Ir laiks rīkoties! • IR.lv

Ir laiks rīkoties!

22
Latviešu mākslinieka Klāva Lora skice
Sāra Koulija

Londonā notiek pasaules samits seksuālās vardarbības novēršanai kara konfliktu zonās

Seksuālā vardarbība kara laikā ir viena no mūsdienu pasaules lielākajām netaisnībām. To ir grūti dokumentēt, kur nu vēl izmeklēt. Varmākas ir tādi paši kā citi, jo runa nav par seksu, bet par vardarbību, teroru, varas un pārākuma demonstrāciju. Bieži vien izvarošanu, kas notikusi bruņota konflikta laikā, uzskata par neizbēgamu kara sastāvdaļu, un tāpēc tā paliek nesodīta.

Taču pat karā ir savi likumi. Tātad tieši tāpat, kā bija iespējams vienoties, ka kaujas laukā nedrīkst izmantot kājnieku mīnas, pasaulei jāvienojas izbeigt seksuālo vardarbību konfliktu zonās.

No 10. līdz 13.jūnijam Londonā Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Viljams Heigs un ANO īpašā sūtne Andželina Džolija uzņems pasaules samita dalībniekus, kas pulcēsies, lai vērstos pret seksuālo vardarbību konfliktu zonās. Ieradīsies gan valstu valdību pārstāvji, gan pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, gan militāro aprindu un tiesu varas pārstāvji. Piedalīsies visplašākās tautas masas. Tiks rīkoti dažādi pasākumi visdažādākajās pasaules vietās.

Arī Latvijas pārstāvji tiks aicināti iesaistīties un ar konkrētu rīcību palīdzēt panākt, lai izvarošana un seksuāla vardarbība uz visiem laikiem pazustu no pasaules ieroču arsenāla. Jūsu līdzdalība ir ārkārtīgi svarīga.

Šis samits nelīdzināsies nevienam citam, jo seksuālai vardarbībai līdzīgu noziegumu nav. Sievietes un vīrieši visā pasaulē kara laikā cieš no šī baisā nozieguma, turklāt jo īpaši satriec tas, ka daudzi upuri ir ļoti jaunas meitenes un zēni. Seksuālā vardarbība atstāj traumatiskas sekas uz visu atlikušo mūžu – upurus un viņu ģimenes nomāc un dedzina nepelnīts kauns.

Taču mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka to ir iespējams izbeigt un tas ir jāizbeidz.

Šausmīgi apzināties, bet tā ir patiesība – tikai pavisam neliels skaits no visiem varmākām tiek nodots taisnai tiesai, un vēl niecīgāks skaits tiek tiesāts.

Tieši šā iemesla dēļ mēs samitā nāksim klajā ar pirmo starptautisko protokolu, kas būs veltīts konfliktu zonās izdarīto seksuālās vardarbības noziegumu dokumentēšanai un izmeklēšanai. Šis protokols palīdzēs izmeklētājiem saglabāt informāciju un pierādījumus un palielinās izredzes vismaz kādu no varmākām nodot tiesai, kā arī pasargāt upurus un izdzīvojušos no tālākām traumām.

Mēs vēlētos, lai šīsnedēļas samitā valstu valdības paustu atbalstu šim protokolam un mudinātu vietējos aktīvistus, juristus, policijas darbiniekus un mediķus to izmantot. Tāpat mēs vēlamies, lai ikviena valdība nodrošina, ka valsts likumi, kas attiecas uz izvarošanu un seksuālo vardarbību, atbilst starptautiskajām normām, tādējādi paverot lielākas izredzes kara noziegumu tiesāšanai valsts tiesās. 

Mūsu samits pievērsīsies arī militārpersonu uzdevumiem šādās situācijās. Tieši kareivji bieži vien ir pirmie seksuālās vardarbības liecinieki konfliktu zonās, taču nav sagatavoti un mācīti, kā rīkoties tik emocionāli smagos apstākļos. Tam ir jāmainās.

Visbeidzot, mēs liekam lielas cerības uz labklājības valstu valdībām – mēs paļaujamies, ka tās radīs iespēju sniegt finansiālu atbalstu, tostarp lokālas nozīmes organizācijām, kas ir cieši saistītas ar vietējiem iedzīvotājiem un bieži vien strādā vissmagāk cietušajos apvidos.

Tomēr ar valdības pūlēm vien ir par maz. Ikvienai ģimenei, ikvienai sabiedrības grupai ir jāmaina uzvedības kultūra un attieksme, lai vairs nepieļautu upuru stigmatizāciju un kolektīvo nosodījumu pret šo noziegumu izdarītājiem tā, lai ikviens bruņots vīrs trīsreiz apdomātu, pirms pavēlētu kādu izvarot vai pats izdarītu šo atbaidošo noziegumu.

Vai esat gatavi nodot savu balsi par aktīvu rīcību? [varat pievienoties diskusijai twitter @end_svc, izmantojot #TimeToAct, un noskatīties Youtube filmiņu ‘Don’t believe the thumbnail, this is the stuff of nightmares‘ (“Tas nav sīkums, tas ir visļaunākais murgs”), kurā izvarošanas un seksuālās vardarbības šausmas skatītas bērna acīm.]

Ir laiks sniegt palīdzīgu roku upuriem, likt izzustu nesodāmības pieradums un panāktu taisnīguma uzvaru.

Ir laiks rīkoties! #TimeToAct.

Autore ir Lielbritānijas vēstniece Latvijā

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu