''Vienotība'' apsteidz SC partiju popularitātes reitingā • IR.lv

”Vienotība” apsteidz SC partiju popularitātes reitingā

42
''Vienotības'' Eiroparlamenta vēlēšanu ''lokomotīves'' Sandra Kalniete un Valdis Dombrovskis. Foto: Ivo Blūms, F64

Sociologs panākumus skaidro ar uzvaru Eiroparlamenta vēlēšanās

“Vienotības” reitings pirmo reizi šīs partijas pastāvēšanas vēsturē ir augstāks nekā “Saskaņas centram”, trešdien vēsta laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA). Neoficiāli uzzināto informāciju medijam apstiprinājis pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, ziņo Delfi.lv.

“Tā tas ir, “Vienotība” par naga tiesu apsteigusi “Saskaņas centru”,” atzīst Kaktiņš, tomēr detalizētāku informāciju sniegt viņam liedzots ar pētījuma pasūtītāju noslēgtais līgums. Portālam “Delfi” Kaktiņš skaidro, ka tai partijai, kas publiskajā telpā tiek kronēta par uzvarētāju, parasti īsi pēc vēlēšanām “popularitātes stabiņi pavelkas uz augšu”.

Pārsvarā tas esot īslaicīgi, tomēr šoreiz situācija ir mazliet atšķirīga, proti, šoreiz Eiroparlamenta pēcvēlēšanu periods sakrīt ar Saeimas pirmsvēlēšanu periodu, norāda sociologs. “Tas ir saistīts ar to, ka sabiedrība vismaz aptaujās uzvarētājus kādu brīdi mīl,” secina Kaktiņš. Turklāt šoreiz jāņem vērā citi faktori, kas var ietekmēt abu reitingu līderu popularitāti.

“Saskaņas centra” (SC) valdes loceklis un Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs NRA šādas izmaiņas komentējis, norādot, ka “reitingiem ir tāda īpašība – augt un krist”, bet iemeslu līdera goda zaudēšanai nav minējis.

“Vienotības” partneri NRA piedāvā savus skaidrojumus. “Nacionālās apvienības” priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka SC tagad maksājot par vēlmi gan izdabāt jau ierastajam elektorātam, gan piesaistīt jaunus vēlētājus, sliecoties uz politiskā spektra labējo spārnu. Viņaprāt, par to liecinot SC krieviski radikālā flanga deputātes Irinas Cvetkovas lēmums par partijas pamešanu, lai kļūtu par neatkarīgo deputāti tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām. Arī Ukrainas notikumiem esot sava ietekme uz SC vērtējumu vēlētāja acīs.

NRA atgādina, ka “Vienotība” visu ārkārtas vēlēšanās izveidotās Saeimas sasaukuma laiku ”cītīgi strādājusi gan pie sākotnēji nepaklausīgās “Reformu partijas” labāko kadru integrēšanas savās rindās, gan pielabinājusies arī virknei ietekmīgu reģionālo partiju līderiem”, ar kuriem izveidoti kopīgi saraksti 12. Saeimas vēlēšanām.

“Tie ir ilgtermiņa mērķi. “Vienotību” izveidoja, apvienojoties trim partijām, vēlāk iekļaujot “Reformu partiju” un reģionālās partijas. Mēs apzināmies, ka politiskā fragmentācija nenāk Latvijai par labu,” saka “Vienotības” domes priekšsēdētāja Sandra Kalniete. Viņa secina, ka SC pēdējā laikā, cenšoties pozicionēties kā klasiskiem sociāldemokrātiem, vienlaikus nespējot paust skaidru attieksmi pret Krievijas agresiju Krimā, zināmā mērā sadrupinājis līdzšinējo elektorāta monolītu.

Tomēr Kalniete nenoliedz, ka reitingu rezultātus ietekmējuši Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti. “Tā ir uzvarētāja vilkme, un tas nekad nav ilgstošs efekts. Piemēram, Vācijā politiķu reitingi pacēlušies futbola izlases veiksmīgā starta dēļ, jo visiem vēlētājiem ir labs prāts,” pauž politiķ.

Arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas līderis Augusts Brigmanis piekrīt, ka līderu maiņa partiju reitingos saistīta ar Eiroparlamenta vēlēšanu atskaņām.

Komentāri (42)

Janka, Janic 16.07.2014. 13.27

nez kas tas par peetiijumu , nevar izdariit zecinaajumus , jo nav noraadiits par cik % nokritis krievu partijas reitings , bet ka tas taa ir noticis , tad uzreiz var teikt , galvenais ir krievu invaazija Ukrainaa , un milziigie meli ap to , pie mums tomeer veel; ir daži reaali domaajoši krievi , pie tama ukraiņu diaspora arii ieveerojama ,veel ja skataas uz Riigas domes pisnesmeņu darbošanaos , kopaa ņemot šiis komponentes vareetu dot ietekmi uz šiis kremļa sateliitpartijas reitingiem,… nezvai te buutu kaada ietekme eiroparlamentga veeleešanaam , taas taa iisti nopietni neņem ne vieni ne otri.

+11
-3
Atbildēt

0

dro 16.07.2014. 15.50

Lielbritānijas policija arestējusi 660 personas, kas tiek turētas aizdomās par pedofiliju, trešdien paziņojusi Lielbritānijas Nacionālā noziegumu apkarošanas aģentūra (NCA).

Arestēto vidū ir ārsti, skolotāji, aprūpes dienestu darbinieki, skautu vadītāji un bijušie policisti.

Lielais arestu skaits ir rezultāts bezprecedenta sešu mēnešu operācijai. Apcietināšanā piedalījās policisti no visas valsts, norādīts NCA paziņojumā.

Rezultātā pasargāti vismaz 400 bērni.

+6
-1
Atbildēt

2

    ILZE > dro 16.07.2014. 20.01

    Normunds

    Nevar, sakompromitēs RP/V atbalstītājus.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 16.07.2014. 18.34

    Cerams, ka līdz mums atnāks, cerams līdz vēlēšanām.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Ansis 16.07.2014. 23.56

SC būtībā vairākas problēmas – viņi tēloja kā baigi pragmatiskos sabiedrības saliedētajus – tapēc viņiem līdz šim tik labi gāja.

Bet tagad ir aktivizējušies krievu fašisti – tie viņiem atņem radikali noskaņotos krievus.

Savukārt Ukrainas notikumi vel vairāk – atņem gan latviešus, gan vēl straujāk aizdzen radikalos pie fašistiskajām krievu partijām.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu