Nemaina ieceri par prioritāriem noteikt amatpersonu kriminālprocesus (papild.) • IR.lv

Nemaina ieceri par prioritāriem noteikt amatpersonu kriminālprocesus (papild.)

56
Andrejs Judins. Foto: Edijs Pālens, LETA
Māra Miķelsone

Deputāts Judins saskata partiju intereses likumgrozījumu nogremdēšanā

Saeimas Juridiskā komisija otrdien tomēr nolēma nemainīt ieceri par prioritāriem noteikt kriminālprocesus, kuros apsūdzētas valsts amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Komisija noraidīja vairāku deputātu iesniegtos priekšlikumus par citu attiecīgās normas formulējumu, ziņo LETA.

Paredzēts, ka kriminālprocesam, kurā piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis vai kurā iesaistīta speciāli procesuāli aizsargājama persona, vai kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, saprātīga termiņa nodrošināšanā ir priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem.

Tika noraidīts Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) priekšlikums atteikties no attiecīgajām izmaiņām. Viņš norādīja, ka pašlaik virzītie grozījumi arī nozīmēs, ka, piemēram, kriminālprocess tiks ātrāk skatīts pret amatpersonu, nevis pret personu, kas izvarojusi sievieti.

Savukārt Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta direktore Indra Gratkovska norādīja, ka saskaņā ar piedāvāto likumprojekta redakciju nav skaidru kritēriju, kuru lietu skatīt pirmo – vai to, kur kā drošības līdzeklis ir noteikts apcietinājums, vai to, kur apsūdzētā persona ir valsts amatpersona.

Likumprojektā arī plānots noteikt, ka kriminālprocesam par noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību, ko nodarījusi persona, no kuras nepilngadīgais cietušais ir materiāli vai citādi atkarīgs, vai par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību vai dzimumneaizskaramību, kurā cietušais ir nepilngadīgs, saprātīga termiņa nodrošināšanā ir priekšrocība salīdzinājumā ar līdzīgiem kriminālprocesiem, kuros cietušie ir pilngadīgas personas.

Saeimas Juridiskā komisija otrdien vēl nenoslēdza darbu pie Kriminālprocesa likuma grozījumu skatīšanas pirms trešā, galīgā, lasījuma, kuros paredzēts veikt arī cita veida izmaiņas.

Ir.lv jau ziņoja par Saeimas deputāta Andreja Judina (Vienotība) pausto satraukumu, ka gan dažas valdošās koalīcijas partijas, gan Saeimā opozīcijā esošais Saskaņas centrs grasās nogremdēt jau parlamentā otrajā lasījumā atbalstīto viņa iesniegto grozījumu Kriminālprocesa likumā, kas uzliek par par pienākumu apsūdzētu valsts amatpersonu kriminālprocesus izskatīt “saprātīgā termiņā” un dot tiem priekšroku salīdzinājumā ar citiem kriminālprocesiem.

Otrdien grozījumus Kriminālprocesa likumā skatīja Saeimas Juridiskā komisija, un deputāts Judins otrdienas rītā Ir.lv satraukts stāstīja, ka pašreizējā situācija viņa ierosinājumam izveidojusies nelabvēlīga.

Kāpēc apsūdzētu valsts amatpersonu kriminālprocesiem būtu jādod prioritāte tiesu lietās, Judins pamato ar sabiedrības interesēm – ja deputāts vai tiesnesis ir apsūdzēts kādos krimināli sodāmos nodarījumos, tad sabiedrības interesēs ir iespējami ātrāk uzzināt tiesas lēmumu par šo cilvēku – ir vai nav amatpersona vainojama apsūdzībās.

Judins kā piemērus absurdajai situācijai min bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica ilgo tiesāšanās procesu, tāpat arī Satversmes tiesas tiesneses Vinetas Muižnieces lietu, kas “guļ” Augstākajā tiesā jau pusotru gadu.

Taču valdošās koalīcijas partneru – Nacionālās apvienības – intereses saistībā ar šiem grozījumiem, pēc Judina teiktā, ir nepārprotamas, jo Nacionālās apvienības Ogres novada deputātam Egilam Helmanim tāds pats Damokla zobens virs galvas karājas lietā, kurā viņu vaino izspiešanā. Arī šī lieta jau ilgu laiku guļ tiesā. “Kad es redzu, ka Ogres tiesā šī lieta guļ jau 13 mēnešus, tur kaut kas nav kārtībā,” saka Judins.

Judins Ir.lv stāsta, ka Saeimā jūt lielu pretestību pret savu priekšlikumu – gan no Zaļo un zemnieku savienības deputātu, gan no SC puses. “Man ir sajūta, ka Saeima [3.lasījumā] var atbalstīt Andreja Elksniņa priekšlikumu,” saka Judins. Elksniņa priekšlikums paredz izņemt no likuma Judina iesniegto normu par prioritātes došanu amatpersonu kriminālprocesiem tiesā.

Vaicāts, vai ZZS pretestība varētu būt saistīta ar Ventspils saimnieka Aivara Lemberga kriminālprocesu, Judins atbild, ka tur process ir sācies un tas turpināsies. Daudz svarīgāk ir tas, ka tad, kad Saeima izdarīs grozījumus Kriminālprocesa likumā, tie tūlīt būs attiecināmi uz visiem jau notiekošajiem procesiem, tātad jau pieminētajām Munkevica, Muižnieces un Helmaņa lietām būtu jāsāk aktīvāka virzība tiesu instancēs.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (56)

buchamona 13.05.2014. 09.41

…Taču valdošās koalīcijas partneru – Nacionālās apvienības – intereses saistībā ar šiem grozījumiem, pēc Judina teiktā, ir nepārprotamas, jo Nacionālās apvienības Ogres novada deputātam Egilam Helmanim tāds pats Damokla zobens virs galvas karājas lietā, kurā viņu vaino izspiešanā. …+++ Zem raksta par Vienotības un RP apvienošanos izteicu pieņēmumu, ka nākošajās vēlēšanās varētu nobalsot par NA, bet NA dara visu, lai es savas domas mainītu :))

NA ir vienreiz jābeidz kūleņot pa šo politisko purvu, partijai vienreiz jāiemācās ieņemt tādu poziciju pret valstij principiālām lietām, lai šādas “aizdomu ēnas” nekristu uz viņu sarkanbaltā mundiera :)

+20
-2
Atbildēt

18

    Amis > buchamona 13.05.2014. 11.02

    rinķī apkārt

    Vai NA pārstāvjiem visiem obligāti vienmēr jābūt kā mātei Terēzai, kad RP/V savā lopiskumā pārkāpj visas līnijas? Vienkārši izvēlies mazāko ļaunumu. Kremļjaģas, čekas sakopromitētie politiķi, Latvijas gazpromizatori, Meļņika, Zaharjina, Esterkina, Fiļa, Berņa, Rāvja, Re&Re stipendiāti tie noteikti nebūs.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Amis > buchamona 13.05.2014. 12.20

    aivarsk Ierosinu regulāri minēt visus

    ==================

    Quod licet bovi non licet Iovi.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 13.05.2014. 13.17

    Pirmkārt. Starp citu, rakstā nekas nav teikts par NA nostāju. Nav citēts neviens NA deputāta viedoklis… Tikai Judina spriedelējumi… :)

    Otrkārt, pieņemsim, ka Helmani notiesā, viņa vietā taču nāks cits no TB ievēlēts deputāts. Kurš te redz baiso traģēdiju priekš NA? :)))))

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 13.05.2014. 13.32

    Lukašenko hokeja fane Āboltiņa, Gazprom ložas beņķa deldētājs Dombrovskis, Kampars ar sievas tumbočku un Lietuvas automašīnu cienītājs Zaķis un viņu it kā “atbalstītāju” komanda ar ABC, Vilhelmu, Heinrihu, Braunu(!) un pat Pikaso (!!!) kleksētājiem pirmajā “pieciniekā” liek mani apšaubīt gan V mundiera tīrību, gan tās patiesos nodomus.

    Man šķiet, ka V darītu gudri, ja norobežotos no šiem personāžiem… Bet pagaidām ir tikai klusa piekrišana… :)

    ////////////////////

    Genrihs: Kāda nu tur vairs mundiera tīrība: Gaidis Bērziņš, Broka, Parādnieks, Lūsis, Grende un ērmotie “komentatori”,

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 13.05.2014. 14.28

    Andrej, gaidi ar maisu :))

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    Amis > buchamona 13.05.2014. 11.52

    lno

    Grende, tāpat kā Parādnieks un Dzintars ir NA, tāpēc ne tikai latviešu atklātie ienaidnieki, bet arī noderīgie volontieri par visu varu sameklēs kādu uti to kažokos.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 13.05.2014. 12.49

    Pētnieks – 10niekā!

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 13.05.2014. 13.19

    Interesanti, ka Vienotības fanus nemaz neuztrauc SC pozīcija… :))))

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 13.05.2014. 11.58

    Ierosinu regulāri minēt visus, kas tur piedalījās, nevis tikai vienu Grendi

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/120735/melnie-ikri-un-tosti-par-krievzemi-vestnieka-rezidence-dzintaros-foto#

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 13.05.2014. 15.54

    dudu neatceros, bet skaidrs, ka Brauns, pikaso un Vilhelms ir viens un tas pats personāžs – nolaid ūdeni, duņka, universālšļauka – tas ir viņa vārdu krājums. Histērisks naids pret Broku, laikam tāpēcc , ka Rīgas Domes vēlēšanās smagi ielika Šķēlertei.

    Vēl viņš uzsvērti cenšas nicīgi lietot vārdus “laucinieks” utml.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 13.05.2014. 11.35

    Heirik, kas KONKRĒTI tev ir pret Grendi? Tas, ka atlaida žagarpuiku? Opera nogrima? Kāpēc tad voldiņš viņu neatjaunoja amatā, kā strīķi?

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 13.05.2014. 14.52

    “ABC, Vilhelmu, Heinrihu, Braunu(!) un pat Pikaso (!!!)”

    Baidos, ka tur nav 5 personas.:))) Ir smagas aizdomas, ka tas IR kāds cits mums visiem zināms personāžs, kuram jau no IR pirmsākumiem (arī Citā Dienā) ir paradums veidot sev paralēlus profilus. “Tīģerēnu” tak mēs visi atceramies? Un “Dudu”?

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    inta_s > buchamona 13.05.2014. 09.52

    NA ir tikai logo un sauklis. Nekadi nacionalisti vini nav. Tikai shows kuram citi uzkeras.

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 13.05.2014. 12.13

    Viedoklis_lv NA ir tikai logo un sauklis. Nekadi nacionalisti vini nav.

    _____________

    Viedoklis ir tikai niks, kurš pastāvīgi prezentē Putina viedokli kā savu personisko:)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > buchamona 13.05.2014. 11.52

    aivarsk, es nezinu, kas ir “žagarpuika” vai “voldiņš”, bet arī šī retorika neko labu par NA intelektuālo potenciālu neliecina, ja nu vienīgi Tu esi tīņa vecuma komentētājs.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > buchamona 13.05.2014. 10.23

    Kāda nu tur vairs mundiera tīrība: Gaidis Bērziņš, Broka, Parādnieks, Lūsis, Grende un ērmotie “komentatori”, kas visu diennakti šķiež indi internetā, vien ir tā nosmērējuši šo mundieri, ka nekāda ķīmiskā tīrīšana nelīdzēs.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > buchamona 13.05.2014. 11.26

    pētniek, es saprotu, ka Tu visticamāk esi provokators, kura mērķis ir kompromitēt NA, bet es nesaprotu, kāpēc tādā gadījumā NA nekur un nekad nav paziņojusi, ka norobežojas no šādas retorikas un šādiem figurantiem. Ja šādu taktiku NA ieteicis kāds Grendes koučs, tad viņa nolūki nav labi. Protams, tā nav mana darīšana, bet šī portāla apmeklēšana kļūst aizvien nepatīkamāka un gaisotne – aizvien lumpenizētāka.

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 13.05.2014. 11.39

    aivarsk Heirik, kas KONKRĒTI tev ir pret Grendi?

    __________________

    Grende bija par SC koalīcijā, piedalijās Vešņakova saietā, ministra amatā uzvedās kā zilonis trauku veikalā.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

egils_krastins 13.05.2014. 13.59

Judins pamato ar sabiedrības interesēm – ja deputāts vai tiesnesis ir apsūdzēts kādos krimināli sodāmos nodarījumos, tad sabiedrības interesēs ir iespējami ātrāk uzzināt tiesas lēmumu par šo cilvēku

************

Es pilnībā pievienojos Judina priekšlikumam un ceru, ka to skatīs atkārtoti.

Ventspilī jau ir pirmie uzbrukumi Nato karavīriem. Kaut kā dīvaini sanāk, citās ostās viņiem nepatikšnu nav bijis. Ventspilī – jau pirmajās dienās. Un vaina protams tiek uzgrūsta pašiem cietušajiem. Tipiski lembergam.

Viss noticis pa nakts vidu un liecinieku kā vienmēr nav. Ventspilī neviens neko neredz un nezin, kad tas nesakrīt ar lemberga viedokli.

Starp citu, tas jau kļust par nacionālās drošibas jautājumu. Lembergs ir reāls apdraudējums Latvijas drošībai. Iespējams, ka šie uzbrukumi bija iepriekš organizēti.

+14
0
Atbildēt

10

    ievuliitis > egils_krastins 13.05.2014. 14.58

    Lēti, Dzeri. Kādreiz tev bija argumentēti komentāri. Es joprojām gaidu tavu atbildi uz konkrētiem uzdotiem jautājumiem zem tava komentāra pie šī raksta – 13.maijs 2014 13:46

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > egils_krastins 13.05.2014. 17.24

    heinrihs pēc vakardienas blamāžas Aigara Brauna tēlā, lai arī liedzās, ka to darīs, bet tomēr sekoja r_r ieteikumam un nomainīja niku.:D No rīta sāka kaut cik pieklājīgi. Nu jau sāk stipri slīdēt uz leju, pēdējais komentārs jau tuvojās vakardienas “pērlēm”. Vēl mazliet un cirks atsāksies:):):)

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    janis17 > egils_krastins 13.05.2014. 15.22

    Judina priekšlikums taču ir atbalstīts, bet elksniņa noraidīts ar NA atbalstu, ja nekļūdos!

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Amis > egils_krastins 13.05.2014. 22.12

    tara to heinrihs Lembergam ir savi “ķēdes suņi”, kuri izdarīs visu savam saimniekam.

    ===================

    Lembergs ir apķīlāts un tiesiski vajāts un mētājās kā uz pusi pārcirsta glodene. Cita lieta kremļjaģu, RP/V, maizestēvi un kuratori: Zaharjins, Meļņiks, Fiļš, Bernis, Esterkins, Rāvis, Savickis, tie plaukst un zied un nav tikai mistiski ienaidnieki.

    Ar Lembergu nevarēs attaisnot Zatļera tankus, LM izvazāšanu, PV afēru, vai Zolitūdes slaktiņu, kā dažiem kropļiem gribētos. Nekas netiks aizmirsts, neviens netiks aizmirsts

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > egils_krastins 13.05.2014. 20.05

    pikaso :) un Co darbībā:

    ” tā ir vienīgā iespēja nopelnīt jelkādu grasi papildus bērnu atmestajam ubaga pabalstam vai invaliditātes pensijai, vai ieņēmumiem no zemnieku saimniecības ar 2 govīm, 3 kazām un vienu gaili. … ”

    Centība laba lieta, bet nu baigi vienveidīgi. Izdomā kaut ko citu izņemot “lauku” tēmu. Gan jau tev sanāks… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > egils_krastins 13.05.2014. 14.30

    Tad jau NA būs uzdarbojušies

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > egils_krastins 13.05.2014. 15.05

    dzeri> Tiem, kas aģitē par Lemberga partijām, viņš ir naudas pumpītis un nauda tak nesmird. Tiem nabaga lumpeņiem, kas IRā par pāris eiro slavē Lemberga partijas, tā ir vienīgā iespēja nopelnīt jelkādu grasi papildus bērnu atmestajam ubaga pabalstam vai invaliditātes pensijai, vai ieņēmumiem no zemnieku saimniecības ar 2 govīm, 3 kazām un vienu gaili. … Ar reālā stāvokļa novērtēšanu tur mazs sakars.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > egils_krastins 13.05.2014. 14.40

    To, ka Lembergs ir apdraudējums, nesaprot tikai tie, kas te aģitē par Lemberga partijām – ZZS un NA, un kuri nesaprot, ka vārdi un darbi ir jādiferencē.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > egils_krastins 13.05.2014. 15.01

    ja ventspilī tādas lietas notiek [jādomā ar Lembes ziņu] tad vajag norīkot tur pietiekošā skaitā zemessardzes vīrus, lai pieskata nato jūrniekus, drusku pēc krievijas sāk smirdēt

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 13.05.2014. 14.58

    to heinrihs Lembergam ir savi “ķēdes suņi”, kuri izdarīs visu savam saimniekam. Nedomāju, ka viņiem ir kāda politiska pārliecība vai piederība. Maksā labi, tas arī viss. Nauda ir viņu dievs.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

dro 13.05.2014. 11.07

Piekrītu Riņķī apkārt, NA beidzot jāieņem skaidra pozicija. Nelīdzēs nekāda nostājas skaidrošana. Ja valsts intereses var nodot korumpantu glābšanai, tad nekas neatturēs arī nodot valsts neatkarību.

+14
-1
Atbildēt

4

    janis17 > dro 13.05.2014. 12.54

    Vai tas ir aplami? Gribi piešķirt imunitāti varnešiem kā Putina Krievijā?

    ______________________

    Nē, tas nav aplami, tas ir pilnīgi pareizi.

    Ja Helmanis vainīgs, lai sēž, bet vai ir vainīgs, vai tikai cita politiķa savtīgi apsūdzēts? Varbūt tad labāk noteikt, ka šādi tiesu procesi ir prioritāri un advokātu vai apsūdzēto vieglas slimības gadījumā var tikt izskatīti bez to klātbūtnes?

    Tad veselība strauji uzlabotos!

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 13.05.2014. 11.57

    aivarsk Apsūdzēt var jebkuru, arī voldiņu…

    ==============

    Voldiņiem pēc nopratināšanas ar melu detektoru uz visiem laikiem būtu jāpazūd aiz Politikās policijas smagajiem vārtiem.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 13.05.2014. 11.42

    Helmanis jau nu nav nekāds korumpants. Nav arī centies vilcināt tiesas. Apsūdzēt var jebkuru, arī voldiņu…

    http://www.ogrenet.lv/ogre/graudi/25747/

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > dro 13.05.2014. 11.49

    aivarsk. Apsūdzēt var jebkuru, arī voldiņu…

    ________________

    Vai tas ir aplami? Gribi piešķirt imunitāti varnešiem kā Putina Krievijā?

    Lūk, piemērs kādai jābūt valsts attieksmei: http://www.ir.lv/2014/5/13/izraelas-ekspremjeram-par-kukulnemsanu-piespriez-sesus-gadus-cietuma

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu