Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Propagandas plakāts Sevastopolē, kas aicina 16.marta referendumā balstot par Krimas pievienošanos Krievijai.

Nedēļas notikumi pasaulē


Krievija jau faktiski okupējusi Krimas pussalu,
tādejādi pārkāpjot vismaz trīs starptautiskas vienošanās. Krimas prokrieviski noskaņotais reģionālais parlaments otrdien nobalsoja par pussalas neatkarību no Ukrainas, lai gan 16.martā izsludināts referendums par pievienošanos Krievijai. Daudzas valstis paziņojušas, ka šis nebūs leģitīms referendums. ASV iedarbinājušas sankcijas pret Krievijas amatpersonām, bet ES pieņēma sankciju «mīksto» variantu, pārtraucot sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un sadarbības līgumu. Tikmēr Ukrainas armijas daļas Krimā pakāpeniski tiek ieņemtas, bet militārpersonas pazemotas.

Nosūtot divpadsmit F-16 iznīcinātājus un 300 karavīrus uz Poliju, bet sešus iznīcinātājus uz Baltijas valstīm, ASV reaģējusi uz Krievijas draudiem Austrumeiropai un krīzi Ukrainā. Šonedēļ Polijā sāksies plašas militāras mācības, bet Norvēģijā  NATO mācības jau notiek. Tajās tiek izspēlēts negaidītas invāzijas scenārijs.

Eiropas konservatīvo partiju apvienība par savu kandidātu uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu apstiprināja bijušo Luksemburgas premjeru Žanu Klodu Junkeru. 59 gadus vecais Junkers ir Eiropas Savienības politikas veterāns, un, vadīdams Luksemburgas valdību 18 gadus, kļuvis par visilgāk amatā bijušo dalībvalstu premjeru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu