Eksperiments ar labu pēcgaršu • IR.lv

Eksperiments ar labu pēcgaršu

5

Viņi ir alū līdz ausīm – trīs vīri Raunā, kas apčamda katru pudeli savā brūzī ar intriģējošo nosaukumu Malduguns. Zinātnieks, fotogrāfs un dzejnieks tagad sevi sauc par garšu orķestri

Kad jūnija pēcpusdienā Raunas novada Rozēs lūkojos pēc ēkas, kurā top mazās darītavas Malduguns alus, uzreiz saprotu, ka esmu trāpījis. Pie senatnīga laukakmeņu nama stūra ieraugu divus vīrus, kas, novietojuši uz soliņa dažas pudeles, iejūtīgi ceļ pie lūpām putojošu dzērienu un atzinīgi māj ar galvu. Ir jaušams, ka šai patīkamajai nodarbei viņi sevi visu bez atlikuma velta jau ilgāku laiku, jo žesti ir atraisīti, balss saites ievingrinātas, vaigos veselīgs sārtums. 

«Labi iet, tiešām labi,» norijis malku, bilst viens no «ekspertiem». Otrs piekrītoši pamāj, bet tad sapņaini piebilst: «Jā, bet nav tomēr kā Minhenē. Tur, zin’, meičām, kas pienesa alu, krūtis bija šitādas!» Krūšu apmēru izrādīšanai nepieciešams vai viss roku garums un vēl arī alus pudeles korķis. Saprotu, ka šie vīri ir lietpratēji jautājumā par to, kas alū ir būtiskākais, un, taustot somā pēc diktofona, steidzu piebiedroties. Taču tad no ēkas durvīm iznirst kalsns jauneklis, kurš itin nemaz neizskatās pēc aldara, smaidot sniedz man stingru roku un saka: «Sveiki! Krišjānis.» Pamājis ar galvu uz «ekspertu» pusi, piebilst: «Pircēji atbraukuši pirmo reizi novērtēt mūsu alu,» un aicina iekšā.

Kaislība uz alus darīšanu ir tā «malduguns», kas uz Rozēm atvedusi interesantu trīs vīru kompāniju. Andris Liepiņš ir vides zinātnieks, kas pirms vairākiem gadiem no Rīgas pārcēlās uz laukiem Smiltenes pusē, pelnīja iztiku, rokot akas, un prātoja par nodarbi, kas dzīvošanai laukos dotu gana stabilu finansiālo pamatu. Valdis Jansons ir fotogrāfs no Rīgas, bet Krišjānis Zeļģis reliģiju ģeogrāfs un dzejnieks no Talsiem. Vairāk darbinieku Maldugunī nav. Pašu poētiskais pieteikums: «Trīs cilvēku orķestris, kuru mīlestība uz alu iedvesmojusi kopīgi radīt garšas piedzīvojumus. Darot alu rokām un rūpīgi eksperimentējot, top dažādas garšas ainavas no kakofonijas līdz harmoniskai simfonijai.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu