«Ierakumos» • IR.lv

«Ierakumos»

3
Zemessardzes ekipējums mācībās.
Indra Sprance

Dramatiskie notikumi Ukrainā ne tikai vairojuši Saeimas apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu, bet arī sapurinājuši Latvijas sabiedrību iesaistīties valsts aizsardzībā. Tik daudz jaunu cilvēku kā pēdējā laikā zemessardzē sen nav bijis

Tas sākās agrā pavasarī, kad Krimā parādījās «zaļie cilvēciņi». Telefons zvanīja nepārtraukti, iedzīvotāji sūtīja e-pastus, interesējās nodaļās – kas ir zemessardze, kā tajā iestāties? «Toreiz visiem kļuva skaidrs, kas tur [Krimā] notiek,» lielo interesi par aizsardzību skaidro zemessardzes štāba priekšnieka pienākumu izpildītājs majors Gatis Graudiņš. Militārā konflikta eskalācija Ukrainā beidzot piespiedusi arī Saeimu apstiprināt apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2020.gadā, taču starptautiskā situācija arvien biežāk mudina uzdot jautājumu, cik droši pašlaik varam justies un ko katrs pats var darīt valsts labā?

Gatis Graudiņš ir liels, spēcīgas miesasbūves vīrs armijas formas tērpā. Atšķirībā no viņa pakļautībā esošajiem zemessargiem, kas savus pienākumus veic no darba brīvajā laikā, viņš ir Nacionālo bruņoto spēku dienestā.

Kad konflikts Krimā aprimis, arī interese par zemessardzi mazliet noplakusi, tomēr tā joprojām ir tik liela, kādu štābā neatminas pieredzējuši pēdējā desmitgadē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu