Laikmetīga saliņa • IR.lv

Laikmetīga saliņa

Viena no kim? idejas autorēm Zane Čulkstēna (no kreisās), programmu direktore Zane Onckule, izpilddirektore Linda Pavļuta, projektu vadītāja Laima Ruduša un informācijas koordinatore Harita Maniņa Latvijas laikmetīgajā mākslā veido tā saukto neokonceptuālisma nišu, kas pasaulē pašlaik dominē un savos labākajos paraugos ir pārsteidzoši asa, asprātīga māksla.
Anda Burve-Rozīte

Laikmetīgās mākslas centram kim? Spīķeros aprit pieci gadi. Neilgi pirms krīzes tas tika izveidots kā topošā laikmetīgā mākslas muzeja pilotprojekts, bet nu kļuvis patstāvīgs un daudzveidīgs

Starp plastmasas kastēm, brīvi stāvošiem finiera objektiem māksliniece Maija Kurševa kustas droši un pārliecināti. Tie būs antropomorfi subjekti, kurus skatītāji šeit, Spīķeros, ieraudzīs Muzeju naktī 17.maijā. Būs arī 10 metrus augsta finiera siena, uz kuras Maija pārzīmējusi katra mākslinieka vienu darbu, kuri šajos gados piedalījušies kim? izstādēs – animēti tie mainīsies skatītāju acu priekšā. 

25 gadus vecā Maija bija pirmā no Latvijas laikmetīgās mākslas jaunās paaudzes, kuras darbus kim? pirms pieciem gadiem izstādīja savās telpās. Grieziens – pa perimetru uz galerijas sienām tika izlikti 60 tušas zīmējumi, kuros meitene, rotējot ap savu asi, visu laiku mainījās. «Tā bija mana pirmā personālizstāde,» atceras Maija. Pēc tam viņas darbu  kim? veda  uz  Viļņas laikmetīgās mākslas festivālu.

Kas ir māksla jeb kim? – šādu jautājumu 2008.gada vasarā nolēma izvirzīt trīs mākslas procesos ieinteresēti cilvēki: toreizējā kultūras ministre Helēna Demakova, ministres padomnieks Mārtiņš Vanags un Rīgas Ekonomikas augstskolas absolvente Zane Čulkstēna. Ar dāsnu budžetu kim? tika izveidots kā topošā laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojekts. 2009.gadā, sākoties ekonomiskajai krīzei, tas tika iesaldēts, bet kim? pa šo laiku kļuvis par vērā ņemamu spēku Latvijas mākslas vidē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu