Nedēļa ar zaļajiem • IR.lv

Nedēļa ar zaļajiem

3
Pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas pašaizsardzības spēku kaujinieki Slovjanskā.

Konflikts Ukrainas austrumos ir daudz sarežģītāks, nekā varētu likties no malas

Kamēr līkumu ap netālo kalnu met Ukrainas armijas helikopters, vietējo kaujinieku komandieris slēgtā pārtikas veikalā izklāj apkaimes topogrāfisko karti. Armija nupat ieņēmusi pozīcijas pie upes aptuveni divu kilometru attālumā. Kaujinieku komandieris ir pārliecināts, ka drīz sāksies jauns uzbrukums. Viņš dod stingras pavēles saviem vīriem, un ir skaidrs, ka savā mūžā viņš pieredzējis daudzas kaujas. «Ej līdz tiltam un izvieto snaiperus!» pavēl nemiernieku līderis, kurš gatavs atklāt tikai savu vārdu. Viņu sauc Jurijs. Saņēmis norādi, tilta virzienā aizskrien kāds bijušais ukraiņu desantnieks.

Jurijs vada pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas pašaizsardzības spēku 12.rotu. Viņa vīri kopš aprīļa sākuma ir piedalījušies vairāku Ukrainas valdības ēku ieņemšanā valsts austrumu reģionos. Šie paši spēki bija tie, kas uz vairākām dienām kā ķīlniekus sagrāba Eiropas militāro novērotāju komandu, apsūdzot viņus par spiegošanu NATO labā.

Dodoties operācijās, Jurijs parasti uzliek masku. Taču, kad runājamies, viņš to ir noņēmis. Tas gan nepalīdz gūt skaidrāku izpratni par to, kādi ir viņa mērķi, motivācija un sabiedrotie. Viens gan ir skaidrs – konflikts Ukrainas austrumos ir daudz sarežģītāks, nekā varētu likties no malas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu