Prezidents izsludinās grozījumus, kas paredz sodu par PSRS un nacistiskās Vācijas noziegumu noniecināšanu • IR.lv

Prezidents izsludinās grozījumus, kas paredz sodu par PSRS un nacistiskās Vācijas noziegumu noniecināšanu

21
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

SC Saeimas frakcija aicināja prezidentu neizsludiāt Saeimas pieņemtos grozījumus Krimināllikumā

Pretēji apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Saeimas frakcijas aicinājumam, Valsts prezidents Andris Bērziņš tomēr izsludinās parlamentā pieņemtos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodu par PSRS vai nacistiskās Vācijas noziegumu pret Latviju rupju noniecināšanu. To trešdien aģentūrai LETA apstiprināja Andris Bērziņš.

SC Saeimas frakcija aicināja prezidentu neizsludināt parlamentā pieņemtos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodu par PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latviju rupju noniecināšanu.

SC norādīja, ka vārda brīvība ir viena no pamattiesībām demokrātiskā sabiedrībā. “Eiropas Cilvēktiesību tiesa vairākkārt norādījusi, ka vārda brīvības robežas ir ļoti plašas un tajā skaitā ir jāaizsargā tiesības izteikt idejas, kuras liekas nepieņemamas lielākai daļai sabiedrības,” bija teikts SC paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins uzskata, ka likumā iekļautā norma ir ļoti grūti piemērojama praksē. “Kā saprast terminu “PSRS noziegumu rupja noniecināšana”? Ar īpašu centību šādu formulējumu var piemērot katram publiskam izteikumam, kas apšauba vēstures notikumu oficiālo interpretāciju,” uzskata politiķis.

“Strīdīgas normas iekļaušana Krimināllikumā – tas ir ne tik daudz parlamenta valdošā vairākuma nosodījums staļiniskajām represijām, cik kārtējais mēģinājums pirms Eiroparlamenta un Saeimas vēlēšanām padziļināt plaisu Latvijas sabiedrībā,” pauda Agešins.

Viņš arī piebilda, ka “staļiniskās represijas, latviešu deportācijas uz Sibīriju ir traģēdija un, bez šaubām, noziegums, kam jau ir dots novērtējums Latvijā un visā pasaulē”.

Saeima 15.maijā galīgajā lasījumā pieņēma Krimināllikuma grozījumus, cita starpā nosakot kriminālsodu par PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latviju rupju noniecināšanu.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu