Ceturtdien Stūra mājā tematisks pasākums "Sacelšanās Gulagā" • IR.lv

Ceturtdien Stūra mājā tematisks pasākums “Sacelšanās Gulagā”

32
Bijusī Valsts Drošības komitejas ēka jeb Stūra māja. Foto Ieva Lūka, LETA

Piedalīsies Kengiras sacelšanās dalībnieks Ojārs Grencbergs, rakstnieks un žurnālists Jukka Rislakki, vēsturnieks Ritvars Jansons

Lai pieminētu PSRS soda nometnē Kengirā ieslodzīto sacelšanās 60.gadadienu, šodien plkst.14 Stūra mājā Rīgā notiks tematisks pasākums “Sacelšanās Gulagā”, kas veltīts PSRS soda nometnē Kengirā ieslodzīto sacelšanās 60.gadadienai, raksta aģentūra LETA. Sarīkojumā piedalīsies Kengiras sacelšanās dalībnieks Ojārs Grencbergs, rakstnieks un žurnālists Jukka Rislakki, kā arī Okupācijas muzeja vēsturnieks Ritvars Jansons. Ieeja pasākumā ir bez maksas, un piedalīties aicināti visi interesenti. 

PSRS ieslodzījuma sistēma “GULAG” tika veidota, lai turētu notiesātos cilvēkus, tostarp politiski tiesātos, ieslodzījumā un izmantotu viņus kā lētu darbaspēku. Necilvēcīgie apstākļi, augstā mirstība un pret ieslodzītajiem veiktais administrācijas terors ieslodzījuma nometnēs izraisīja sacelšanos. Kengiras sacelšanās bija viena no traģiskākajām politiski ieslodzīto organizētām sacelšanās izpausmēm. Tā ilga no 1954.gada 16.maija līdz 26.jūnijam. Ieslodzītie streikoja, pārņēma nometni savā varā, prasot no administrācijas ieslodzīto tiesību ievērošanu un tiesāt vainīgos, kuri bija nelikumīgi apšāvuši ieslodzītos. Tajā piedalījās vairāk nekā 5000 ieslodzīto, to skaitā 43% sieviešu. Tā bija vienīgā nometne, kur kopīgi cīnījās vīrieši un sievietes. Sacelšanās 40.dienā tā tika apspiesta ar militāra spēka palīdzību, pielietojot pat tankus. Simtiem ieslodzīto gāja bojā. Seši sacelšanās vadītāji tika notiesāti ar nāvessodu, taču vēsturē sacelšanās iegājusi kā varonīga rīcība.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu