Linda Skuja, tamborē amerikāņu žurnāliem un sievietēm • IR.lv

Linda Skuja, tamborē amerikāņu žurnāliem un sievietēm

4
Lai arī savulaik studējusi komunikācijas zinātni, tagad Linda Skuja vairs nešaubās — viņas īstais aicinājums ir radīt tērpus.
Gunita Nagle

 

Amerikas rokdarbu mīļotājiem tekstildizaineres Lindas Skujas (28) vārds ir labāk pazīstams nekā Latvijā. Lai gan viņa strādā Rīgā, kādā Blaumaņa ielas dzīvoklī, kas izveidots par biroju jeb darbavietu vairākiem radošiem cilvēkiem, Lindas tamborējumi ir redzami tādos ASV žurnālos kā Vogue Knitting Crochet un Interweave Crochet. Viņa sadarbojas ar amerikāņu dizaineriem, un Lindas pašas dizainētos izstrādājumus pārsvarā pasūta un valkā sievietes, kas dzīvo tūkstošiem kilometru tālu otrpus okeānam. Mazmazītiņā istabā, ko Linda dala ar kādu apģērbu dizaineri un kur viņas darbavietu no pārējās telpas norobežo adāmmašīna, melns manekens un dators, top Lindas zīmolu Eleven un Inmost tērpi. Caurumoti un pēc skata drīzāk mezgloti nekā tamborēti džemperi, interesanti izvītas šalles un lakati dzijas mežģīnēs, krāsaini un koši tamborēti krekliņi un garās pīnēs krītoši svārki.   

Lindai ir bakalaura grāds komunikācijas zinātnē, bet sabiedrisko attiecību jomā darbojusies pavisam īsu brīdi. Pirms četriem gadiem viņa strādāja veikalā Paviljons, kur iedzīvojās sajūsmā par latviešu dizaineru idejām, un, to iedvesmota, nolēma pamēģināt savu aizraušanos ar rokdarbiem izvērst nopietnā nodarbē. «Uzņēmības man netrūkst,» saka Linda. «Un arī par ideju trūkumu nesūdzos, tādēļ svarīgākais bija saprast, kas var iezīmēt manu stilu.» Lindas darbi ir jauneklīgi, pārsvarā asimetriski, un tajos vienmēr ir kāda interesanta detaļa, piemēram, atkailināta mugura vai pleci.

Linda tīmeklī izveidoja blogu Lindaskuja.com, kur ievietoja savus darbus, un drīz vien viņu pamanīja. Vispirms tā bija amerikāņu tērpu dizainere Leila Šamsa (Leila Shams), kas piedāvāja Lindai tamborēt un adīt pēc viņas skicēm, tā darinot tērpus Ņujorkas modes nedēļās izrādītajām Leilas tērpu kolekcijām. Linda vienlaikus piedāvāja pašas dizainētos tērpus arī amerikāņu rokdarbu žurnālam Interweave Crochet, kas bieži vien arī izvēlējās tos publicēt, un ASV rokdarbu mīļotāju vidū Lindas Skujas vārds drīz vien kļuva pazīstams. 2011.gadā, kad jaunā sieviete vēl šaubījās, vai tamborēšana ir viņas īstā nodarbe, Linda ieguva ASV organizācijas Crochet Liberation Front balvu kā gada labākā jaunā tamborējumu dizainere. Tā bija atbilde viņas šaubām, un Linda tagad ir pārliecināta – viņa velta savu laiku darbam, kurā viņai ir talants un plašas izpausmes iespējas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu