Zinātnieks Eiche 80 gadu jubilejā dāvina stipendiju • IR.lv

Zinātnieks Eiche 80 gadu jubilejā dāvina stipendiju

35
Andrievs Eiche. Publicitātes foto

Stipendija paredzēta atbalstam jaunam studentam spert pirmos soļus zinātnes laukā

Zinātnieks, ģenētiķis un ilggadējs Latviešu akadēmiskās organizācijas Zviedrijā (LAOZ) vadītājs Andrievs Eiche savā 80 gadu dzimšanas dienā 10.maijā nolēmis dāvināt stipendiju, ,,lai palīdzētu kādam jaunam studentam vai studentei spert pirmos soļus zinātnes laukā”. 

Tas būs ne tikai nozīmīgs atbalsts kādam talantīgam jaunietim, bet arī apliecinājums gudrai un pārdomātai izvēlei – investēt Latvijas zinātnes attīstībā, vēsta Vītolu fonda valdes priekšsēdētāja Vita Diķe.

Vītolu fonda sadarbība ar Eichi sākās 2008.gadā, kad viņš nolēma dibināt stipendiju dzīvesbiedres Dainas Eiches piemiņai. Eiche darbojas arī Elfrīdas un Jāņa Rutku fondā, kas sadarbībā ar Vītolu fondu piešķir stipendijas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātnes fakultātes sekmīgākajiem studentiem.

Tagad viņš nolēmis dibināt vēl vienu stipendiju. ,,Augt un dzīvot Latvijai!” – tā skan akadēmiskās vienības ,,Austrums” devīze, un tāds allaž ir bijis arī zinātnieka un savas zemes patriota Andrieva Eiches dzīves mērķis.

Andrievs Eiche dzimis Rīgā 1934.gada 10.maijā. Latvijā viņš pavadīja desmit bērnības gadus. 1944.gada septembrī viņa ģimeni – tēvu, māti un trīs bērnus, mātes vecākus un mātes māsu – bēgļu gaitas aizveda līdz Zviedrijas krastam. Pateicoties vecāku pašaizliedzībai, Andrievs varēja beigt vidusskolu, studēt Stokholmas un Upsalas universitātēs, iegūstot doktora grādu ģenētikā. Arī abi vecāki trimdā ieguva doktora grādu un veltīja savu mūžu zinātnei.

Andrievs Eiche daudzus gadus bija pasniedzējs Stokholmas universitātes Ģenētikas institūtā, vēlāk – docents un pētnieks. Sava aktīvā darba mūža pēdējos divdesmit gadus viņš strādāja liela Zviedrijas farmācijas uzņēmuma „Astra Zeneca” toksikoloģijas nodaļā kā atbildīgais par ģenētiku.

Kopš 2005.gada viņš pastāvīgi dzīvo Rīgā, un, lai pilnībā iekļautos Latvijas vidē, liela nozīme ir bijusi tradīcijām bagātajai akadēmiskai vienībai ,,Austrums”.

 

Komentāri (35)

liga_dz 12.05.2014. 23.20

Milzigs paldies Eiches kungam!

+1
0
Atbildēt

0

ingazilunska 12.05.2014. 12.45

Atkal tā etniskā dalīšana, ja tu balso par Saskaņas centru vai jo vairāk esi SC deputāta palīgs, tev šo stipendiju neiedos. Tāpēc krieviem jādraudzējas ar Krieviju un no turienes jāsaņem stipendijas.

0
-8
Atbildēt

3

    ingazilunska > ingazilunska 12.05.2014. 15.22

    Ja viss notiktu pēc nolikuma, Latvija nebūtu pirmajās vietās pēc korupcijas indeksa. Bet kāpēc šis tieši krievs kaut ko dabūjis no psiedolatviešiem, nu, es nezinu, ja pseidolatvieši pat savējai Inetai Radevičai atteica finansējumā tikai tāpēc vien, ka vīrs ir krievs un pati dzīvo Krievijā, tā ka viņa bija spiesta trenēties un braukt uz sacensībām par savu naudu. Diemžēl nav laika meklēt sīs saites jeb kā saka šobrīd latvieši linkus, bet šis fakts ir plaši zināms, pajautājiet kaut vai “Ira” žurnālistam un eirodeputātes Vaideres vīram Artūram Vaideram.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ingazilunska 12.05.2014. 16.26

    Visu, ko raksti jālasa ar pretējo nozīmi, melu-tante. Smieklīgi lasīt. Pameklē vēl kautko, bet mēs pasmiesimies:):):)

    Tavi mūžīgie meli rezultējas ar to, ka lielākā daļa lasītāju tiem pārbrauc, nelasot. Parasti arī es tā daru. Gribēju rakstīt komentāru, bet priekšā tavi murgi. Cilveki tik ļoti pieraduši, ka tev ne par kapeiku nevar ticēt, ka pat ja pēkšņi uzrakstīsi ko, kas atbilst patiesībai, tas aizies nebūtībā nelasīts. No sirds tevi ar to sveicu!!!!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ingazilunska 12.05.2014. 15.02

    Atkal melo. Kur tas nolikums, kas tas ir rakstīts?

    Gadījumā nezini, kāpēc pašu pirmo Imanta Ziedoņa balvu saņēma Vjačeslavs Kaščējevs? Nelatvietis, runā ar manāmu akcentu… Ja būtu tā, kā raksti, tas nemūžam balvu nedabūtu.

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/cilvekstasti/dzive/vjacheslavs-kashchejevs–ziedonja-balvas-laureats-nominacija-tau.a84490/

    http://www.lu.lv/zinas/t/26972/

    http://www.delfi.lv/kultura/news/culturenvironment/iepazisties-pirmie-laiks-ziedonim-apbalvojuma-sanemeji.d?id=44451950&page=5

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu