Latvijas amatpersonas: Krievija grauj starptautiskās drošības sistēmas pamatprincipus (papild.) • IR.lv

Latvijas amatpersonas: Krievija grauj starptautiskās drošības sistēmas pamatprincipus (papild.)

113
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rinkēvičs: Krievijas lēmums izmantot karaspēku Ukrainā ir pretrunā starptautiskajām normām

Latvija stingri iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un uzskata, ka jebkuri soļi, kas vērsti uz Ukrainas sabiedrības šķelšanu un valsts teritoriālās integritātes apšaubīšanu, ir kategoriski nosodāmi, teikts Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība), Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) un ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) kopīgā paziņojumā.

“Krievijas Federācijas Padomes lēmums atļaut bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un klaja iejaukšanās suverēnas valsts iekšējās lietās. Starptautiskajai sabiedrībai nav nemazāko šaubu par to, ka minētais lēmums ir tikai liekulīgs mēģinājums ar juridiskām frāzēm piesegt jau notikušo nelikumīgo bruņoto iejaukšanos Ukrainas teritorijas neatņemamā daļā – Krimā. Krievijas paustie argumenti par šādu bruņoto spēku lietošanu ir pilnībā nepamatoti un klajā pretrunā ar Krievijas Federācijas starptautiskajām saistībām. Šādi rīkojoties, Krievija grauj starptautiskās drošības sistēmas pamatprincipus,” teikts Ārlietu ministrijas izsūtītajā paziņojumā.

Amatpersonas atgādina, ka saskaņā ar 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai saistībā ar tās pievienošanos līgumam par kodolieroču neizplatīšanu Krievija, ASV un Lielbritānija garantē Ukrainas neatkarību, integritāti un drošību. Latvijas sagaida, ka Ukrainas teritoriālā integritāte tiks pilnībā respektēta.

Ukrainas Augstākā Rada ir leģitīmi ievēlēta valsts varas institūcija, un tās pieņemtie lēmumi ir likumīgi un nav apšaubāmi, norāda Latvijas amatpersonas. “Krievijas Federācijas atteikšanās no kontaktiem ar Ukrainas likumīgo valdību neliecina par Krievijas vēlmi konstruktīvi, miermīlīgā ceļā risināt izveidojušos situāciju. Situācijas saspīlējums un tās eskalācija, tai skaitā kurss uz atklātām bruņotām sadursmēm un to iespējamie upuri būs uz Krievijas sirdsapziņas,” teikts paziņojumā.

Latvija aicina starptautisko sabiedrību aktīvi paust stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai. Starptautiskajām organizācijām – ANO, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai, Eiropas Padomei un citām ir nekavējoties jārīkojas. Latvija aicina visdrīzākajā laikā situācijas attīstību Ukrainā apspriest Eiropas Savienības Ārkārtas Ārlietu Padomē un NATO Ziemeļatlantijas Padomē.

“Sirdīs un prātos esam kopā ar Ukrainas tautu,” kopīgā paziņojuma noslēgumā raksta amatpersonas.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sacīja – Krievijas lēmums atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām, vēsta LETA.

Šāds Krievijas lēmums ir pretrunā ar 1994.gada līgumu, kas garantē Ukrainas teritoriālo vienotību. Krievijas rīcība ir nosodāms solis, sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Patlaban notiek diskusijas ar Eiropas Savienības (ES) kolēģiem. Latvijas vēstnieks sazinājies ar Eiropas Ārlietu dienestu un aicinājis vērtēt Krievijas rīcību ES ārlietu padomē.

Rinkēvičs atzina, ka patlaban situācija attīstās un mainās ļoti strauji, tomēr nenoliedzami Krievijas rīcība atstās iespaidu uz ES un Krievijas, kā arī NATO un Krievijas attiecībām. Tālāk daudz kas būs atkarīgs arī no tā, kā rīkosies ASV un Lielbritānija, atzina ārlietu ministrs.

Savukārt ES būtu būtiski pieņemt lēmumu par Ukrainas virzību uz ES, parakstīt asociācijas līgumu, parādot, ka Eiropa spēj rīkoties.

Rinkēvičs arī atzīmēja, ka Latvija par Ukrainā un Krievijā notiekošo uztur kontaktu ar reģiona valstīm.

Ukrainā ir izlijis pietiekami daudz asiņu, lai beidzot apstātos, uzskata Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Lai gan prezidents patlaban atrodas atvaļinājumā ārpus Latvijas, viņa preses sekretāre Līga Krapāne sacīja, ka valsts pirmās personas skatījumā karaspēka iesaistīšana Ukrainas un Krievijas konflikta risināšanā ir nepieņemama.

“Šis nav veids, kā civilizētā pasaulē 21.gadsimtā risina konfliktus. Ukrainā ir izlijis pietiekami daudz asiņu, lai apstātos un jautājumus risinātu nevis militārā, bet sarunu un diplomātijas ceļā,” pārliecināts Bērziņš.

Kā ziņots, Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

“Sakarā ar ārkārtējo situāciju Ukrainā, draudiem Krievijas Federācijai pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas militārā kontingenta personālsastāvam, kas atbilstoši starptautiskajiem līgumiem dislocēts Ukrainā (Krimas Autonomajā Republikā), pamatojoties uz Krievijas Konstitūcijas 102.panta 1.daļas punktu “g”, iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski-politiskās situācijas normalizācijai šajā valstī,” paziņoja Kremlis.

Pirms tam Federālā sapulce vērsās pie Putina, norādot, ka atteikšanās pildīt 21.februāra vienošanos par situācijas normalizāciju Ukrainā rada reālus asinsizliešanas draudus Ukrainas austrumu un dienvidu apgabalos un humānas katastrofas briesmas visā valstī.

Vadoties pēc vairākkārtējiem Krimas autonomās republikas vadības un Krimā dzīvojošo Krievijas pilsoņu lūgumiem, Federālā Padome aicina valsts galvu “veikt izsmeļošus pasākumus Ukrainā dzīvojošo Krievijas pilsoņu, mūsu tautiešu un Ukrainā esošo Krievijas bruņoto spēku personālsastāva dzīvības un drošības aizsargāšanai”.

Krima ir Ukrainas autonomā republika. Krievijai Krimas pilsētā Sevastopolē ir jūras spēku bāze, un vienošanās par šo bāzi paredz, ka Krievijas personāls nedrīkst bez Ukrainas piekrišanas izvest savu militāro bruņojumu vai transportlīdzekļus ārpus bāzes.

(papildināts ziņas sākums)

Komentāri (113)

jmaklakovs 01.03.2014. 20.15

Piedodiet, bet jābeidz vienreiz verbalizēt! Kamēr pasaules “varenie” dzesē mutes Putins iekaro Krimu. Jādod pretspars visās frontes: no ekonomiskām un politiskām, līdz sociālām un militārām. Ārā no visām organizācijām! Ierobežot Krievijas pilsoņiem iespējas ceļot, iegādāties īpašumus un aktīvus! Un tā tālāk.

Ja šo norīs, tad pasaulē sāksies haoss! Kari būs visur. Drīkst taču!

+22
-2
Atbildēt

11

    omaxer > jmaklakovs 01.03.2014. 23.18

    Beidziet kāsēt! Krievijai šie Latvijas, bet sevišķi atsevišķu ,politiski analfabētisku tūdaliņu verbālie izlēcieni ir kaķa šķaudīšana! taču, kad Amerika pārveŗta Irāku par karalauku, draudēja Irānai, Eģiptē taisīja “Laika apstākļus”‘, Sīrijā- tad mās klusējām un var būt pat piedalījāmies? bet vai nebaidāties, ka vienraiz mūsu ņurdēšana apniks un mums skābekli piegriezīs? Un vai ASV būs tik neprātīga, ka ies pret Krieviju, ja mums kas notiks? Tas būtu Pasaules karš. Latvijas dēĻ? baidziet ākstīties !

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    inesite15 > jmaklakovs 02.03.2014. 08.47

    >Solveiga

    “bet vai nebaidāties, ka vienreiz mūsu ņurdēšana apniks ” – nebūsim baidīties dēļ tā, ka švah, vai kādu tie – uz iekšējo patērētāju orientētie – vāvuļojumi kādus ārpusē …interesē –

    – pat, ja dēļ par “nasing-samsing, bet nu immer spešel!” apņirgšanas vai sīknaudas atskaitīšanas klausās …vai kādi kur kaut par kapeiku kādu no mūsu tupeļuvaronjiem par pilnu – tur-ĀRPUSĒ ņem ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > jmaklakovs 03.03.2014. 02.43

    sirtaki

    Atļaušos izcelt : altin yildiz : UZ VISIEM LAIKIEM JĀAPTUR UA DALĪTĀJI. Ne tikai jāaptur – lustrācija.

    Apturēt, tas nozīmē, ka tie izdzimteņi neko vairs nekad ļaunu nepastrādā objektīvu iemeslu pēc.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > jmaklakovs 02.03.2014. 10.11

    >solveiga: Vēl viena melu locīšanas firma, reģistrēta bezpajumtnieku patversmē. Uz ko jūsu boss cer? Vai kāds jūs, pridurki, ņem par pilnu? Kā tad! Vienkārši uzjautrinoši.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > jmaklakovs 01.03.2014. 22.41

    Atļaušos izcelt : altin yildiz : UZ VISIEM LAIKIEM JĀAPTUR UA DALĪTĀJI. Ne tikai jāaptur – lustrācija.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 01.03.2014. 20.29

    Un tomēr prieks par mūsu valsts amatpersonu nostāju!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Precīzāk – uzturēšanās atļauju tirgošana ir jāpārtrauc uz visiem laikiem visās ES valstīs un UA tirgošanas ierosinātāji jāsoda ar bargāko sodu, kāds iespējams par valsts nodevību.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Antra > jmaklakovs 01.03.2014. 21.04

    rinķī apkārt

    Latvijā ir jāaptur uzturēšanās atļauju tirgošana Krievijas pilsoņiem :)

    Uz visiem laikiem ir jāaptur UA dalītāji.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 01.03.2014. 20.32

    rinķī apkārt. Tieši tā! Tas ir vispiemērotākais bridis, lai vēlreiz paceltu šo jautājumu augstākajā limenī.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > jmaklakovs 01.03.2014. 20.51

    RA. Tieši tā – jāsāk ar sevi.

    Pārtraukt TUA tirgošanu, ierobežot Krievijas pilsoņiem iespējas ceļot, iegādāties īpašumus un aktīvus. Neiepirkt gāzi (nenomirsim, atradīsim alternatīvus energoavotus).

    Repatriācija.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > jmaklakovs 01.03.2014. 20.28

    Ārā no visām organizācijām! Ierobežot Krievijas pilsoņiem iespējas ceļot, iegādāties īpašumus un aktīvus! +++ piekrītu un jāsāk ar Latviju. Latvijā ir jāaptur uzturēšanās atļauju tirgošana Krievijas pilsoņiem :)

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

tuba76 01.03.2014. 21.37

Zviedru tautu tiesību eksperts Ove Bring: tiek gatavota invāzija, kas ir no nopietnākajiem ANO tiesību pārkāpumiem un uzvedība, kāda nav pieredzēta Eiropā pēc nacistiem. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ett-beteende-vi-inte-har-sett-sedan-nazisterna_3320648.svd

+18
-1
Atbildēt

4

    Inese > tuba76 01.03.2014. 23.41

    lno Referendums Krimā ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju

    ======================

    Nu nu:

    Статья 138. К ведению Автономной Республики Крым относится:

    1) назначение выборов депутатов Верховной Рады Автономной Республики Крым, утверждение состава избирательной комиссии Автономной Республики Крым; 2) организация и проведение местных референдумов; 3) управление имуществом, принадлежащим Автономной Республике Крым; 4) разработка, утверждение и исполнение бюджета Автономной Республики Крым на основе единой налоговой и бюджетной политики Украины; 5) разработка, утверждение и реализация программ Автономной Республики Крым по вопросам социально-экономического и культурного развития, рационального природопользования, охраны окружающей среды – в соответствии с общегосударственными программами; 6) признание статуса местностей как курортов; установление зон санитарной охраны курортов; 7) участие в обеспечении прав и свобод граждан, национального согласия, содействие охране правопорядка и общественной безопасности; 8) обеспечение функционирования и развития государственного и национального языков и культур в Автономной Республике Крым, охрана и использование памятников истории; 9) участие в разработке и реализации государственных программ возвращения депортированных народов; 10) инициирование введения чрезвычайного положения и установление зон чрезвычайной экологической ситуации в Автономной Республике Крым или в отдельных ее местностях. Законами Украины Автономной Республике Крым могут быть делегированы также иные полномочия.

    http://sevkrimrus.narod.ru/ZAKON/konstukr.htm

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Antra > tuba76 01.03.2014. 22.15

    Vita

    un uzvedība, kāda nav pieredzēta Eiropā pēc nacistiem.

    Eiropā pēc “nacistiem” ir pieredzētas daudz briesmīgākas lietas, kā genocīds pret musulmaņiem Bosnijā, Kosovā un Čečenijā. Lai zviedru pedofīli nepļurkst.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > tuba76 01.03.2014. 21.50

    Referendums Krimā ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju – lēmumu par tiesībām kādam apgabalam izstāties jāpieņem referendumā, kurā piedalās visi valsts pilsoņi.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > tuba76 01.03.2014. 22.37

    runa nav par genocīdu šajā gadījumā, bet cita starpā par veidu, kādā tiek pārņemtas valsts pārvaldes institūcijas – par balsošanu par svarīgiem lēmumiem zem militāra spiediena – ar apsardzi pie parlamenta, deputātu šķirošanu un ietekmēšanu – kuri drīkst iet iekšā un balsot par vajadzīgiem lēmumiem un kuri nē utml.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 01.03.2014. 20.41

Sakarā ar Krievijas militāristu darbību Krimā Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs paziņojis vācu avīzei Die Welt:

“Esmu ļoti nobažījies. Mums, [Eiropas] Savienībai, jārīkojas ātri. Galvenais, mums jānoskaidro, kāpēc krievi jūtas apdraudēti.

http://www.welt.de/politik/a...

Manuprāt, salīdzinājumā ar Šulcu Latvijas politiķi ir gatavie vētrasputni (pēc Gorkija) :)

+17
0
Atbildēt

4

    inesite15 > Kaspars Špūle 02.03.2014. 09.07

    > fretka kā tur Plūdonim par to vistu kūti … un laktasaugstuma lidotājiem …bija ….poemā “Uz Saulaino tāli ” laikam ……….

    no sērijas “gudri (kak bi) drist nav malku crist”

    vai

    vai vai ? ar pretenziju uz >

    “Песня о буревестнике

    1901. Горький.

    БуревестникНад седой равниной моря ветер тучи собирает. Между тучами и морем гордо реет Буревестник…..

    … то кричит пророк победы:

    – Пусть сильнее грянет буря!..” – ?

    ……..socrealizms : – VAI TOMĒR PAR VISTU KŪTI ?

    … Bet nu pienākuma apzinja (vistu) – attiecībā uz Rietumu “paaartneriem” – tas gan :DDDD

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Kaspars Špūle 02.03.2014. 01.55

    Ko tu brīnies, Fretka. Šulcs ir Eiropas Soc.-dem. partijas priekšsēdis, un šaja partija ietiplst arī Latvijas Saskaņas Centrs. Īsi sakot, Šulcs ir Ušakova un Urbanoviča Parteigenosse.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 02.03.2014. 00.29

    Lietuva pieprasa NATO padomē apspriest Ziemeļatlantijas valstu līguma IV panta piemērošanu

    http://www.politico.com/magazine/story/2014/03/putins-reckless-ukraine-gambit-104125.html?hp=l2

    http://likumi.lv/doc.php?id=190729

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Birokrātu pārvalde nekad nav izcēlusies ar ātru rīcību. Starp citu man ir ieteikums Eiropas Padomi, Eiropas Komiteju, ECB un NATO vadību uz 10 gadiem pārvietot uz Rīgu bez tiesībām šī termiņa laikā izvākties no šejienes. Varbūt neostaļinistu valsts elpa pakausī liks viņiem kustēties ātrāk.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu