Medijs: Sankcijas pret Ukrainas asiņaino režīmu neskars Janukoviču (papild.) • IR.lv

Medijs: Sankcijas pret Ukrainas asiņaino režīmu neskars Janukoviču (papild.)

62
Ukrainas parlamenta opozīcijas deputāti priecājas par Augstākās Radas lēmumu pārtraukt šaušanu Kijevā. Foto: EPA/LETA

ES sankcijas pret Ukrainas amatpersonām stāsies spēkā tuvākajās dienās; miruši vismaz 77 cilvēki

Eiropas Savienības sankcijas neskaršot Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kuru opozīcija visvairāk vaino asiņainajos nemieros Kijevā, vēsta mediji. Tāds bijis kompromiss, lai pārtrauktu asinsizliešanu.

Nakts uz piektdienu Kijevas Neatkarības laukumā pagājusi mierīgi, nekādu sadursmju un provokāciju nav noticis, ziņo LETA/Korrespondent.net. Ukrainas prezidenta Janukoviča pārstāve paziņojusi, ka vakar uzvarējuši Janukoviča apkārtnē esošie “miera spēki, nevis vanagi”.

Arī Latvijas eiroparlamentāriete Sandra Kalniete, kas atrodas Kijevā, piektdienas rītā Twitter paziņojusi: “Pēc vakardienas Radas lēmuma nakts pagājusi mierīgi. Berkuts sāk pāriet tautas pusē. Janukoviča režīms sāk zaudēt kontroli pār savējiem.”

Tikmēr Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans pavēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret tiem ukraiņiem, kas atbildīgi par cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību Ukrainā, nestāsies spēkā piektdien, to noformēšanai būs vajadzīgas vairākas dienas. “Sankcijas tiks noformētas likumdošanā vienas-divu dienu laikā,” sacīja Timmermans pēc ceturtdien notikušās ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes.

Viņš to skaidroja ar to, ka ministri tā arī nav spējuši vienoties, tieši kuri cilvēki tiks iekļauti Ukrainas “melnajā sarakstā”, kuriem būs aizliegts iebraukt ES un iesaldēti finanšu līdzekļi.

ES ārlietu ministru padome pieņēmusi tikai “politisku lēmumu par darba sākšanu pie šī saraksta izveides”, paskaidroja Īrijas ārlietu ministrs Īmons Gilmors. “Šis darbs sāksies nekavējoties. Mēs uzdevām darba grupām nekavējoties sākt darbu pie šiem dokumentiem. Saraksts ietvers tos, kas ir vainīgi pie vardarbības eskalācijas Ukrainā, viņu noteikšana būs darba grupu uzdevums.”

Savukārt ceturtdien LTV „Panorāma” ziņoja, ka neoficiāli šāds „melnais saraksts” jau bijis sastādīts pirms kāda mēneša. Tā ka Briseles politiķiem esot gana skaidra nojausma par vainīgajām personām Ukrainas slaktiņā.

Medijs: Sankcijas Janukoviču neskars

ES sankcijas neskaršot Ukrainas prezidentu Janukoviču, kuru opozīcija visvairāk vaino asiņainajos nemieros Kijevā. Kā izteikušies Eiropas diplomāti, šāds lēmums bijis jāpieņem tāpēc, lai situācijai būtu mierīgs atrisinājums, atsaucoties uz starptautiskajiem AFP un RFI, piektdien vēsta Krievijas portāls „Newsru”.

Itālijas ārlietu ministre Emma Bonino iepriekš teikusi, ka pirmajā sankciju sarakstā tiks iekļauts pusducis (seši) cilvēku, bet saraksts pakāpeniski „tiks papildināts”. Visticamāk, sankcijas sākotnēji tiks piemērotas pret tieslietu ministri Jeļenu Lukašu un iekšlietu ministru Vitāliju Zaharčenko.

Runa ir par sankcijām uz iebraukšanas vīzu saņemšanu vai to atcelšanu ES valstīs, banku rēķinu un aktīvu iesaldēšanu Eiropas valstīs.

Plānots, ka sankciju politiskā daļa skars arī tos Ukrainas parlamenta deputātus un prezidenta administrācijas vadību, kuriem ir tieša saistība ar vardarbības eskalāciju pēdējās dienās Kijevā un tā saukto 16.decembra nedemokrātisko likumu pieņemšanu. Savukārt ekonomiskās sankcijas varētu skart virkni biznesmeņu, kuri sniedza atbalstu Janukoviča režīmam un veicināja cilvēktiesību pārkāpumus.

Bez tam ES pieņēma lēmumu apturēt licences darbību par militārās un policijas tehnikas piegādi Ukrainai. Runa ir par ūdensmetējiem, speciālo tehniku, kas paredzēta barikāžu nojaukšanai, kā arī sprāgstvielām.

Sarunas ar Janukoviču veda trīs ES valstu ārlietu ministri – francūzis Lorāns Fabiuss, vācietis Franks Valters Šteinmeijers un Polijas ārlietu vadītājs Radoslavs Sikorskis.

Oficiāli pagaidām kā galveno panākumu vairāk nekā astoņu stundu ilgušajām sarunām ceturtdien min uguns pārtraukšanu Kijevas centrā un politiskās krīzes noregulēšanu.

Paredzams, ka piektdien ministriem notiks vēl viena tikšanās ar Janukoviču.

Jāatzīmē, ka ASV jau ierobežoja iebraukšanu Ukrainas amatpersonām janvārī – tad šī sankcija skāra tās Ukrainas amatpersonas, kuras bija atbildīgas par nemieriem pērnā gada beigās Kijevas Neatkarības laukumā.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien paziņojis, ka Savienotās Valstis jau noteikušas sankcijas pret slaktiņā vainīgajām amatpersonām un tās „jau sākušas darboties”, ziņo UNIAN. Viņš pie sankcijām min aizliegumu iebraukt ASV un banku kontu bloķēšanu.

Kerijs arī norādījis, ka protestētājiem tāpat kā varas pārstāvjiem savas tiesības jāīsteno mierīgā ceļā. Viņš brīdināja, ka armijas iesaistīšana konflikta risinājumā nav pieļaujama. „Mēs aicinām Ukrainas armiju palikt uzticīgai savai nepolitiskajai darbībai un profesionālajām tradīcijām,” teicis Kerijs.

Viņš arī norādījis, ka tagad vairs nav laika, lai balansētu uz kara takas. „Prezidentam Janukovičam nekavējoties jāveic nopietnas pārrunas ar opozīcijas līderiem, lai izveidotu jaunu pagaidu valdību, kurai jābūt plašam sabiedrības atbalstam,” norāda ASV valsts sekretārs.

Naktī pie Janukoviča jau ieradās Krievijas sūtņi, lai “parunātu, apspriestos”, ziņo UNIAN. Tie bijuši Krievijas vēstnieks UKrainā Mihails Zurabovs un Krievijas prezidenta pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins, kurš medijiem norādījis, ka ieradies ar “miera priekšlikumu”.

Piektdienas rītā uz Maidana skatuves uzstājas aktīvisti, katru stundu skan Ukrainas himna, pašaizsardzības vienības apsargā barikādes.

Ceturtdienas vakarā Ukrainas parlamenta deputāti nosodīja vardarbību Ukrainā, kas novedusi pie cilvēku upuriem, un aizliedza varasiestādēm izpildīt terorisma apkarošanas programmas pasākumus. Parlamenta lēmumā pieprasīts pārtraukt uguni, turklāt tajā arī noteikts, ka armijas un iekšējā karaspēka karavīriem ir jāatgriežas pastāvīgās dislokācijas vietās. Lēmumā aizliegts izmantot ieročus.

Kijevā kopš otrdienas vardarbīgajās sadursmēs dzīvību zaudējuši vismaz 77 cilvēki, hospitalizēti 363, liecina Ukrainas Veselības aizsardzības ministrijas dati.

(papildināta ar ziņu par sankcijām pret Janukoviču)

Komentāri (62)

gundega_heiberga 21.02.2014. 08.45

Bagāts mūžs Puķinam – piedzīvojis 20.gs. “lielāko ģeopolitisko traģēdiju”, tagad režisē 21.gs. “lielāko ģeopolitisko traģēdiju”.

+10
0
Atbildēt

2

alexander 21.02.2014. 10.41

Protams, ir vilšanās par ES novēloto iesaistīšanos, par nespēju likt galdā sarakstu ar personām, kuras skars sankcijas, tajā pašā dienā, kad tiek panākta principiāla vienošanās par šīm sankcijām. Arī ārlietu ministriem bija jāsēžas pie galda ar Janokoviču jau agrāk. Bet šie lēmumi tiek pieņemti demokrātiski, konsensusa rezultātā, pārliecinot visus lēmējus, kas vienmēr prasa laiku un atšķirīgu interešu saskaņošanu. Tomēr šī sistēma vienmēr ir labāka par viena cilvēka vai šauras cilvēku grupas autoritatīvi pieņemtiem lēmumiem savās interesēs – piemērs ir Janukovičs un viņa padomdevēji nakts aizsegā. Šobrīds visbūtiskākais ir panākts – ir pārtraukta cilvēku apšaude, ievainotie nonāks mediķu aprūpē un galu galā, arī opozicionāriem vajadzīga atpūta. Ir sācies neatgriezenisks pārmaiņu process, kad Janukoviča sabiedrotie politiķi un varas pārstāvji pāriet tautas pusē un tas nozīmē, ka viņa valdīšanas dienas ir skaitītas. ES sankcijas ir paredzētas arī pret biznesmeņiem, kuri sniedza atbalstu Janukoviča režīmam, kas nozīmē, ka Janukovičs zaudēs arī finanšu atbalstu. Un Janukoviča nonākšana tiesā ir tikai laika jautājums. Bet galvenais, ka tauta viņu ir neatgriezeniski uzvarējusi, jo likusi rēķināties ar savu gribu un izvēli.

+7
0
Atbildēt

0

buchamona 21.02.2014. 10.15

ES sankcijas neskaršot Ukrainas prezidentu Janukoviču, kuru opozīcija visvairāk vaino asiņainajos nemieros Kijevā. Kā izteikušies Eiropas diplomāti, šāds lēmums bijis jāpieņem tāpēc, lai situācijai būtu mierīgs atrisinājums, atsaucoties uz starptautiskajiem AFP un RFI, piektdien vēsta Krievijas portāls „Newsru”. +++ te nu redzam kremlinu ” domāšanu un morāli” :) Bezierunu akla paklausība, uzticība vadonim un gatavība vadoņa vietā ziedot savas pakaļas, tad, kad pienāk brīdis vadonim atbildēt par saviem noziegumiem. Nu gluži kā no viduslaiku hronikām par mongoļu – tatāru ” galmos” valdošo kārtību :)

+7
0
Atbildēt

8

    inta_s > buchamona 21.02.2014. 13.05

    Bet,

    kur var redzēt kā viņai nošauj ausi?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 21.02.2014. 13.22

    > r.a.

    Vai tik nebūsiet kaut ko sajaucis? Par krieviem rakstīja Bet, es lietoju Jūsu proponēto pareizo vārdu “kremlini” :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 21.02.2014. 12.20

    Andrej, jā Tev taisnība, vajadzēja rakstīt kaut kā caur puķēm, jo man taču pierādījumi nav. tas nekas , ka viņi sarunājās krieviski. gan jau bija no Baltijas valstīm iesūtīti baltās zeķbiksēs. Ne jau pirmā reizē tā- maskējas velni tādi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 21.02.2014. 11.07

    krievu snaiperiem.

    —————————

    Bet, nu kā Tu tā,… atļaujies apvainot krievus. Viņi taču nekad ne pie kā nav vainīgi…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.02.2014. 13.09

    fretka,andrejs Turpinām diskusiju par tēmu – kremlins, vai krievs? :)) Šinī gadījumā runa ir par notikumiem Ukrainā, runa ir par ukraiņu parlamenta deputātiem un Ukrainais valdības amatpersonām. Gribat teikt, ka starp reģionālās partijas biedriem nav neviena ukraiņa? Un varat apgalvot, ka Maidanā starp bojā gājušajiem nav neviena krieva? Bet starp tiem, kuri izplānoja cilvēku šaušanu nebija neviena ukraiņa? :) Un tādā garā uz priekšu. Tiem mūdžiem, kurus sauc par kremliniem, vai arī citādi, sinonīmu pietiek, tas viss ir kā saldais ēdiens.

    Ja par Latviju, ir daudz dažādu citu veidu, kā aizstāvēt savas nacionālās pozicijas, aizstāvēt latviešu kā valsts nācijas tiesību saglabāšanu Latvijā, nešaujot bez apstājas sev kājās :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 21.02.2014. 10.35

    Tiešām grūti iedomāties, ka Maidanu šis gājiens apmierinās. Bet dzīvības noteikti tika izglābtas, vismaz naktī uz piektdienu.

    Es nezinu kā Janukovič plāno nākotnē vispār Ukrainā uzturēties. Miljoniem cilvēku grib viņu nogalināt. Viņam tiešām ar galvu kaut kas nav kārtībā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 21.02.2014. 10.29

    pret līdz zobiem nobruņotiem omoniešiem- berkutiešiem un krievu snaiperiem

    —-

    Kādi vēl krievu snaiperi!!!???

    Tie bija kremlinu snaiperi, kas sarunājās skaidrā, gandrīz literārā kremlinu valodā :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 21.02.2014. 10.21

    Vēl gan nevar zināt ko teiks tie, kas varonīgi cīnās uz barikādēm pret līdz zobiem nobruņotiem omoniešiem- berkutiešiem un krievu snaiperiem.

    Šaubos, vai tie, ka sizgājuši caur ūdeni , uguni, aukstumu un asinīm, būs ar mieru, ka šis lielākais nelietis, ka svisu to pieļāvis paliks nesodīts.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu