Valdība LTF muzeju no nākamā gada iekļauj Vēstures muzeja sastāvā • IR.lv

Valdība LTF muzeju no nākamā gada iekļauj Vēstures muzeja sastāvā

24
Skats jaunajā LTF muzeja ekspozīcijā. Foto: F64

Šim mērķim piešķirti līdzekļi Kultūras ministrijai

Valdība palielināja Kultūras ministrijas (KM) bāzes izdevumus 2015.gadam par 143 815 eiro un 2016., 2017.gadam par 134 525 eiro katru gadu, lai nodrošinātu Latvijas Tautas frontes (LTF) muzeja kā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) struktūrvienības darbību.

Kā norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, šis ir pirmais pieprasījums, ko paredzēts iekļaut nākamā gada budžetā, ziņo LETA.

Plānots, ka ar nākamā gada 1.janvāri LTF muzeja krājumu un arhīva materiālus iekļaus LNVM. Finansējums nodrošinās septiņas štata vietas – nodaļas vadītājs, krājuma glabātājs, trīs zāļu uzraugi, datortīkla administrators un apkopējs.

Tautas frontes muzejā pašlaik strādā divi darbinieki, kuriem nav iespējams organizēt sistemātisku un mērķtiecīgu LTF muzejam atbilstošu kultūrvēsturisko liecību komplektēšanu un to zinātnisko izpēti. Muzeja apmeklētībai – 6000 interesentu gadā -, ņemot vērā, ka muzejs piedāvā bezmaksas apmeklējuma iespējas, ir potenciāls būt daudz aptverošākai, piesaistot gan Latvijas iedzīvotājus, īpaši skolu jaunatni, gan ārvalstu tūristus, uzskata KM.

LTF muzejs savu darbību kā LNVM struktūrvienība turpinās tā vēsturiskajā mītnē Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, kura ar nākamā gada 1.janvāri tiks nodota valsts īpašumā.

Ēkai paredzēts finansējums 95 128 eiro apmērā, tai skaitā 16 940 eiro jumta remontam. Pārējā summa tiks izlietota ēkas piemērošanas darbiem, kurus “Valsts nekustamajiem īpašumiem” (VNĪ) jāpabeidz līdz nākamā gada 1.jūnijam. VNĪ norādījuši, ka ēkai nepieciešams veikt pilnīgu vai vismaz daļēju jumta seguma nomaiņu un jumta pārseguma siltināšanu ar mērķi paaugstināt ēkas energoefektivitāti un samazināt slodzi uz pārsegumiem.

Jau ziņots, ka LTF muzejs jānodod valstij, lai tas būtu profesionāli uzturēts memoriālais muzejs un tur varētu notikt vēstures pētīšana, nevis muzeja pastāvēšana būtu pašdarbība, aģentūrai LETA iepriekš sacīja biedrības “Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome” valdes loceklis Romualds Ražuks.

24.janvārī biedrības “Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome” padomes vairākums nolēma LTF muzeja ekspozīciju dāvināt LNVM un ēku atdot valstij muzeja funkciju nodrošināšanai.

Tautas frontes muzejs atrodas Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15. Muzejā apskatāmie priekšmeti un dokumenti vēsta par Latvijas tautas neatkarības centieniem 20.gadsimta nogalē. Interesenti var iepazīties ar dokumentiem, fotogrāfijām, kinohronikām, kas ataino Atmodas laika vēsturiskos procesus, notikumus un to dalībniekus. Muzejs glabā vēsturiskās liecības par lielāko Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas perioda tautas kustību – Latvijas Tautas fronti.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu