Maskava apsūdz Ukrainu Krievijas pilsoņa nogalināšanā (papild.) • IR.lv

Maskava apsūdz Ukrainu Krievijas pilsoņa nogalināšanā (papild.)

71
Ukrainas armijas raķešu palaišanas iekārta "Grad" laukā pie valsts austrumu pilsētas Severskas. Foto: AFP/LETA

Ukrainas prezidents neapmeklēs Pasaules kausa izcīņas finālspēli

Krievija svētdien paziņojusi, ka tās teritorijā, Rostovas apgabala Doņeckas pilsētā, sprādzis no Ukrainas puses raidīts šāviņš, nogalinot vienu un ievainojot divus Krievijas pilsoņus kādas dzīvojamās mājas pagalmā, ziņo LETA/AFP/Korrespondent.

Ukraina šīs apsūdzības kategoriski noraidījusi, savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi Ukrainas pagaidu pilnvaroto lietvedi, apsūdzot Kijevu spriedzes eskalēšanā un paziņojot, ka notikušajam var būt “neatgriezeniskas sekas”.

Kā norādījis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Informācijas centra oficiālais pārstāvis Andrijs Lisenko, Ukrainas spēki, kas iesaistīti pretterorisma operācijā, nav apšaudījuši Krievijas teritoriju.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka uzskata notikušo par provokāciju un “vēl vienu agresijas aktu no Ukrainas puses”. “Šis incidents liecina par ārkārtīgi bīstamu spriedzes eskalāciju pie Krievijas un Ukrainas robežas, un tam var būt neatgriezeniskas sekas, par ko būs jāatbild Ukrainai,” teikts ministrijas paziņojumā.

Ukraina iepriekš apsūdzējusi provokatīvā Krievijas teritorijas apšaudīšanā prokremliskos separātistus, savukārt pašpasludinātās Luhanskas tautas republikas pārstāvji šīs apsūdzības nosaukuši par tīšu dezinformāciju.

Savukārt „Ukrainskaja pravda” ziņo, ka Ukrainas armija svētdien devusies uz Lugansku. Ap pulksten 13 Luganskā no ierīces „Grad” tikuši apšaudīti dzīvojamo namu kvartāli, bet vēlāk poevakarē ap plkst. 17 Luganskas apgabalā sākušās kaujas.

Krievijas karavīri ieiet Ukrainas teritorijā, kaujas Doņeckā nebeidzas

Krievijas Federācijas karaspēks Ukrainas teritorijā ienācis jau triju kilometru dziļumā un tur ierīkojis slēpni. Tas noticis Luganskas apgabalā, ziņo „Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz Nacionālās drošības padomes vadītāju Andreju Lisenko.

Padome uzskata, ka agresors tādējādi mēģina izveidot koridoru, pa kuru Ukrainā varētu ievest kara tehniku un algotņus.

Situācija Luganskas robežpunktā „Dolžanskij” ir saspringta, tur sardzē atrodas tikai robežsargi ar strēlnieku ieročiem un divi radisti, vēsta medijs, atsaucoties uz vietējiem avotiem.

Kā vēsta avoti, no Krievijas puses katru dienu notiek artilērijas apšaude. Ukrainas armijas karavīru bruņutransportieris, kurš devies pēc aptuveni 300 ievainotajiem, ticis sašauts un dedzis astoņas stundas. Kā vēsta vietējie avoti, Krievijas armijas tehnika visu nakti kustējusies, „nesaprotami – kur”.

Ukrainas robeža esot nosegta tikai no horizonta redzamās daļas, bet tur, kur ir zaļā robeža, ir elle, izteicies Luganskas blogeris Sergejs Ivanovs.

Ivanovs jau iepriekš ziņojis, ka Ukrainas robežsargus apšauda no Krievijas puses, bet visa Ukrainas bruņutehnika iznīcināta, jo precīzas koordinātas šāvējiem dod bezpilota lidmašīnas. Viņš arī norāda, ka te faktiski nav Ukrainas robežas, jo neviens to neapsargā. No Krievijas puses jau divas reizes Ukrainas teritorijā iebraukušas armijas tehnikas kolonnas.

Sestdien, pēc Lisenko teiktā, Doņeckā prokrieviskie kaujinieki apšaudījuši dzīvojamos namus, daudzi cilvēki palikuši bez pajumtes. „No kaujinieku rīcībā esošās ierīces „Grad” tika apšaudīta apdzīvotā vieta Marjinka. Postījumu apmēri ir lieli. Cilvēki joprojām atrodas zem drupām, teroristi neļauj viņus glābt un turpina apšaudi,” „Radio Svoboda” norādījis Lisenko.

Tikmēr Doņeckas ielas teroristi turpina apšaudīt ar mīnmetējiem, kas pārvietojas kravas auto. Pārvietojoties no rajona uz rajonu, teroristi atklāj mīnmetēju uguni uz dzīvojamiem namiem, mēģinot radīt iespaidu, ka tā ir Ukrainas artilērijas apšaude, teicis Lisenko.

Doņeckas Petrovskas rajona apšaudē gājuši bojā deviņi cilvēki.

Arī svētdienas nakts Doņeckā bijusi trauksmaina. Kā informē pilsētas dome, bijuši dzirdami sprādzieni, virs pilsētas lidojusi lidmašīna.

Šādā situācijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko nevar doties uz Brazīliju, kur šovakar sapulcēsies pasaules valstu vadītāji, lai noskatītos finālmaču Pasaules kausa izcīņā futbolā.

Ukrainas prezidenta preses dienests ziņo, ka „situācijā, kāda patlaban valda Ukrainā, valsts vadītājs uzskata par neiespējamu apmeklēt Pasaules kausa finālu”.

Iepriekš tika ziņots, ka Porošenko Riodežaneiro ieradīsies 13.jūlijā. Bija iecerēts, ka Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalīsies Brazīlijas prezidentes Dilmas Rusefas rīkotajās svinīgajās pusdienās.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (71)

silvija_vitina 13.07.2014. 11.24

Izraēlas darbības Gazas sektorā tiek skaļi kritizētas. Un ir jau arī par ko. Tik un tik palestīnieši ir gājuši bojā.

Ukrainā aina ir pavisam citādāka. Militārās tehnikas “kustība” notiek, apšaudes no kaimiņvalsts teritojas notiek, kaimiņvalsts “objekti” ir iespiedušies Ukrainā, taču neviens nezina, kas tās par darbībām. Oficiālā Krievija rausta plesus, “eto ņe ja”. Ukraiņi cīnās ar virtuāliem cilvēciņiem, kuriem diemžēl ieroči ir īsti. Bet pasaulei nav īsti pat ko nosodīt. Vai nav paradokss?

Pat teroristiskās organizācijas mēdz oficiāli paziņot par īstenoto darbību autorību. Bet ne jau putlers. Viņš ir ge[mo]rojs.

+17
-1
Atbildēt

3

    Ansis > silvija_vitina 13.07.2014. 16.03

    Nato karaspēku …

    ārpus 4. un 5. panta NATO var rīkoties vien ar visu valstu piekrišanu … tas ir vēl bezcerīgāk nekā ES sankcijas

    Reāli … rīkoties var vien tās valstis, kuras vēlas – respektīvi … ASV, varbūt Polija …

    Vairāk nevienu nesaskatu – kas gribētu un spētu kautko darīt.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 13.07.2014. 13.48

    Edgars Avotiņš. Nevajag nekādas sankcijas, bet NATO jāieved karaspēku Ukrainā. Putins atkārto Hruščova eksperimentu.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > silvija_vitina 13.07.2014. 13.39

    Vispār jau sen bija laiks ASV un Eiropas valstīm Krieviju pievienot terorismu atbalstošo valstu sarakstam – ar sekojošam sankcijām – nepārdot neko, kas varētu tikt izmantots militāriem mērķiem – tehnoloģijas, datorus, mistrāļus utt

    +19
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 13.07.2014. 13.26

Vienīgais spēks, kurš šajā situācijā var glābt ne jau tikai Ukrainu, bet visas valstis pret kurām Kremlis izjūt savas īpašumtiesības, tā ir ASV. Traģisks mirklis arī Latvijai, ja Ukraina tiks iznīcināta, nebūs lemts pastāvēt arī Baltijas valstīm.

+15
-1
Atbildēt

8

    inta_s > buchamona 13.07.2014. 15.39

    1.) Obama ir marionete tapat ka visi parejie prezidenta lomas izpilditaji pec Kenedija. ASV nav demokratijas bet gan oligarhija

    http://m.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746

    2.) Obamas marionetes laika pirmais ko tas darija pec Nobela miera premijas sanemsanas bija Libijas iznicinasana lidz failed statet limenim

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 13.07.2014. 14.35

    nulle

    Par to paldies var pateikt stulbenim Bušam.

    _____________

    Ja stulbais Bušs nebūtu uzrāvies uz “drauga”, Putina, sarīkoto provokāciju, 9/11, un iebrucis Afganistānā, šodien Taliban izgrieztu pēdējos krievus kaut kur ziemeļurālos. Ja melnādainis nebūtu Irākā atstājis varu šīītu mazākuma rokās, arī tur būtu mierīgi, par to, ko tas izdzimtenis nodarīja Sīrijas tautai, atbalstot Asadu, nu tur taisnība brēc pēc Kenedija likteņa.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 13.07.2014. 23.42

    Edgars Avotiņš

    Alqada saistītie jau pirms tam veica pāris uzbrukumus pret ASV (pie Jemenas karakugi spridzinaja utml)

    _________________

    Būtiski uzreiz pēc tam, kad Putins kļuva par FSB šefu, al-Qaeda aktivizējās un pirmā nopietnā operācija bija tieši karakuģa spridzināšana.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.07.2014. 19.26

    Kas, tu nopietni domā, ka kāds Ukrainas dēļ uzsāks karu ar Krieviju?

    Amerikāņi palīdz materiāli, bet, arī ne ar ieročiem, iet runa par to, ka pat ekonomiskas sankcijas pret Krievijas banku sektoru Obama nav spējīgs ievest.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 14.07.2014. 10.58

    Nevajag jau katru krievu, kas ievācies ASV un iemācījies pa pusei valodu skaļi pasludināt par visu ASV iedzīvotāju viedokļu paudējiem, nulle. Mums te arī liels kontingents priecājās par “Krim naš!”, bet diez vai to viedokli, kas pārpludinājis neta telpu pirms neilga laika saukt par Latvijas cilvēku viedokli. Kā saproti, tos cilvēkus saukt par Latvijas cilvēkiem ir liels pārspīlējums. Pēc viņu uztveres, pārliecības un simpātijām tie ir Krievijas cilvēki, kas (varbūt, bet nemaz ne obligāti) dzīvo Latvijas teritorijā.

    Vai tas, ka tu te komentē, nozīmē, ka tu esi Latvijas cilvēks? Vai tad tavas simpātijas (nerunāsim skaļos vārdos – par sirdi un mīlestību) pieder Latvijai? Neizskatās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 13.07.2014. 16.07

    Ja stulbais Bušs nebūtu uzrāvies uz “drauga”, Putina, sarīkoto provokāciju, 9/11, un iebrucis Afganistānā, šodien Taliban izgrieztu pēdējos krievus kaut kur …

    ————————————————————————

    Alqada saistītie jau pirms tam veica pāris uzbrukumus pret ASV (pie Jemenas karakugi spridzinaja utml)

    Taliban savukārt neko negrieztu – cilšu apvienība Afganistānas dienvidos – cīnas par savu neatkarību, ne jau skaraida apkārt Pasauli iekarodami.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 13.07.2014. 14.05

    Idiotam Bušam jaunākajam ne tikai par to vien var pateikties, par asinspirti un radikālo islamistu uzvaras gājienu Irakā, kuru Sadams, labi vai slikti, turēja kaut cik stabilā situācijā, un Bušs, kurš mūžīgi jauca Zviedriju ar Šveici, nolēma “atbrīvot” un eksportēt tur demokrātiju, absolūti nesaprazdams, kāda tur situācija.

    Tik daudz ļaunuma, kā Bušs, Amerikas reputācijai nav nodarījis neviens ASV prezidents.

    Un logiski, ka, pēc Buša, nāca otra galējība, miera balodītis, Obama,kura neizlēmība att. pret Krieviju pat tagad, nodara ne mazāku ļaunumu.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 13.07.2014. 13.47

    Ilves rosinaja vairāk “skatīties” uz Poliju.

    Ja izdotos atmodināt Latvijas politiķus … , ja Baltijas valstis un Polija integrētu savu aizsardzību, tad … vismaz varētu nodrosināt aizsardzību tādā līmenī, lai Rietumeiropa nevar ignorēt … ka patreiz -Rietumu mēdiji vairāk ziņo par Mali, Ikāku, Dienvidāfrikas slepkavnieka tiesas procesu – bet par Krievijas agresiju Ukrainā vien ļoti īpašos gadījumos – vairums Rietumeiropas iedzīvotājiem drošivien nav ne jausmas, ka Eiropā notiek karš

    +12
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.07.2014. 11.33

Tas taču skaidrs, ka Putins nekad neļaus Ukrainai sakaut savus algotņus un nodibināt tur mieru, acīmredzot, jābūt Olandam vai Merkelei, lai kaut kam tādam noticētu, pareizāk sakot, izlikties, ka notic.

Putinam vajadzīga otra Piedņestras republika Ukrainas teritorijā, kā viņa sauksies – Luganda vai kas līdzīgs, nav svarīgi, vēl labprātāk viņš tur uztaisītu Dienvidslāvijas variantu, galvenais – neļaut Ukrainai izveidoties par normālu valsti un integrēties Rietumu struktūrās, plus vēl šis komleksainais KGB pulkvedis ukraiņus uzskatot par personiskiem ienaidniekiem, jo tie atļaujas no viņa nebaidīties un par viņu smieties, tāpēc riebs tiem, cik varēs.

Nu tagad jāgaida Olanda un Merkeles kārtējās “cīņas par mieru” aktivizāciju, un aicinājums Porošenko, ne jau Putinam, pārtraukt karadarbību un “sarunāties”.

Putins tā var uzvesties tikai tāpēc, ka ES impotenti tā arī nav spējuši ieviest nopietnas ekonomiskas sankcijas, un Obama tāpat aizbildinās ar to, ka “jāsadarbojas ar ES”, lai neievestu sankcijas pret Krievijas banku sektoru, kas būtu milzīgs trieciens, par ko notiek milzīga Obamas administrācijas kritika Kongresā.

Izskatās, vismaz, Eiropa Ukrainu Putinam jau pārdevusi, protams, būs kādas darbības, tīri simboliskas, bet, nekas nopietns, tāpat, kā pārdeva Krimu ( par to vairs vispār nerunā), Abhāziju, D.Osetiju.

Nu gaidīsim kādu kādu kārtējo ES komisiju, kas nokonstatēs, ka, tipa, vainīgi abi, un aicinās uz “miera sarunām” ( lasi aicinās Ukrainu kapitulēt), galvenais – nekaitināt Putinu un nezaudēt naudu.

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu