Demisionē Igaunijas premjers Ansips • IR.lv

Demisionē Igaunijas premjers Ansips

31
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (pa labi) pateicas par darbu premjerministram Andrusam Ansipam. Foto: AFP/LETA

Prezidentam pēc premjera demisijas raksta saņemšanas 14 dienu laikā jāizvirza jauns premjerministra amata kandidāts

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips otrdien prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam iesniedzis demisijas rakstu, vēsta Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR.

Ilvess pieņēmis Ansipa demisiju, norādot, ka neredz iemeslu to nedarīt. Valdošajā koalīcijā ietilpstošā “Tēvzemes un “ResPublica” apvienība” (IRL) saistībā ar notikumiem Ukrainā bija aicinājusi Ilvesu nepieņemt Ansipa demisiju.

Pēc Ansipa demisijas pieņemšanas Ilvess preses konferencē uzsvēra, ka pašreizējā valdība saglabās visas pilnvaras. “Tādēļ es nesaskatu šeit loģiku. Ko mēs tad darīsim? Teiksim, ka, lai gan valdībai joprojām ir visas pilnvaras, valdība nedemisionēs? Šāds signāls drīzāk izraisītu paniku,” skaidroja Igaunijas prezidents.

Otrdien Ansips par savu nolūku rakstiski informēja arī parlamentu. Saskaņā ar Igaunijas likumiem demisionējusī valdība turpina darbu līdz jaunas valdības apstiprināšanai.

Prezidentam pēc premjera demisijas raksta saņemšanas 14 dienu laikā jāizvirza jauns premjerministra amata kandidāts, kuram būs jāveido jaunā valdība.

Premjerministra amata kandidātam tad tiek dotas 14 dienas laika, lai parlamentā iesniegtu ziņojumu par jaunās valdības veidošanas pamatprincipiem. Rīgikogu pēc tam atklātā balsojumā balso par pilnvaru piešķiršanu premjerministra amata kandidātam veidot jauno valdību.

Premjerministram septiņu dienu laikā prezidentam jāiesniedz apstiprināšanai jaunās valdības sastāvs. Prezidentam valdības apstiprināšanai dotas trīs dienas laika.

Ja prezidents jauno valdību apstiprina, tā stājas amatā pēc zvēresta nodošanas parlamentā.

Pagājušajā mēnesī, Igaunijas Neatkarības dienas priekšvakarā, Ansips teica, ka uzskata par saprātīgu nodot valdības grožus tālāk jau tagad, lai līdz nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām tauta varētu izlemt, vai tai balsot “par vai pret pašreizējās politikas turpināšanu”. “Protams, par to, kam uzticēt valdības veidošanu, lems prezidents. Es kā Reformu partijas līderis apliecinu, ka mums ir kandidāti, kas labi tiktu galā ar šo uzdevumu,” viņš sacīja.

Kā toreiz norādīja Ansips, viņš var lepoties, ka vadījis valdību tik ilgi. Viņš atgādināja, ka šis periods Igaunijai bijis ļoti sarežģīts, tomēr tieši krīzes laikos Igaunijas tauta “atradusi sevī spēkus nepazaudēt sevi – palikt aizvien lietišķai, taupīgai, apveltītai ar veselo saprātu”. “Kad runāju par Igaunijas labo finansiālo situāciju, allaž esmu pateicīgs Igaunijas tautai,” viņš piebilda.

Reformu partijas valde pagājušajā mēnesī nolēma izvirzīt par premjerministra amata kandidātu vienu no partijas dibinātājiem, Eiropas Savienības (ES) transporta komisāru Sīmu Kallasu.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu