Atnesu sēnes, ogas un... ērci • IR.lv

Atnesu sēnes, ogas un… ērci

5
Gunita Nagle

Pēdējos gados arvien vairāk slimo ar ērču encefalītu, turpretī vakcinēto skaits samazinās. Viens no galvenajiem iemesliem esot vakcīnas sadārdzināšanās 

Saslimu septembra beigās, divas reizes ārstējos slimnīcā, un gultas režīms bija līdz pat martam – 30 gadu vecā Inga Liepa atminas, kā pirms diviem gadiem izslimojusi ērču encefalītu. Vīruss bija izraisījis smadzeņu apvalka iekaisumu. Tagad viņa apņēmusies ik pēc diviem gadiem laboratorijā pārbaudīt, vai organismā ir saglabājušās antivielas pret ērču encefalītu tādā daudzumā, lai viņu pasargātu no briesmīgās slimības. Pēc pārdzīvotā viņa draugiem un paziņām iesaka vakcinēties.

2012.gadā, kad slimoja Inga, Latvijā šīs slimības pacientu skaits bija viens no lielākajiem – 376. Vēl vairāk bija 2011.gadā (429) un 2010.gadā (494). Tikai pērn ārstēto slimnieku skaits sarucis līdz 265. Tomēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti nobažījušies, ka Latvijā atkal varētu palielināties slimnieku daudzums, jo pēdējos gados aizvien mazāk vakcinējas pret ērču encefalītu. Kopš 2007.gada, kad poti saņēma vairāk nekā 43 000 Latvijas iedzīvotāju, ik gadu samazinās vakcinēto daudzums, līdz 2013.gadā tādu bija vairs tikai 10 844. 

Ir vairāki faktori, bet noteicošais ir vakcīnas cena, uzskata SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Vakcīna pret ērču encefalītu ir viena no dārgākajām, turklāt, lai nodrošinātu pilnīgu imunitāti, nepieciešamas trīs devas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu