Āfrikas cūku mēris sasniedzis Vidzemi • IR.lv

Āfrikas cūku mēris sasniedzis Vidzemi

9
Foto: Anita Roze, F64

Arī Latgalē bīstamā slimība iet plašumā; dienesti atgādina par cilvēku atbildību

Apstiprināti jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumi, no tiem viens konstatēts Vidzemē, bet pārējie Latgalē, vēsta aģentūra LETA. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu četrām mājas cūkām un vienai atrastai mežacūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā.

Cūku novietnē kopumā tika turētas 55 mājas cūkas, un pašlaik ir sākta slimības apkarošana. Kā ziņo Latvijas Radio 1, visas cūkas paredzēts iznīcināt. Savukārt 17.jūlija vakarā saņemtie analīžu rezultāti apstiprina vēl divu mājas cūku inficēšanos ar ĀCM vīrusu divās piemājas saimniecībās Krāslavas novada Indras pagastā un Dagdas novada Asūnes pagastā, pavēstīja PVD pārstāve Anna Joffe.

Piemājas saimniecībā Indras pagastā novietnē bija 48 mājas cūkas, vīruss konstatēts sivēnmātei, kura saslimusi un nobeigusies. Savukārt piemājas saimniecībā Asūnes pagastā bija reģistrētas mājas cūkas, no kurām vienai konstatēts ĀCM vīruss. ĀCM vīrusa klātbūtne apstiprināta nomedītajai mežacūkai Dagdas novada Andrupenes pagastā.

Atbildīgie dienesti atgādina, ka ĀCM izplatīšanās visbiežāk notiek cilvēku bezatbildīgas rīcības dēļa, tāpēc aicina gan cūku saimniekus, gan medniekus nopietni ievērot biodrošības prasības. Nedrīkst mājas cūkām izbarot mežā nomedīto cūku atlikumus, tie ir jāaprok zemē vai jāsadedzina. Nedrīkst no inficētās teritorijas izvest cūkgaļu. Kaut arī cilvēkiem ĀCM vīruss nav bīstams, tas ļoti strauji izplatās starp mājlopiem un var radīt lielus zaudējumus.

ĀCM vīruss Latvijā kopumā konstatēts 25 mežacūkām un 16 mājas cūkām deviņās piemājas saimniecībās. Kā ziņots, likvidēto cūku īpašniekiem pienākas kompensācijas. Par pieaugušu vaislas dzīvnieku – sivēnmātes, vaislas kuiļa – nokaušanu pienāksies 115 eiro kompensācija, nobarojamo cūku un vaislas jauncūku – 65 eiro, par piena sivēnu – 25 eiro.

ĀCM Latvijā pirmo reizi konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tas izplatījies vairākos novados Latgalē, kur jau izsludināta ārkārtas situācija. Tādu plānots noteikt arī Valkas novadā.

Komentāri (9)

intars_busulis 19.07.2014. 18.33

Bet ar to slimo cūka tikai un ja gaļu termiski apstrādā, tas i sautē, vāra tad tas nevienam nekaitēs ja to gaū ēdīs. Un cilvēkiem tā nav kaitīga kaite. Neieteiktu cept kotletes jo tad nav garantēts ka vīrus izdeg un ja saprotat tad gaļu termiski apstrādājot pie 200c grādiem to var lietot pārtikā. Kapēc vaig to dedzināt man nav saprotams? Un lai to sērgu apturētu vaig noteikt noteiktos rajonos embargo cūku turēšanai. Un vispār vai Jums nešķiet aizdomīgi ka visas kaites peld no Āfrikas? HIV, cūku mēris Āfrikas, tad bija Sibīrijas mēris. Tak nevar tās vīrus no zila gaisa uzrasties to noteikti kāds labaratorijā uzcepis. Pret zinātni man nav iebilduma, bet pirms veido nāvi, tad padomā kā to apkarot un kad Tev i ar ko apkarot var laist to nāvi vaļā. Bet pretēji pats ar to nāvi satiksies un viņai jau viens kas upurs i. Russ izplata youtube ka esot rasu vīrus, kas tikai kaitē noteiktas rases cilvēkiem, ka jau tas bijis ar Čīnu. Nav jābūt gaišreģim lai saprastu kas i tās valstis no kuru labaratorijām nāk šie vīrusi.

+1
0
Atbildēt

2

    ILZE > intars_busulis 20.07.2014. 00.26

    Thomas

    Russ izplata youtube ka esot rasu vīrus, kas tikai kaitē noteiktas rases cilvēkiem, ka jau tas bijis ar Čīnu.

    _____________________

    Par to daudz tiek domāts. Ģenētiķu galvenais uzdevums nav vis pabarot divdemit miljardus parazītu, bet gan stingri regulēt sugu populāciju, lai nepienāktu brīdis, kad Dievs izlems, ka prātā sajukusī cilvēce nav cienīga bradāt pa zemi.

    Milzīgie naftas un gāzes krājumi ir liecība, ka Dievs jau agrāk ir izrēķinājies ar miljardu pilsētām, kas bijušas vainīgas planētas floras un faunas iznīcināšanā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > intars_busulis 02.08.2014. 17.46

    Vispirms diskusijā nelietosim mistiskus vārdus Dievs, jo Tu labi zini ka tāds Dievs neeksistē. Pilsētas kuras pazuda ir normāls skaidrojums. Tās pazuda jo atradās vietās kur norisinājās zemes garozas deformācijas, ko savu kārt ierosināja zemes kodola magmas darbība. Un nav te jāfantazē par kautkādiem Dievieviem.

    Vienkārši cilvēkiem nav dabisku iedanidnieku, kas tos medītu un ēstu, ja neskaita pašu radītās slimības. Okeānos arī i pārapdzīvotība dažos dzīvības elementos, tad nu tos apēd tie kas no viņiem barojas. Vaļi ēd planktonus un mazas zivis, haizivs apēd lielākos iemītneikus un tā tiek noturēts balans okeāna. Un atklāti man dziļi pie ass ko zinātnieki plāno barot un ko plāno nomērdēt badā. Pārcelies uz laukiem un Tev nedraudēs bada nāve. ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

ILZE 19.07.2014. 10.58

Drīz cūku mēris sasniegs arī Rīgu un tad vajadzēs rīkot sanitāro atšaušanu.

+1
0
Atbildēt

0

Kristīne 19.07.2014. 09.19

Cūku mēris neticami ātri pārvietojās gar Baltkrievijas un Krievijas robežu. Ļoti interesanta sakritība (mežacūku bari parasti apdzīvo savu rajonu, nepārvietojās vairāk par desmīt kilometriem).

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu