Merkele un Olands aicina Porošenko virzīties pretī politiskam krīzes risinājumam • IR.lv

Merkele un Olands aicina Porošenko virzīties pretī politiskam krīzes risinājumam

86
Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirms pāris dienām ieradās Ukrainas armijas atbrīvotajā Slovjanskā, kur tikās ar vietējiem iedzīvotājiem. Foto: AFP/LETA

Vācija piešķir 2,5 miljonus eiro Slovjanskas un Kramatorskas iedzīvotāju sociālajām vajadzībām, bet ES paplašina sankciju sarakstu pret Krievijas pilsoņiem

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien telefonsarunā aicinājuši Ukrainas prezidentu Petro Porošenko virzīties pretī politiskam krīzes risinājumam, pēc sarunas informējot, ka Ukrainas līderis apsolījis saglabāt savaldību centienos nodrošināt kontroli pār valsts austrumiem, ziņo LETA. 

Tikmēr trešdien ES valstu pārstāvji Briselē vienojušies par sankciju paplašināšanu pret Krievijas pilsoņiem, kuri atbalsta Austrumukrainas teroristus.

Trīspusējā telefonsaruna ilga aptuveni 40 minūtes un tās laikā Porošenko apsolīja saglabāt “nepieciešamo savaldību (..), lai saudzētu civiliedzīvotājus”, informēja Parīze.

Vienlaikus Porošenko norādīja, ka separātisti joprojām turpina saņemt ieročus no Krievijas un Maskavas attieksmē nav vērojams nekāds progress, tai skaitā pat jautājumā par nākamo sarunu kārtu ne.

Vācija Slovjanskas un Kramatorskas iedzīvotāju sociālajām vajadzībām, kuri cietuši no teroristu darbībām, iznīcinot pilsētu infrastruktūru, piešķīrusi 2,5 miljonus eiro, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Porošenko teicis, ka šo Vācijas soli Ukraina uztver ne tikai kā finanšu palīdzību, bet arī kā ļoti svarīgu Eiropas Savienības morālo atbalstu.

Ukrainas prezidents arī nosodīja Krievijas varasiestāžu īstenoto Ukrainas gaisa spēku helikoptera vadītājas Nadeždas Savčenko arestu. Krievijas varasiestādes apsūdzējušas Savčenko divu Krievijas žurnālistu nogalināšanā uzbrukumā Austrumukrainā pagājušajā mēnesī.

Savčenko parādīšanās Krievijas cietumā ir kārtējais “pierādījums, ka teroristi plāno un īsteno savus noziegumus Ukrainā ciešā sadarbībā ar Krievijas drošības dienestu,” iepriekš paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

33 gadus vecā Savčenko ir viena no retajām sievietēm, kas dienē Ukrainas gaisa spēkos. Iepriekš viņa piedalījusies miera uzturēšanas misijās Irākā.

Tikmēr Eiropas Savienība trešdien ieviesusi sankcijas vēl pret 11 personām, ziņo BBC. Šādu lēmumu pieņēmusi ES pastāvīgo pārstāvju komiteja, vēsta „Reuters”.

Tieši kuri cilvēki ir iekļauti šajā sarakstā, kļūs zināms pēc tā publicēšanas sestdien ES oficiālajā žurnālā.

„Sarakstā pārsvarā iekļauti Ukrainas separātisti, tajā var būt arī viena vai divu Krievijas pilsoņu vārdi,” „Reuters” teicis avots Briseles diplomātiskajās aprindās.

Šajā sarakstā iekļautajiem tiks liegta iebraukšana ES valstīs, kā arī tiks iesaldēti viņu banku konti. Patlaban ES sankcijas skar jau vairāk nekā 60 Ukrainas un Krievijas pilsoņu.

 

Komentāri (86)

Kaspars Špūle 10.07.2014. 09.26

Uz ko tad cerējām?

Ka komjauniete un sociālistu partijas funkcionārs nesapratīsies ar čekas virsnieku?

Ukraiņu saitos ir populārs joks: moskaļu teroristus vajagot izlaist no Ukrainas nevis uz austrumiem, bet uz Rietumeiropas valstīm, tad tur sākšot saprastu ukraiņus.

+28
-2
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Kaspars Špūle 10.07.2014. 09.47

    Šoreiz laikam pilnīgi bez nozīmes tas, ka viena izbijusi komjauniete, otrs – sociālists.

    Aizdomas, ka Merkele pati nemaz sarkan-glupa nav, bet viņai tik jauka koalīcija, Šteinmaijeri visādi.

    Turpretī Francijā rusofīlija vienāda neatkarīgi no tā, vai kāds sevi sauc par kreiso, vai labējo (arī citu atšķirību starp tiem grūti pamanīt, Žora Širokijs, Koļa Sarkanāzis un Marusja Ļipēna nav mazāk kreisi, kā Olands)

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

gliters 10.07.2014. 09.12

Tie rusofīlie eiromērgļi riktīgi uzsākuši “roku izgriešanas” taktiku pret Ukrainu, lai to piespiestu kapitulēt – “virzīties pretī politiskam krīzes risinājumam” tieši to arī nozīmē. Mērķis viens – lai Ukraina upurē savas valsts intereses šo eiromērgļu valstu naudasmaisu interešu vārdā, netraucējot biznesam ar Krieviju.

Nudien jūtu, ka man drīz vārds “Eiropa” kļūs par lamuvārdu.

+21
-3
Atbildēt

2

    gliters > gliters 10.07.2014. 09.33

    Ar prātu jau es saprotu, ka Eiropu “norakstīt” nevajag, bet… ja “Eiropas vērtības” ir transformējušās par gļevuma, mantrausības un hedonisma filosofiju, otrā plānā atstājot taisnīgumu, likumību, tautu pašnoteikšanās tiesības, brīvības ideālus, tad nav vairs nekādas patikas justies kā Eiropas sastāvdaļai.

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > gliters 10.07.2014. 09.24

    Rietumeiropu izskatās, ka nekas, izņemot naudu, un to, lai viņiem liek svētu mieru, neinteresē. Diezgan nožēlojami. Viņi ir ne tikai paši aptaukojušies, bet arī smadzenes viņiem, izskatās, ir aptaukojušās.

    Vai tiešām viņi nevar aizdomāties tik tālu, ka Austrumeiropa ir buferzona, kas aizsargā viņus un viņu labklājību? Un ka ja viņi grib ilgtermiņā saglabāt situāciju, ka pie viņu durvīm neklauvē krievu zaldāti, būtu jāpacenšas atbalstīt Austrumeiropa?

    Bet Eiropu kā tādu norakstīt nevajag, Eiropa nav tikai Vācija vai Francija, vai Rietumeiropa. Eiropa esam arī mēs un Austrumeiropa :)

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 10.07.2014. 09.24

Vai Merkele un Olands bezatbildīga aicinājuma vietā nepiedāvātu konkrētu algoritmu kā Ukrainai politiski rezultatīvi virzīties pret kremlinu tankiem !? Ja tāds pastāv, vai to nevajadzētu pielietot arī Dienvidosetijai, Abhāzijai, Piedņestrai un Krimai !?

+18
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu