Upurēšana spaisam • IR.lv

Upurēšana spaisam

5

Vai pašlaik risinās nacionālās Bada spēleskur izdzīvo tikai labāk audzinātie?

Vai jūs – jūsu bērnus, mazbērnus, radu bērnus – skar problēmas, kas saistītas ar spaisu? Diemžēl pašlaik spaiss visvairāk apdraud tieši bērnus – katrs desmitais skolēns ir pīpējis «legālus» augu maisījumus. Spaisa upuri ir bērni no visdažādākajām ģimenēm. Viena deva maksā lētāk nekā skolas pusdienas. Ir skolas, kur to izplata skolasbiedri. Spaisu bērns var nopirkt kādā bodītē atceļā no skolas. Kāds var uzcienāt ar cigareti, noklusējot patieso sastāvu. Rīgas Narkoloģijas centrā katru dienu nonāk kāds sapīpējies pusaudzis.

Vai es dzīvoju uz izvirst gatava vulkāna? Kurā brīdī mans bērns var kļūt par vienu no desmit? Kāpēc politiķi un speciālisti, atrunājoties ar nespēju kontrolēt situāciju, cenšas apelēt pie vecāku atbildības?

Es atbildu par saviem bērniem. Tomēr pusaudža audzināšana ir filigrāns darbs, balansējot kā virves dejotājai. Pusaudzī ir jāveicina patstāvība, bet jāpieskata, lai nepastrādā blēņas. Jāmīl, jāciena, bet jāierāda robežas. Tomēr, lai kā viņu audzinātu, viņš eksperimentēs un pārkāps robežas, galu galā, eksperimentējot cilvēce ir attīstījusies un atklājusi jaunas lietas. Bet pusaudžiem pietrūkst brieduma, lai pilnībā apzinātos savas rīcības sekas, un vecāki vieni paši viņus nevar noganīt. Tieši tāpēc pastāv virkne ierobežojumu – pusaudžiem nepiešķir autovadītāja apliecību, viņiem nedrīkst pārdot alkoholu un cigaretes. Bet attiecībā uz jaunajām psihotropajām vielām atbildība par pusaudža drošību tiek uzlikta man – vecākiem, jo policija atzīst savu bezspēcību narkotirgoņu priekšā. Vai tās ir nacionālās Bada spēles, kur izdzīvo tikai labāk audzinātie?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu