Kažociņš: Ir pēdējais laiks Latvijai stiprināt austrumu robežu • IR.lv

Kažociņš: Ir pēdējais laiks Latvijai stiprināt austrumu robežu

18
Jānis Kažociņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ukrainas – Krievijas kara mācība Latvijai: robežai jābūt stiprai, lai nevar iekļūt “zaļie” tūristi

“Es teiktu, ka tagad ir brīdis, kad vajadzētu atkārtoti lūgt ES palīdzību. Visādā veidā, lai mēs gūtu pārliecību, ka ieroči vai “zaļie” tūristi nevar ieceļot Latvijā,” uzskata bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs un pašreizējais aizsardzības ministra padomnieks Jānis Kažociņš. Runa ir par Latvijas austrumrobežas nostiprināšanu un aizsardzību, jo tā ir arī Šengenas līguma valstu ārējā robeža.

Intervijā “Latvijas Avīzei” Kažociņš teic, ka, vērojot situāciju Ukrainā un to, kas notiek Latvijas kaimiņvalstī Krievijā, ir jādomā par Latvijas aizsardzību un kā savstarpēji koordinēt dažādu valsts struktūru darbības. “Austrumukrainā notikumi kļuva nekontrolējami lielā mērā tādēļ, ka nespēja nosargāt robežu. Mūsu robežsardze dara, ko var, nostiprinām robežu,” teic Kažociņš.

Taču tā kā Latvijas valsts robeža ir arī Šengenas līguma valstu ārējā robeža, kuras stiprināšanu savulaik palīdzēja nodrošināt ES, pēc viņa domām, arī tagad ir laiks prasīt palīdzību ES. “Vēl viens senzināms princips: lai mazinātu apdraudējumu, visi spēki jāapvieno, bet ne valsts – lokālajā līmenī.”

Kažociņš intervijā norāda, ka nevajag par zemu novērtēt Krievijas armijas analītiķus un Krievijas prezidenta Vladimira Putina runās paustos nodomus. Viņš atgādina, ka jau divreiz mācībās krievu spēki ir izspēlējuši Baltijas valstu okupāciju un noslēgšanu no NATO sabiedroto militārās palīdzības. “Un tas nozīmē, ka attiecīgos apstākļos mums jābūt gataviem uz visādiem scenārijiem,” saka Kažociņš.

Viņš norāda, ka patlaban attiecīgo apstākļu vienkārši nav. Taču līdz 2018.gadam, kad Krievija būs savu armiju spēcinājusi, “pie mums varētu izrādīt to pašu iestudējumu, kāds notika Krimā”. Ukraina ir bijusi kā brīdinājums gan mums, gan Rietumeiropai.

Turklāt Putins pēdējās uzstāšanās ir atklāti teicis, kā rīkosies turpmāk – izmantos tautiešu aizstāvības faktoru. Te Kažociņš atgādina, ka Latvijā mīt lielākā krievu diaspora Baltijas valstīs – 27%, kuriem jāpieskaita vēl tie, kuri mājās runā krieviski, un sanāk visi 34%. “Viņus mēģinās izmantot pret Latviju, tajā skaitā mēģinās izmantot nepilsoņus,” saka Kažociņš.

Viņš gan norāda, ka Latvijā samazinās nepilsoņu skaits, turklāt tie, kas ir, kļūst arvien vecāki. Savukārt pērn 89% nepilsoņu ģimenēs dzimušo bērnu tika reģistrēti kā Latvijas pilsoņi. “Protams, piederība Latvijas pilsonībai mūsu apstākļos ne vienmēr nozīmē lojalitāti Latvijai, taču, izvēloties pilsonību, palīdz lojalitāti pa drusciņai celt, jo jūt kaut kādu piederību,” teic bijušais SAB vadītājs.

Kažociņš secina, ka, neraugoties uz nemitīgo sūrošanos, ka neesam neko izdarījuši cittautiešu integrācijā, tā lēnām iet uz priekšu. “Mūsu krievus prezidents Zatlers reiz nosauca par labākajiem krieviem pasaulē,” atceras Kažociņš.

 

Komentāri (18)

dace_ampermane 09.07.2014. 15.48

tāpēc, ka neviens neko nedara situācija ir izveidojusies tāda, ka zaļie cilvēciņi var staigāt pa ielām un sist pa žokli bijušajam SAB vadītājam. jā, un nemaz neizskatās un neliekas, ka kāds kaut ko gribētu darīt. Ļjooti bēēdīīgi, pat bezcerīgi un intresanti ko gan viņi domā [ja viņi vispār domā] par to dabūt vēlēšanās.

+6
-1
Atbildēt

7

janis17 09.07.2014. 15.40

Kad bija amatā, retorika bija diezgan krievmīliska!

Kāpēc neziņoja par austrumu robežu, situāciju krievijā utt?

+6
-2
Atbildēt

0

marchaeva 09.07.2014. 20.45

Angļiem savu laiku bija laba muitas vienība Crown Agents. Tā arī ļoti noderētu pret gopņikiem un naftas produktu un tabakas akcīzes ienākumu celšanai. Par iegūtajiem līdzekļiem vai cik daudz zeme-gaiss zenītraķetes sanāktu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu