Pabeigta Rīgas pils Sv.Gara torņa atjaunošana • IR.lv

Pabeigta Rīgas pils Sv.Gara torņa atjaunošana

31

Grafiks paredz šā gada rudenī pilnīgi visu Rīgas pils pastāvīgo jumtu izbūvi, fasāžu un logu restaurāciju

Pabeigta Rīgas pils Sv.Gara torņa atjaunošana, un pašlaik ir paveikti gan projektā plānotie iekšdarbi 350 kvadrātmetru platībā, gan arī torņa fasādes krāsošanas darbi. Kopējā torņa fasādes platība ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri, informē Rīgas pils rekonstrukcijas darbu veicēja būvnieku pilnsabiedrība “SBRE”.

Būvnieku pilnsabiedrība tornī veikusi elektrotīklu un vājstrāvas tīklu rekonstrukciju un izbūvi, ārējās apdares rekonstrukcijas darbus, jumta hidroizolācijas seguma nomaiņu un remontu, iekštelpu sienu un griestu apmetuma rekonstrukciju, krāsojuma atjaunošanu, mūra restaurācijas darbus, grīdas dēļu restaurāciju, parketa grīdas seguma izbūvi, kā arī logu, durvju un kāpņu restaurāciju. Pašlaik vēl tiek veikta jumta laukuma bruģēšana un tiek plānota iekšējās lietus kanalizācijas pārbūve.

Aktīvi turpinās arī pārējie Rīgas pils atjaunošanas darbi, un jau tuvākajā laikā Vācijas uzņēmuma “Otto Richter GmbH” speciālisti pilnībā pabeigs ēkas žāvēšanu un dezinfekciju, vēsta “Nozare.lv”.

Jau šā gada rudenī būvdarbu grafiks paredz pilnīgu visu Rīgas pils pastāvīgo jumtu izbūvi, fasāžu un logu restaurāciju. Pašlaik notiek darbs pie parādes kāpņu telpas, kā arī konventa daļas jumtu seguma, savukārt Svētku zālei tiek būvētas jaunas pastāvīgā jumta konstrukcijas.

Pamazām savu krāšņo izskatu atgūst Rīgas pils Baltā zāle, kas visvairāk cieta pagājušā gada ugunsgrēkā, kā arī Sūtņu un Svētku zāles. Jau tuvāko divu nedēļu laikā Baltajā zālē tiks ieklātas grīdu pamatnes un turpināsies darbi pie pārējās zāles daļas restaurācijas. Baltajā zālē ir paveikti demontāžas darbi, tiek veikta veidojumu modeļu sagatavošana darbnīcā, kā arī notiek gatavošanās kolonnu apdarei ar mākslīgo marmoru.

Jau pēc dažām nedēļām pilnībā tiks pabeigta Rīgas pils preses centra ārējā apdare, informē “SBRE”.

Pašlaik pilnībā pabeigta arheoloģiskā izpēte Austrumu piebūvē un šajā daļā turpinās ēkas pamatu stiprināšanas darbi. Pilnībā rekonstruēti ēkas ārējie elektrotīkli un uzsākti iekšējie labiekārtošanas darbi.

Jau ziņots, ka VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un pilnsabiedrība “SBRE” ir radušas pieņemamu risinājumu un atbilstoši Rīgas pils atjaunošanas padomē nolemtajam 22.maijā parakstījušas papildu vienošanos pie sākotnējā līguma par ugunsgrēka radīto seku novēršanu par “SBRE” līdzekļiem, kā arī par citu zaudējumu nodrošināšanu.

Vienošanās paredz, ka ”SBRE” apņemas veikt ugunsgrēka rezultātā nepieciešamos papildu darbus par saviem līdzekļiem un iemaksāt speciālā darījuma kontā naudas summu, kas atbilst aprēķinātajiem ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem gadījumam, ja tiesas ceļā tiks konstatēta būvuzņēmēja atbildība par ugunsgrēka rezultātā nodarīto kaitējumu.

“SBRE” nekavējoties apņēmās darījumu kontā ieskaitīt nodrošinājumu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā. Savukārt atlikušie aptuveni 3,7 miljoni eiro šajā kontā ieskaitīti līdz 2014.gada 15.jūlijam.

Noteikts, ka darījuma summai kontā jāatbilst aprēķinātajiem zaudējumiem, kas ir 4 857 931 eiro.

Cita starpā VNĪ un ”SBRE” vienojās par līgumā noteikto visu Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu beigu termiņu. Plānots, ka Valsts prezidenta kanceleja savā rezidencē varēs atgriezties 2015.gada 1.novembrī.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ir pilnībā atcēlusi izmeklētāja pieņemto lēmumu par uzlikto arestu SIA “Skonto būve” kontiem un transporta vienībām Rīgas pils ugunsgrēka izmeklēšanas lietā, iepriekš informēja “Skonto būve”.

Pilnsabiedrības “SBRE” kontiem arests ir saglabāts kā nodrošinājums Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un ēkas atjaunošanai. Arī Centra rajona tiesā aģentūrai LETA norādīja, ka attiecībā uz “Skonto būve” procesa virzītāja lēmums atcelts un kompānijas sūdzība apmierināta. Savukārt SIA “Re&Re” sūdzība tika apmierināta daļēji, līdz ar to arī lēmums atcelts daļā, tomēr tiesa nevar precizēt, kurā daļā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja iepriekš pilnībā noraidīja pilnsabiedrības “SBRE” sūdzību par procesa virzītāja pieņemto lēmumu uzlikt arestu visiem “SBRE” kontiem un automašīnām Rīgas pils ugunsgrēka izmeklēšanas lietā.

Iepriekš “SBRE” dalībnieka SIA “Skonto būve” valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis paziņojumā presei norādīja, ka nav izprotams šāds procesa virzītāja pieņemtais lēmums, un, ņemot vērā, ka procesa virzītājs atteicies to pārskatīt, norādot, ka lēmuma pārskatīšana par uzliktajiem arestiem ir tiesas kompetencē, “SBRE” vērsās tiesā.

Ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 2013.gada 20.jūnija vakarā.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu