Saeima atbalsta gāzes tirgus atvēršanu vēlākais 2017.gadā • IR.lv

Saeima atbalsta gāzes tirgus atvēršanu vēlākais 2017.gadā

12
Foto: Lauris Vīksne, F64
Anita Brauna

 

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus atvēršanu līdz 2017.gada aprīlim.

Saskaņā ar atbalstītajiem grozījumiem patērētājiem tiesības brīvi izvēlēties gāzes piegādātāju būs no 2017.gada 3.aprīļa vai ātrāk, ja izpildīsies kāds no nosacījumiem – Latvijas dabasgāzes sistēma tiks tieši savienota ar jebkuras ES dalībvalsts gāzes sistēmu, neskaitot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai dominējošā piegādātāja daļa Latvijas kopējā patēriņā samazināsies zem 75%. Šajā pašā brīdī būs jāizveido neatkarīgs pārvades sistēmas operators.

Līdz ar to deputāti ir noteikuši konkrētu gala termiņu, līdz kuram jāatver gāzes tirgus, iepretim valdības priekšlikumam to darīt, kad būs izpildīti augstāk minētie nosacījumi. Tas raisīja kritiku, ka īstenībā gāzes tirgus pārskatāmā nākotnē netiks atvērts, jo tik neskaidros apstākļos investori neieguldīs alternatīvu gāzes piegāžu radīšanā.

2017.gada aprīli – “Latvijas gāzes” privatizācijas līgumā minēto licenču beigu termiņu – deputāti noteikuši kā laiku, līdz kuram jānodala sadales tīkli. Norādot uz ES direktīvu prasībām, valdība šo soli gan vēlējās spert ātrāk, jau līdz nākamajam gadam, taču deputāti par mērķtiecīgāku uzskatīja visu “Latvijas gāzes” restrukturizāciju veikt vienlaikus.

Enerģētikas likuma grozījumu pieņemšanu otrajā lasījumā atbalstīja 87 deputāti no visām partijām. Atturējās tikai Rihards Eigims no ZZS, bet vēl vairāki ZZS, SC un neatkarīgie deputāti balsojumā nepiedalījās. Par Enerģētikas likuma grozījumiem vēl jānobalso trešajā lasījumā.

Faktiski ar šiem grozījumiem gāzes tirgus atvēršana Latvijā gan tiek pārcelta, jo patlaban spēkā esošā Enerģētikas likuma redakcija to paredzēja veikt jau šā gada aprīlī. Galvenais atlikšanas iemesls ir bailes, ka “Latvijas gāzes” akcionāri var piepildīt tās valdes priekšsēdētāja Andriana Dāvja nemitīgi izplatītos draudus uzsākt tiesvedību pret valsti par privatizācijas līguma pārkāpšanu. Atsevišķi eksperti gan šos draudus uzskata par nepamatotiem, jo privatizācijas līgums nesatur aizliegumu liberalizēt gāzes tirgu.

Reālas gāzes piegādes alternatīvas Latvijas patērētājiem var parādīties nākamgad, kad būs pabeigts Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis.

 

Komentāri (12)

austrisv 20.02.2014. 14.09

Labāk tā kā nekā. Žēl, ka Lietuvai būs saškidrinātās gāzes termināls, bet mums nekā.

Vajadzēja nevis TEC2 būvēt uz gāzes adatas, bet gan jaunu gāzes terminālu, bet kur liksies, jo tolaik jau pie varas bija kalvīšveidīgie, bet Dombrovskis bija spiests darboties gar izputināto valsts finansu sakārtošanas.

Varbūt tagad vajag celt nevis koncertzāles katrā miestā, bet gan sašķidrinātās gāzes terminālu, bet no valdošā sievišķa jau gan tik prātīgu soli negaidu.

0
-1
Atbildēt

2

    Ligiña Doniña > austrisv 20.02.2014. 22.37

    Nu gāze tā ir mazākā bēda. Ja nu vienīgi dažiem, kā kurināmais. Padomā, kas notiks ar elektrības cenu +50%. Stādies priekšā to postu mūsu ražotnēm? Tā ir praktiski nekonkurētspēja! Šie uzņēmumi dod lielāko naudu valstij. Gaidāms dramatisks cenu kāpums. To pat pagaidām grūti aptvert… Praktiski tā būs daudzu ražotņu nāve. Miljards, kas Latvenergo jāatdod !!! Dēļ dažu idiotu/korumpantu lēmumiem? Un tur nu gan iepriekšējai valdībai jāatbild ar savām nierēm!!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 21.02.2014. 10.30

    Bet, Vajadzēja nevis TEC2 būvēt uz gāzes adatas, bet gan jaunu gāzes terminālu,

    _________________________________

    Kurš bija pie varas, kad palaida garām gāzes staciju un uzsāka TEC2 rekonstrukciju? TIEŠI voldiņš un par to viņš būtu jātiesā!

    Tava absurdā mīlestība ir vienkārši vājprātīgi akla!

    http://www.delfi.lv/bizness/biznesa_vide/tec-2-rekonstrukcija-2karta-izmaksas-ap-250-miljoniem-ligumi-ar-turcijas-un-sveices-uznemumiem.d?id=30492617

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu