Turčinovs: Doņeckas ziemeļos sākusies pretspara operācija (papild.) • IR.lv

Turčinovs: Doņeckas ziemeļos sākusies pretspara operācija (papild.)

71
Ukrainas armijas tanki. Foto: AFP/LETA

Doņeckas apgabalā nezināmi uzbrucēji nogalinājuši Krievijas separātistus

Prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs otrdien Ukrainas parlamentā paziņojis, ka Doņeckas apgabala ziemeļos otrdienas rītā sākusies pretterorisma operācija. Par to ziņo Krievijas aģentūra “RIA Novosti”.

“Operācija notiks pakāpeniski pa posmiem, atbildīgi un izsvērti. Tās galvenais mērķis ir iedzīvotāju aizsardzība,” teica Turčinovs.

Patlaban notiek milicijas vienību sastāva atjaunošanas process, arī Ukrainas austrumos, sacīja pagaidu prezidents. “Ejiet strādāt milicijā, ejiet strādāt nacionālajā gvardē, ejiet aizstāvēt dzimteni bruņotajos spēkos,” viņš vērsās pie tiem, kas bija pulcējušies piketā pie Augstākās Radas, pieprasot, lai varasiestādes kārtību krīzes punktos valsts dienvidaustrumos ieved ar radikālākām metodēm.

Krievijas plāni “bija brutāli un tādi arī ir palikuši”, sacīja Turčinovs. “Viņi grib, lai liesmotu ne tikai Donbass vien. Viņi grib, lai liesmotu visi Ukrainas dienvidi un austrumi – no Harkovas apgabala līdz Odesas apgabalam.”

Savukārt viens no Maidana protesta kustības radikālā spārna grupējumiem “Labējais sektors” pieprasījis slēgt robežu ar Krieviju, otrdien pavēstīja organizācijas preses dienests.

“Mēs pieprasām slēgt Ukrainas robežas. Un, tā kā Krievija apgalvo, ka “zaļie cilvēciņi” nav tās karaspēks, mēs pieprasām šo teroristu iznīcināšanu,” teikts organizācijas paziņojumā.

“Labējais sektors” arī apliecināja, ka atzīst pašreizējo Kijevas varu, tomēr tās darbību uzskata par neprofesionālu un tādu, kas robežojas ar sabotāžu. “”Labējais sektors” ir gatavs vadīt cīņu pret visiem Ukrainai naidīgajiem elementiem,” teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka Ukrainas austrumu pilsētas Slavjanskas virzienā dodas tanki un bruņutehnika. Par to paziņoja prokrievisko separātistu pašaizsardzības vienību komandieris Vjačeslavs Ponomarjovs.

“No dažādām pusēm pienāk ziņojumi par tehniku. Galvenais, mēs negribam izliet asinis, mēs esam noskaņoti uz sarunām,” pavēstīja Ponomarjovs.

Arī separātistu sagrābtās austrumu pilsētas Kramatorskas nomalē redzēta Ukrainas spēku bruņutehnika, tai skaitā bruņutransportieri, vēsta aģentūra “RIA Novosti”, atsaucoties uz aculieciniekiem.

Ukrainas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Mihails Kovaļs paziņojis, ka Ukrainas karaspēks ir pilnā kaujas gatavībā, lai izpildītu savu uzdevumu, ko tam devusi Nacionālā Drošības padome, vēsta UNIAN.

Pēc viņa teiktā, Bruņotie spēki var sākt darboties bez kara stāvokļa izsludināšanas, tikai antiterorisma operāciju ietvaros. „Ir pietiekams pamats, lai sāktu izmantot Bruņotos spēkus,” teica Kovaļs.

Ukrainas prezidenta amata izpildītājs Oleksandrs Turčinovs pirmdien parakstīja rīkojumu sākt valsts austrumos pretterorisma operāciju, ziņo valsts vadītāja preses dienests.

Ar savu rīkojumu Turčinovs “iedarbinājis” Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NDAP) svētdienas lēmumu par “steidzamajiem pasākumiem, lai novērstu teroristiskos draudus un saglabātu Ukrainas teritoriālo nedalāmību”. Rīkojums stājas spēkā ar tā publicēšanas brīdi.

Slavjanskā nedēļas nogalē bruņotas prokrievisko separātistu grupas ieņēma vietējo milicijas pārvaldi un sagrāba tur esošos ieročus. Pirmdien tur ieradās arī “papildspēki no Krimas”. Pirmdienas naktī nezināmi cilvēki nodedzinājuši Andrejevkas ciema padomi netālu no Slavjanskas. Upuru neesot.

Tikmēr Doņeckas apgabalā sākuši pretoties prokrieviskajiem separātistiem, kuri Austrumukrainā organizē nekārtības. Nezināmi cilvēki otrdien nogalinājuši “vismaz 10 “kolorādo vaboles” (koloradosi – iesauka ar Georga lentēm rotātajiem separātistiem)”, savā “Facebook” lapā raksta deputāte Ļesja Orobeca.

Viņa vēsta, ka ir dažādas pretošanās grupas, kuru dalībnieki nav ar mieru atbalstīt Putinu un vēlas pretoties arī ar ieročiem, ziņo UNIAN.

Par nogalinātajiem, kas bijuši visi vienā kontrolpunktā, deputāte raksta – to viņai apstiprinājuši vismaz trīs avoti. “Trīs nezināmie piebrauca pie kontrolpunkta, šaujot no automātiem, nogalināja visus koloradosus un aizbrauca. Doņeckas brīvprātīgo kustība,” raksta deputāte.

Tomēr, pēc viņas domām, situācija Doņeckas apgabalā ir ļoti slikta. Vietējā milicija pilnā sastāvā faktiski ir nodevusi Ukrainu, norāda Orobeca. “Visi kontrolpunkti (vai gandrīz visi) ir koloradosu rokās. Noticis vispārējs iebrukums. Ir vairākas Krievijas pretizlūkošanas diversantu grupas, kopumā vismaz līdz bataljonam,” raksta deputāte.

Viņa arī norāda, ka, pēc Orobecas rīcībā esošās informācijas, “sākuši staigāt pa dzīvokļiem pie tiem cilvēkiem, kuri atbalsta Ukrainu”.

Tas, kas patlaban notiek Doņeckā, viņasprāt, ir mēģinājums vietējai elitei “pārdoties pēc iespējas dārgāk”. “Vietējie feodāļi mēģina savus pakalpojumus pārdot pēc iespējas dārgāk tai galvaspilsētai, kura viņiem garantēs pilnīgu nedalītu kundzību un dotācijas. Kā Kadirova Čečenijā,” raksta Orobeca.

Pirmdien arvien biežāk parādījās ziņas par tiešu Krievijas militārpersonu līdzdalību šajos notikumos. Vietām atklāti parādās arī tā dēvētie zaļie cilvēciņi – ļoti labi bruņoti un vienādās militārās uniformās tērpti cilvēki, kas aktīvi darbojās Krimā pirms tās aneksijas, ko Maskava īstenoja pagājušajā mēnesī.

Faktiski neviens nešaubās, ka tās ir Krievijas armijas vienības, kuras, pārkāpjot jebkādus starptautiskās kara vešanas normas, darbojas bez izšķirības zīmēm.

(papildināta ar deputātes Orobecas stāstīto)

Komentāri (71)

janis17 15.04.2014. 08.55

Moskaļu ordas nekad nav bijusi Ukrainas tauta, nāvi okupantiem visā pasaulē!

+19
-1
Atbildēt

4

    mariam > janis17 15.04.2014. 09.26

    Tu gan brašs un kareivīgs. Vai tiešām vēli nāvi arī visiem latviešu karavīriem, kas piedalījušies Irākas un arvien turpina piedalīties Afganistānas okupācijā?

    +1
    -18
    Atbildēt

    0

    mariam > janis17 15.04.2014. 10.19

    Aivarik, – nu skaidrs, ka ne jau Latvijas karavīri to vēlas un spēj, viņi jau tikai atbalsta. Tu jauc okupāciju ar aneksiju, un pārāk plašas un emocionālas konotācijas okupācijas jēdzienam piešķir. Okupācija jau automātiski nenozīmē haosu un tā var būt arī iekarošana bez apspiešanas. Spilgtākais piemērs ir Vācija, ko pēc Otrā pasaules kara bija okupējuši gan krievi, gan amerikāņi-briti-franči, – lieki skaidrot, ka viena okupācija ļāva izveidoties demokrātiskai un ekonomiski spēcīgai valstij, bet otra radīja totalitāru padomju satelītrežīmu.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 15.04.2014. 11.31

    Redzi, okupējuši pusi Eiropas bija krievi, bet angļi, amerikāņi, franči bija otru pusi atbrīvojuši no staļinisma/hitlerisma. Žēl, ka viņi 1945.g. negribēja atbrīvot visu Eiropu īslaicīgi okupējot arī mūsu valsts teritoriju. Viņus sagaidītu ar ziediem pat decembrī, ne tikai, kā vāciešus jūlijā.

    Tad ievies okupāciju raksturojošus terminus: uzbrūkošā agresīvā, pakļaujošā okupācija un atbrīvojošā okupācija.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 15.04.2014. 09.44

    žoržik, būsi kaut ko sajaucis! Nebiju dzirdējis, ka Latvijas karavīri vēlētos ieviest savu pārvaldi, Afganistānu pievienot Latvijai, vai citi NATO karavīri vēlētos to pievienot NATO, ASV, vai vienalga kam. Vai Ziemeļu alianse, kas karo kopā ar NATO arī būtu uzskatāmi par okupantiem?

    Lielāko haosu un sekas radīja krievijas veiktā Afganistānas okupācija 1979.gadā

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 15.04.2014. 09.05

okupanti ir ienaidnieki visaa pasaulee , Ukraina pareizi riikojas , okupantus ir jaaizdzen .

+18
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 15.04.2014. 10.27

Vai nevar piedāvāt Putinam veikt žēlsirdības aktu un aizvākt pie sevis visus, kas grib prom no Ukrainas? Pie viena – arī no citām valstīm. Visus Krievijas patriotus, kā Hitlers savus tautiešus aicināja pēc Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas. Atceroties absolūti neveiksmīgus Novgorodas un Pleskavas apgabala gubernātoru aicinājumus, kas praktiski beidzās ne ar ko… Un tas pie noteikumiem, ka būs darbs, dzīvokļi, skolas bērniem ar “pareizām” macību programmāmb un pat pārcelšanās nauda. Ņemot vērā to visu, pēc tāda aicinājuma, kas nāktu no fīrera Putina mutes, neapšaubāmi, kāds arī aizvāksies un tas būs tikai slavējami, bet atlikušiem būs nedaudz jāpiebremzē viņu retorika, jo paši būs apliecinājuši, ka nemaz tik ļoti uz Krieviju negrib.

P.S.Es lieliski saprotu, ka Putins to nekad nedarīs, bet publiski piedāvāt viņam to izdarīt mēs taču varam? Apzinoties pec visa pieredzētā Ukrainā, ka krievu cilvēki ārzemēs ir drauds valsts drošībai (it sevišķi Krievijas kaimiņvalstīs), IR tikai loģiski, ka valstis mēģina to apdraudējumu risināt.

+16
-5
Atbildēt

5

    Inese > ievuliitis 15.04.2014. 10.34

    Pate negribi uz vēsturisko dzimteni Izraēlu aizvākties? Varu sakontaktēt tevi, Berta, ar Dāvida namu, tie palīdzēs ;)

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    Amis > ievuliitis 15.04.2014. 12.31

    Loč-meli, žīdi kā reiz ir aziopas teritorijas pamattauta. Krievus izdomāja sātana sūtnis Pēteris I.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.04.2014. 21.49

    Ločmelim vajag radīt iespaidu par visaptverošo latviešu antisemitīsmu. Saimnieki ta prasa, lai būtu. Pēc scenārija, pēc polittehnologu iecerēm tā pienākas, lai būtu kā aksioma. Nesanāk. Vienmēr kāds tam dod pretī.Na-abadziņš. :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 15.04.2014. 13.11

    Betij, pilnībā piekrītu Tev, jo Tu esi Latvijas patriote, bet tādiem pērkamiem Ločmeļiem jau gribas prasti uzkakāt tiem, kas ir patrioti. Tāds ir to loč- meļu uzdevums.

    Ločmelis varētu doties uz lielo Krievzemi un nemaitāt te gaisu, bet viņam jau tur par muldēšanu nemaksātu, tāpēc tup tepat un pelna vieglu naudu demokrātiskā valstī.

    Kaut kā pašam tā krievu hunta nepatīk.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.04.2014. 11.36

    Ja es būtu tikai Izraēlas patriote, es noteikti tā darītu. Bet man ir dārga un svēta arī Latvijas valstiskuma ideja, kur mani senči dzīvo no 19. gadsimta vidus vismaz. Par agrākiem laikiem man datu nav. Tapēc esmu šeit un mani apmierina manas valsts, kā nacionālas valsts ideja. Es te nejūtos ne apspiesta, ne aizvainota. Tā IR mana izvēle – būt šeit, audzināt bērnus par Latvijas cienīgiem pilsoņiem un mazbērniem stāstīt par mūsu ģimenes patieso vēsturi.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu