Igaunijas valdība apstiprina pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumprojektu • IR.lv

Igaunijas valdība apstiprina pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumprojektu

31
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

Likumprojekta pretinieki aicina par to rīkot referendumu, jo tas neveicinot ģimeniskās vērtības

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumprojektu, kas paredz regulēt finanšu, mantojuma, aprūpes un apciemošanas tiesības civillaulībā dzīvojošiem pāriem neatkarīgi no viņu dzimuma, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR.

Likumprojekts izraisījis pretrunīgu reakciju Igaunijas sabiedrībā – tas gan plaši slavēts kā mūsdienīgs risinājums nereģistrēto partnerattiecību jautājumu sakārtošanai, gan kritizēts par netiešu viendzimuma attiecību atzīšanu.

Igaunijas valdība savā lēmumā ņēmusi vērā tieslietu kanclera Indreka Tedera slēdzienu, ka pašlaik spēkā esošie likumi pietiekami neaizsargā civillaulībā dzīvojošos pārus un ka viena dzimuma pāriem ir tiesības uz pamattiesību aizsardzību. Līdz ar to likuma noregulējuma neesamība šajā jomā pārkāpj konstitūciju.

Likumprojekts paredz, ka pāris varēs reģistrēt partnerattiecības pie notāra, ja vismaz viens no partneriem ir Igaunijas iedzīvotājs, neviens no viņiem nav precējies vai nav noslēdzis citu spēkā esošu partnerattiecību līgumu, ziņo LETA/ERR.

Likumprojekts izskatīšanai parlamentā nonāks jūnija sākumā, taču līdz vasaras brīvdienām to varētu izdoties apstiprināt tikai pirmajā no trim lasījumiem.

Ja parlaments partnerattiecību likumprojektu apstiprinās, tas varētu stāties spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Igaunijas mediji gan prognozē, ka partnerattiecību likumprojekta pieņemšana varētu nenoritēt pavisam gludi, jo nākamajā gadā gaidāmas parlamenta vēlēšanas, līdz ar to politiķiem varētu nebūt drosmes virzīt tālāk tik pretrunīgi vērtētu likumprojektu.

Likumprojekta pretinieki aicina par to rīkot referendumu, norādot, ka tas neveicina ģimeniskās vērtības, savukārt atbalstītāji uzsver, ka vairums bērnu Igaunijā nākuši pasaulē vecākiem, kas nav oficiāli precējušies.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu