Porošenko: Slovjanskas ieņemšanai ir "milzīga simboliska nozīme" • IR.lv

Porošenko: Slovjanskas ieņemšanai ir “milzīga simboliska nozīme”

23
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: EPA/LETA

Ukraina ziņo, ka teroristi masveidā pameta sagrābtās pilsētas Doņeckas apgabalā

Komentējot Slovjanskas ieņemšanu, Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādījis, ka tai ir “milzīga simboliska nozīme”, vienlaikus uzsverot, ka tā vēl nav pilnīga uzvara.

Teroristi sestdien masveidā pameta sagrābtās pilsētas Doņeckas apgabalā un bijušajā kaujinieku bastionā Slovjanskā virs pilsētas padomes tika pacelts Ukrainas karogs, ziņo LETA/Ukrinform.

Uzrunā televīzijā Porošenko norādīja, ka tā vēl nav pilnīga uzvara un vēl nav pienācis laiks svinēt, bet uzsvēra, ka Slovjanskas atbrīvošanai no teroristu bandām ir “milzīga simboliska nozīme”. “Tas ir sākums pagrieziena punktam cīņā pret kaujiniekiem,” uzsvēra prezidents.

Slovjanskas ieņemšana Ukrainas spēkiem ir līdz šim lielākais panākums pretterorisma operācijā. 120 000 iedzīvotāju lielā pilsēta promaskavisko kaujinieku kontrolē nonāca 6.aprīlī.

Ukrainas amatpersonas ziņo, ka valdības spēku kontrolē nonākusi arī Kramatorska un Gorlovka. Kaujinieki devušies uz Doņecku.

Ukrainas armija sola nebombardēt Doņecku un Lugansku, lai padzītu teroristus, svētdien paziņojis Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Andrejs Lisenko, ziņo BBC.

„Ukrainas Bruņoto spēku, Nacionālās gvardes un robežsardzes taktika ir tāda, ka apdzīvoto vietu masveida bombardēšana nenotiks. Aviācija un smagā artilērija apšauda tikai kolonnas, kuras pārvietojas pa apdzīvotajām vietām,” teica Lisenko.

Viņš arī paziņoja, ka pagājušajā diennaktī četras Ukrainas austrumu pilsētas – Slovjanska, Kramatorska, Družkovka un Konstantinovka – nonākušas valdības spēku kontrolē.

Ukrainas mediji ziņo, ka nakts uz svētdienu pilsētā un visā pretterorisma operācijas zonā pagājusi bez lielām sadursmēm. Pie Mariupoles pamanīti divi bezpilota lidaparāti, no kuriem vienu drošības spēkiem izdevies notriekt.

Doņeckā sadursmes notiek ārpus pilsētas teritorijas.

Intensīvs apšaudes un sprādzienu troksnis svētdien dzirdams Doņeckas lidostas rajonā, vēsta mediji.

 

Komentāri (23)

jmaklakovs 06.07.2014. 15.14

Teroristi bēg. Teic gan, ka taktiski atkāpjas, bet tagad ukraiņi varēs savilkt savus spēkus ciešāk ap nemierīgo apgabalu un darboties daudz efektīvāk.

Uztrauc gan pašreizējās varas ignorance pret tautas prasībām pēc korupcijas apkarošanas. Šodien atkal Kijevā tautas sapulce un atkal, cik sapratu valsts TV to ignorē.

+8
0
Atbildēt

1

alexander 06.07.2014. 15.52

Piekrītu Ukrainas prezidentam, Slovjanskas atbrīvošanai ir liela emocionālā vērtība. Turklāt nešķiet, ka Ukrainas militārajai vadībai nav izpratnes par to, kā cīnīties ar teroristiem, kuri koncentrējas Doņeckā. Ja aktīvs uzbrukums ir nepieciešams, Ukrainas armija rikojas un pietiekami efektīvi. Tomē jāņem vērā, ka visa šī situācija nav vnk karadarbība klajā laukā, bet cīņa ar teroristiem apdzīvotās vietās, ka Ukrainas armija sāka saskārās ar šāda veida karadarbību bez adekvātas militārās tehnikas un pieredzējušiem karavīriem. Turklāt jāņem vērā psiholoģiskā spriedze, ko rada Krievijas armijas nemitīgā klātbūtne pie Ukrainas robežām un Kremļa militārā propaganda. Ukrainas jaunajai vadībai noteikti nav viegli, bet šķiet, ka tā organizē savas valsts aizstāvību stratēģiski pareizi un tālredzīgi, nodrošinot starptautisko atbalstu un šajā ziņā pārspēj savu ienaidnieku. Ilgtermiņā šī stratēģija uzvarēs.

+7
0
Atbildēt

1

    Ansis > alexander 06.07.2014. 18.58

    Manuprāt Ukrainas armijas profesionalitates izaugsme skaidri redzams.

    Teroristi gan noniecina Ukraiņu kajinieku spējas un izmantošanu, bet pat teroristi slavē (neatceros vai Strelkovs vai cits videio no vk stelkov_info) Ukraiņu artilērijas prasmes un precizitati.

    Dažbrīd škiet, ka nedaudz pietrūkst aviācijas atbalsta – bet nu skaidrs, ka kaujas jau nenotiek tuksnesī tāpēc grūtāk teroristu bruņutehnikas atrašanās vietas atsekot. Un visu laiku turēt apbruņotu aviāciju gaisā … dārgi

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 06.07.2014. 14.34

Vispār, cik dzirdēju, Ukrainā šo pilsētu nesauc par “Slavjansku”, bet gan par Slavinsku, nevis, no vārda “slāvs”, bet, no vārda “slava”.

Protamas, Ukrainas armija gūst panākumus, no vienas puses, no otras puses, kādā veidā viņi varēja izlaist 2km. garu bruņotu kolonu no Slavinskas, atļaujot teroristiem mierīgi atstāt šo pilsētu, saprotams, viss tas ir ļoti humāni, bet, cik ukraiņu dzīvības maksās tas, ka šo kolonu vienkārši neiznīcināja, un tagad šie teroristi varēs turpināt šaut pa ukraiņu patriotiem, šo jautājumu uzdod arī daudzi Ukrainā, un, kāda ir atbilde – vai nu nekompetence, vai nu sabotāža, citas atbildes nav.

Protams, ir arī trešais variants – “cīņa par mieru” no ES puses, tagad arī HRW sāk satraukties, ka, redz, Ukrainas armija pārkāpjot ctb., utt., Krievija daļēji iebiedējusi, daļēji korumpējusi, gan ES politiķus, gan dažādas ctb aizstāvju organizācijas, un tiem ir daudz izdevīgāk būt Krievijas, nevis Ukrainas pusē, jo Krievijas galvenā eksporta prece ir nevis gāze, bet gan korupcija un visa tā, ar ko Krievija sakarās, totāla degradācija.

+5
0
Atbildēt

5

    Inese > ligakalnina 06.07.2014. 20.10

    Krotow Krievijas pamatiedzīvotāji ir nevis slāvi, bet gan somugri.

    ==============================

    Baumani, kāpēc tu raksti pilnīgas muļķības?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 07.07.2014. 00.05

    Nevar nepieminēt mongoļu/tatāru atstāto sēklas un valodas mantojumu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 06.07.2014. 21.51

    Var jau precizēt – Maskavas kņazistes pamatiedzīvotaji no somugru ciltīm – Muroma, Merya, Meščera. Slāvu vojevodas tur uzkundzējās līdzīgi kā mums vācu krustneši. Starpība tikai tā, ka vācieši mums līdz pat 19. gadsimtam nebāzās virsū ar pārvācošanu un arī kristīgo ticību tā īsti nebāza virsū vismaz līdz Livonijas sabrukšanai un mēs saglabajām savu valodu un lielu daļu tradīciju, bet pareizticīgie ļoti aktīvi veica pareizticības uzspiešanu un “pārslāvošanu” – rezultatā no vietējam somugru ciltīm izveidoja Krievu tautu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Slavjanskas nosaukumu var ņemt arī no slāviem. Nupat taču pēc ģenētiskajiem pētījumiem pierādīja, ka slāvi ir ukraiņi un tiem radniecīgās tautas (poļi, čehi un tālāk uz dienvidrietumiem). Krievijas pamatiedzīvotāji ir nevis slāvi, bet gan somugri.

    ES vadība un HRW labāk būtu atbalstījuši galīgu sovoku bandītu izmešanu no Ukrainas un domajusi, ko iesākt, lai nepieļautu līdzīgus kāzusus nakotnē. Arī Rietumeiropā dzīvo lielas “tautiešu” kopienas, kuras Putleram un viņa padotajiem var ienākt prātā atbrīvot.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > ligakalnina 06.07.2014. 14.46

    Tajā kolonā bija arī daudzi civilie. Nedomāju, ka gūstekņi. Vienkārši ru.tv sabaidītie.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu