Makeins noliedz ziņas par jaunas militāras bāzes izveidošanu Latvijā (papild.) • IR.lv

Makeins noliedz ziņas par jaunas militāras bāzes izveidošanu Latvijā (papild.)

23
ASV senators Džons Makeins. Foto: AFP/LETA

Makeins: Mums Ukrainai ir jādod ieroči; Ilvess un ASV senatori mudina ES un NATO vērsties pret Krievijas iejaukšanos Ukrainā

ASV senators Džons Makeins pēc otrdienas tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu noliedza ziņas, ka Latvijā varētu veidot jaunu militāru bāzi, lai gan uzsvēra, ka ir rūpīgi jāstrādā pie pietiekami stipru sankciju noteikšanas Krievijai.

Tāpat Makeins pauda uzskatu, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvedība 21.gadsimtā nav pieļaujama un viņam ir jāsaprot, ka uzbrukums vienam sabiedrotajam ir uzbrukums visiem, ziņo LETA.

“Pašreizējās sankcijas nav pietiekami stipras, un mums ir jādod skaidrs mājiens Putinam, ka mēs strādāsim kopā. Sekos atbildes reakcija,” uzsvēra Makeins.

Tāpat viņš norādīja uz nepieciešamību Ukrainu apgādāt ar nepieciešamo militāro tehniku, arī bruņām un nakts redzamības aprīkojumu.

Jautāts, kā vērtē Krievijas argumentus par tautiešu aizsargāšanu ārvalstīs, Makeins norādīja, ka “mēs visi gribam pasargāt savus iedzīvotājus, taču, ja katra valsts to sāks īstenot ar militāru spēku, pasaulē sāksies globāls konflikts”.

Tikšanās laikā ar žurnālistiem senators Džons Hovens norādīja, ka vizīte Latvijā ļauj vērot notikumus uz vietas. “Mums ir jādod Putinam ziņa, ka sekos jaunas diplomātiskas un ekonomiskas sankcijas,” sacīja Hovens.

Viņš un senators Džons Baroso norādīja, ka ASV regulāri meklē jaunus enerģētikas partnerus, piebilstot, ka enerģētika ir viens no nozīmīgākajiem iemesliem, kādēļ funkcionē Putina vadītais režīms. Baroso atzina, ka jaunu enerģētikas tirgu apguve noteikti prasīs laiku, taču tas ir paveicams uzdevums.

Latvijas prezidents Andris Bērziņš pēc tikšanās ar Makeinu izplatītajā paziņojumā norāda, ka ar senatoriem pārrunāta Latvijas un reģiona ekonomiskās drošības un transatlantisko ekonomisko saišu stiprināšana.

“Latvija atbalsta un iestājas par ātrāku jaunā Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerības līguma starp Eiropas Savienību un ASV noslēgšanu,” norāda Bērziņš. Tam būs ne tikai ekonomiska, bet arī stratēģiska nozīme, kas nostiprinās Rietumu pozīcijas globālajā konkurencē.

Sarunā ar ASV senatoriem Bērziņš apspriedis enerģētikas piegāžu avotu un ceļu diversifikācijas iespējas, tai skaitā, “konkrētus projektus par starpsavienojumu nepieciešamību gāzes sistēmai, konkrēti savienojot Baltijas valstis ar Poliju, tādējādi dodot alternatīvas iespējas Latvijai saņemt gāzi no Rietumu un Centrāleiropas”.

Jau ziņots, ka Makeins vizītes laikā Igaunijā pavēstīja – ir svarīgi Ukrainu apgādāt ar ieročiem, vēsta raidorganizācija ERR. “Mums ir jādod ieroči Ukrainai, lai tā varētu sevi aizsargāt. Šobrīd mēs redzam, ka Krievija draud savam kaimiņam,” pirmdien intervijā telekanālam ETV paziņoja Makeins.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un ASV senatori, kas viesojās Tallinā, pirmdien mudināja Eiropas Savienību (ES) un NATO vērsties pret Krievijas iejaukšanos Ukrainā, ziņo LETA.

Situācijā, kad Krievija ir atteikusies no demokrātiskajām vērtībām un grauj starptautisko tiesību pamatus, arvien svarīgāka kļūst ES un NATO saskaņota, redzama, konsekventa un efektīva pieeja, norādīja Ilvess un senatori, tiekoties pirmdien Igaunijas prezidenta pilī Kadriorgā.

“Krievijas militārās aktivitātes Ukrainā, valstu robežu mainīšana, Krimas okupācijas attaisnošana ar izsmiekla referendumu un konsekventi paziņojumi par spēka pielietošanu pret valsts struktūrām Ukrainā ir ceļš, kas Krievijas sadarbību ar Eiropu un Savienotajām Valstīm padara sarežģītu,” sacīja Ilvess.

“Tam ir vajadzīgas labi mērķētas un efektīvas sankcijas, kā arī rīcība, kuras rezultātā palielinātos NATO klātbūtne līdzās alianses Igaunijas robežām,” viņš piebilda, uzsverot, ka ir nepieciešama rīcība, jo pašreizējā situācijā ar vārdiem vien nepietiek.

Igaunijas prezidents arī cildināja ASV, ka tās paudušas skaidru atbalstu NATO pamatvērtībām, kā arī ASV līderus, kas no jauna apliecinājuši – NATO līguma 5.pants ir spēkā attiecībā uz visiem sabiedrotajiem. Vairāki sabiedrotie arī ir palielinājuši atbalstu gaisa telpas patrulēšanai virs Baltijas valstīm.

Ir svarīgi, ka valstis, kurām ir kopīgas eiropeiskas vērtības, sekmē demokrātijas nostiprināšanos Ukrainā, kurai ir vajadzīgs politisks, ekonomisks un diplomātisks atbalsts.”Protams, Ukraina s tautai ir jāizdara pašai sava izvēle, bet tā patiešām būs ukraiņu izvēle, ja tur nebūs “zaļo cilvēciņu” ar kalašņikoviem un ja pret Kijevu netiks vērsts Maskavas spiediens mainīt viņu valstiskās struktūras,” uzsvēra Ilvess.

“Krievija provocē Rietumus, rīkojot akcijas Ukrainas austrumos. Iespējams, ka tā grib nostiprināt savu ietekmi arī Ukrainas dienvidos. Nav izslēgts, ka Krievija caur Ukrainu mēģinās sasniegt Moldovas robežu,” sacīja Makeins, piebilstot, ka bez Ukrainas Krievija ir vienkārši valsts, bet ar Ukrainu – impērija.

ASV senatoru vizīte otrdien un trešdien notiks Latvijā. Kopā ar Makeinu Latvijā viesosies senatori Džons Baraso un Džons Hovens. Viņi tiksies ar Valsts prezidentu, Latvijas augstākajam amatpersonām, lai pārrunātu situāciju Ukrainā un Baltijas reģiona drošību. ASV senatori apmeklēs arī Ādažu poligonu.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzsvērusi, ka ASV senatoru vizīte ir laba zīme Latvijai un tās drošībai.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (23)

dace_ampermane 15.04.2014. 11.46

ku4rmis un čme4lis

grūti iedomāties, ka nekaunīgus melus kuriem paši netic šitie abi varētu rakstīt pilnīgi pa brīvu bez kaut kādas apmaksas :)

+17
-4
Atbildēt

0

jmaklakovs 15.04.2014. 11.32

Piekritu, jādod! Bet tikai pēc tam, kad ukraiņi būs vismaz pāris dienas cīnījusies pret iebrucējiem. Savādāk, ka kāds “ukraiņu” pulkvedis neiemaina šos amerikāņu ieročus pret Krievijas pasi.

+17
-6
Atbildēt

1

    oktaavs > jmaklakovs 15.04.2014. 18.43

    nomale

    Protams.

    Šoreiz ir runa tieši par ukraiņiem pašiem. Par Putinu pasaulei sen jau, beidzot, visiem viss ir skaidrs. Varbūt tikai Merķelei vēl nav. Viņai no Krievijas lētās gāzes ostīšanas sen jau šīberis esot aizbraucis. Runā, ka sākot no komas pamosties..

    Ukraiņu liktenis tagad ir tikai viņu pašu rokās un galvenais – galvās. Ja tauta pati nesaprot, kur ir valsts robežas, priekš kam vajadzīga valoda un ka armija nav tikai pospadomju praporu izzagšanas poligons, tad lai domā vēlreiz. Ir aizdomas, ka laika meditēt vairs nav un iespējams, ka nebūs.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 15.04.2014. 13.20

Ukrainai konvencionalo ieroču ir pilnas noliktavas – bet viņiem nav konvencionala kara, kur šos ieročus pielietot.

Labākais ierocis, ko ASV varētu uzdāvināt/aizdot Ukrainai, būtu drones (komplektā ar apmācītu komandu).

Ar tām varētu samērā efektīvi neitralizēt Krievijas speciālo uzdevumu vienību kareivjus, vai vismaz piespiest viņus slēpties, tādējādi palēninot viņu darbības.

+11
-1
Atbildēt

3

    austrisv > Ansis 15.04.2014. 13.31

    Tu nu gan esi īsts stratēģis! visu cieņu!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > Ansis 15.04.2014. 18.53

    Edgars Avotiņš 13:20: “…Labākais ierocis, ko ASV varētu uzdāvināt/aizdot Ukrainai, būtu drones (komplektā ar apmācītu komandu)…”

    _…A military drone along with the control system costs about 50 million US dollars…_ – See more at: http://readanddigest.com/what-is-a-drone/#sthash.eRcGrO8z.dpuf

    ja vien nejoko, – es nedomāju ka būtu gudri tiem uzdāvināt/aizdot 50 miljonu USD vērtus ieročus.

    jo pa burzmu var sanākt arī tā kā nomale 11:32 te saka: “…ka kāds “ukraiņu” pulkvedis neiemaina šos amerikāņu ieročus pret Krievijas pasi…”

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Amis > Ansis 15.04.2014. 13.48

    Bezpilota lidmašinas vadītājs, briļļains seržantiņš, var sēdēt fermā Teksasā un karot pret teroristiem Austrumukrainā. Nākošais solis varētu būt pāris desmit Stingeru, lai krievus atgrieztu pie to ierastās pārvietošanās, rāpojot.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu