Latvijā konstatēta jauna zirnekļu suga - mārīšzirneklis • IR.lv

Latvijā konstatēta jauna zirnekļu suga – mārīšzirneklis

29
Eresus sandaliatus - viens no mārīšzirnekļu paveidiem.

Mārīšzirneklis ir Eiropā reta un nevienmērīgi izplatīta suga

Pagājušajā nedēļas nogalē biologi Daiga Brikmane un Edmunds Račinskis Garkalnes pusē atklājuši jaunu zirnekļu sugu Latvijā – mārīšzirnekli -, aģentūru LETA informēja Latvijas Dabas fondā.

Zirneklis pamanīts Garkalnes mežu dabas liegumā. Biologi atradumu nofotografējuši un, lai apstiprinātu, ka tā tiešām ir jauna suga, bildes nosūtījuši zirnekļu pētniecei Inesei Cerai. Patlaban gan vēl nevarot noteikt precīzu sugu, jo tam nepietiek tikai ar fotogrāfijām – zirnekļu pētniecei to vajadzētu apskatīt arī tuvumā.

Patlaban kā iespējamās sugas ir izvirzītas divas – “Eresus sandaliatus” un “Eresus kollari”, kas ir vizuāli ļoti līdzīgi zirnekļi. Pēdējai sugai mūsdienās ir sastopamas vairākas pasugas, kuras izplatītas ģeogrāfiski noteiktā teritorijā.

Saskaņā ar interneta enciklopēdijā “Latvijasdaba.lv” minēto mārīšzirneklis ir Eiropā reta un nevienmērīgi izplatīta suga, kas daudzviet ar likumu ir aizsargājama. Dzimtā lielākoties ir tropu-subtropu zirnekļi, kas sastopami Eirāzijā un Āfrikā. Dzimtas burtisks latviskojums no angļu valodas būtu “samtzirnekļu” dzimta, kas norāda uz šo zirnekļu mīksto un blīvo apmatojumu.

Mārīšzirnekļi mīt vertikālās vai mazliet izliektās alās, kas iesniedzas zemē 5-10 centimetru dziļumā, un to diametrs ir ap 1-2 centimetriem. No alas ārpusē līdz viena kvadrātmetra platībā ap alas ieeju uz zemes ir novilkti vairāki haotiska vijuma nelieli, dzeltenīgi vai zilgani tīkli, no kuriem signālpavedieni iesniedzas alā pie medījumu gaidoša zirnekļa. Mārīšzirnekļu mātītes visu dzīves laiku pavada alā, tēviņi vasaras periodā klejo.

Zirnekļu dzīves ilgums ir pieci gadi. Tie dzīvo sausos, grantainos vai smilšainos pusatklātos biotopos.

Šis zirneklis nav gluži nekaitīgs – briesmu gadījumā tas var iekost. Kodums izraisa sāpes, drudzim līdzīgus simptomus un paātrinātu sirdsdarbību. Pēc 1-2 stundām simptomi pāriet, taču var saglabāties stipras galvassāpes, un koduma vieta ir jutīga vairākas dienas.

 

Komentāri (29)

buy cialis tadalafil0 with pay pal

SPA

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu