Neuzvilkties • IR.lv

Neuzvilkties

5
Nellija Ločmele

 

Tīmekļa plašumos pamanīju trāpīgu karikatūru – cilvēks bēg no vajātāja, kam augstu atvēzētā rokā ir duncis, taču blakus esošā TV kamera skatītājiem sniedz pretēju «realitāti». Kopainu nerāda, bet fokusējas uz tuvplānu, un šādā rakursā bēgošā upura kāja pēkšņi izskatās pēc rokas ar dunci, kas uzbrūk nevainīgajam, kura duncis paliek aiz kadra.

Krievijas TV šādu «realitāti» rāda katrā ziņu izlaidumā – Kremļa propaganda Ukrainas krīzē seko PSRS melu standartiem. Skatītāji, kas neatrod citus informācijas avotus, dzīvo trauksmainā pārliecībā, ka Otrais pasaules karš «pret fašismu» turpinās, lai gan patiesībā esam uz cita kara sliekšņa, kuru no Kremļa sāk jauna fašisma ideologs.

Holokaustu pārdzīvojušais filologs Viktors Klemperers savā Lingua tertii imperii savulaik sniedza nepārspētu analīzi par to, kā propagandas valoda apdullina prātus un «uzvelk» cilvēkus kā mehāniskas rotaļļietas. Kremļa TV ir šīs analīzes videopielikums. Tāpēc spēja neuzvilkties ir vērtīgākā prasme, kas jātrenē jaunās propagandas plūdos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu