri nav gaidāms. «Kamēr prece ir noliktavā, turpināsim likt plauktos. Bet kas būs vēlāk – nezinu. Taču mēs neesam Garšas ābece, nekādas eksotikas mums te nav, tātad centīsimies importa produktus aizstāt ar vietējiem,» stāsta veikala darbiniece.

Minētā Garšas ābece ir cits lielveikalu tīkls, kas domāts izmeklētākai publikai. Cenas ievērojami augstākas, vismaz dubultā, toties produktu izvēle vienmēr bijusi plaša. Piemēram, tikai šajā veikalu ķēdē vienmēr iespējams iegādāties austeres – preci, ko par ikdienas ēdmaņu nekādi nenosauksi.

Aizbraucu uz vienu no šiem veikaliem netālu no Maskavas centra. Plaukti te vairākās nodaļās tiešām ir nevis patukšoti, bet pilnīgi pliki. Neredz ne garneles, ne kokosriekstus, ne mīkstos sierus. Pastāvīgais pircējs, trīsdesmitgadnieks Vadims stāsta – jau pirmajā dienā pēc Putina rīkojuma rinda šajā veikalā stiepusies visas tirdzniecības zāles garumā. «Visu izgrāba,» viņš atceras ar smīnu. Vadims dzīvo netālu un stāsta, ka uz šo veikalu parasti nāk tikai pēc atsevišķiem produktiem. Tagad iztikšot bez tiem. «Agrāk dzīvojām un arī tagad izdzīvosim. Varbūt vietējie ražotāji beidzot iešūposies…»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu