''Latvijas faktu'' reitingā «Saskaņas centrs» joprojām līderis • IR.lv

”Latvijas faktu” reitingā «Saskaņas centrs» joprojām līderis

14
''Saskaņas'' līderi Jānis Urbanovičs (pa kreisi) un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Sudrabas partijai īsā laikā saziedo ievērojamas summas

Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas Fakti» (LF) socioloģiskā aptauja liecina, ka partija «Saskaņas centrs» (SC) joprojām ir populārākā starp politiskajiem spēkiem, atsaucoties uz LTV raidījuma «Panorāma» sniegto informāciju, vēsta portāls Tvnet.lv.

«Latvijas faktu» aptauja liecina, ka par SC tagad būtu gatavi balsot 18,1% vēlētāju salīdzinājumā ar 18,4% šī gada maijā, par «Vienotību» – 16,4%, kas ir par 2,7 procentpunktiem vairāk nekā maijā. Jau ziņots, ka pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati jūlija vidū liecināja – «Vienotība» popularitātes reitingā par mata tiesu apsteigusi SC. Tomēr precīzus datus SKDS neatklāja, pamatojot ar saistošu līgumu.

LF reitinga trešajā vietā patlaban ierindojas Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuru atbalstītu 9,9% vēlētāju salīdzinājumā ar 10,3% šā gada maijā. Savukārt par Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-TB/LNNK nemainīgi būtu gatavi balsot 6,1% vēlētāju.

Aptaujas dati liecina, ka bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas veidotā partija «No sirds Latvijai» nepārvarētu iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5% barjeru – Sudrabu atbalstītu vien 3,7% vēlētāju.

Portāls pietiek.com vēsta, ka līdz pat šī gada 9. jūlijam Sudrabas partijai bija saziedoti 460 eiro, taču nākamajās desmit dienās bijis vērojams neredzēts ziedotāju aktivitātes vilnis. Mazpazīstami ziedotāji kopumā partijai atvēlējuši vairāk nekā 110 tūkstošus eiro. Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dati, vairāki ziedotāji individuāli partijai atvēlējuši pat 15 000 eiro. Izlases kārtībā pārbaudot ziedotāju mantisko stāvokli, pietiek.com konstatējis mazaktīvus vai pat apturētus uzņēmumus, apšaubot dāsno partijas atbalstītāju ziedojumu legalitāti.

Kā liecina LF aptauja, pašlaik Saeimā neiekļūtu arī Reģionu apvienība, par kuru būtu gatavi balsot 1,6%, bet Tatjanas Ždanokas pārstāvētā Latvijas Krievu savienība saņemtu tikai 1,1% atbalstu. Veiksmīga atgriešanās politikā negaida ne Einara Repšes partiju «Latvijas attīstībai», par kuru balsotu 0,8% vēlētāju, ne bijušo politiķu Aināra Šlesera, Aigara Kalvīša un Jāņa Straumes partiju «Vienoti Latvijai», kuru atbalsta 0,6% aptaujāto. Eksministra Jāņa Bordāna veidoto «Jauno konservatīvo partiju» atbalstītu 0,5%, LSDSP – 0,4%.

Pietiekami liels skaits ir neizlēmīgo, proti, 15,5% respondentu LF aptaujā norādījuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies, bet 25,2% norādījuši, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsos.

Komentāri (14)

Alise 29.07.2014. 10.49

Aptaujas dati liecina, ka bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas veidotā partija «No sirds Latvijai» nepārvarētu iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5% barjeru – Sudrabu atbalstītu vien 3,7% vēlētāju

______________________________

Tie 3,7%, cik saprotu, ir no VISIEM aptaujātajiem, tātad arī tiem, kuri nepiedalīsies. Bet vēlēšanās procentus rēķina no tiem, kas piedalās. Līdz ar to 3,7% faktiski nozīmē to, ka Sudrabas saraksts varētu tikt ievēlēts, kas atkarībā no precīziem skaitļiem vēlēšanās, nozīmēs no 5-7 vietām.

Sudrabas partija ir vienīgā no jaundibinātajām, kam reitings tuvu 5%. Tas, visticamāk, arī ir iemesls, kādēļ nezināmo sponsoru (visticamāk kremļa un ar kremli saistīto personu) naudiņa sāk birt Sudrabas kontā, jo Sudraba izskatās kā reāls kandidāts tikšanai. Uztaisīs vēl reklāmas kampaņu kā Grigulei, pāris procentus vēl nopelnīs klāt, un skat – būs jau visas 10 vietas Saeimā.

+6
0
Atbildēt

1

    Ieva Priedenfelde > Alise 29.07.2014. 13.34

    …un kopā ar SC un Vienotību veidos Valdību.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

l_abola 29.07.2014. 13.47

Tā tiešām sanāk. Kad atrēķina nevēlējušos, Sudrabai jau 4,4%, bet izdalot neizlēmušos proporcionāli šiem pašiem reitingiem, sanāk pat 6,2% un 7 vietas Saeimā! Tātad piedāvāsim krēslus valdībā SC un 13. saeimas vietā vēlēsim jau guberņas domi. Malači latvieši! Paši sev kapu izrok un vēl smiltiņas uzber!

+5
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > l_abola 29.07.2014. 17.37

    Tu to par latviešu politiķiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > l_abola 29.07.2014. 23.18

    vienotība dragā ne pa jokam. nule izdevies izrēķināties ar Broku, kas nākamais?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 29.07.2014. 16.12

Rudens galvenā intriga – būs 4 partijas vai arī Sudrabai arī izdosies pārvilkt 5% barjeru. Bet nu putni kundzei galva gan … bažīgi ,ka padomnieki atkal iestāstījuši , ka uzsvars jāliek uz tekstiem , ka viņa jau nu zin kā jādzīvo un jāvada valsti un kur zog , nevis uz visadām citām līdzīgām bet neefektīvām muļķībām , kas bija pārņēmušas kundzi ar izbolītajām acīm :)

Un tā vienkārši pārdomām par tēmu , ka nauda nesmird :) – Latvijas Nacionālo operu (LNO) Igors Krutojs savas 60. dzimšanas dienas svinībām noīrējis par teju 10 000 eiro. Līdztekus Krutojs arī LNO ziedojis 120 000 eiro. Iznāk, ka Krutojs LNO Lielo zāli nopircis sava privātā pasākuma rīkošanai otrdienas, 29. jūlija, vakarā. Lai ballīti varētu sarīkot bez šķēršļiem, Lielajā zālē pat tiek demontēti krēsli. LNO teic – viss notiek likumīgi, īre noteikta pēc spēkā esošā cenrāža, bet ziedojums palīdzēs operai izdzīvot finansiāli spiedīgos apstākļos.

+2
0
Atbildēt

2

    Ojārs > garausiitis 29.07.2014. 23.17

    Kas vainas ziedojumam? labi, ka papildus īresmaksai izspieda arī kārtīgu ziedojumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 29.07.2014. 23.31

    andrejs – principā nekas slikts :) viss atkarīgs no kādām pozicijām skaties :) vienā brīdī pliku vēderu skraidi pa salu , otrā nošļupsti ,ka nekas īpašs :)

    P.S. Arī JV var savilkt paralēles :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu