Telekanāls: Snoudens nozadzis NSA kolēģa šifrēšanas atslēgas • IR.lv

Telekanāls: Snoudens nozadzis NSA kolēģa šifrēšanas atslēgas

38
Edvarda Snoudena portrets kādā Vašingtonas parkā. Uzraksts vēsta, ka viņš tiek uzskatīts par varoni. Foto: AFP/LETA

Trīs NSA darbinieki sodīti par saistību ar drošības noteikumu pārkāpšanu

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līdzstrādnieks Edvards Snoudens izmantojis kolēģa šifrēšanas atslēgas, lai piekļūtu daudziem slepenajiem materiāliem, kurus viņš vēlāk nopludinājis medijiem, ceturtdien vēsta telekanāls “NBC News”.

Civilais darbinieks atzinies ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem, ka iedevis Snoudenam šifrēšanai nepieciešamo informāciju, bet neesot zinājis, ka viņš plāno nodot medijiem slepenus dokumentus.

Darbiniekam piemērots disciplinārais sods un viņš nesen iesniedzis atlūgumu, vēsta “NBC News”.

Viņš ir viens no trim NSA darbiniekiem, kuri sodīti par saistību ar drošības noteikumu pārkāpšanu, kas ļāva Snoudenam nopludināt slepenos dokumentus, norādīts NSA dienesta vēstulē likumdevējiem. Vēstule datēta ar 10.februāri un nosūtīta Pārstāvju palātas tieslietu un iekšlietu komitejām, ziņo LETA.

Vēstulē teikts, ka Snoudens ieguvis arī civilā darbinieka datora termināļa paroli, viņam par to nezinot, un maldinājis darbinieku, lai iegūtu lielāku piekļuvi slepenajai informācijai.

Mediji jau iepriekš ziņoja, ka Snoudens nozadzis kolēģu paroles vai maldinājis viņus, lai tās iegūtu, bet viņš pats janvārī to kategoriski noliedza.

NSA dienesta vēstule liecina, ka kopš augusta NSA ēkās aizliegts ieiet arī kādai aktīvā dienestā esošai militārpersonai un vēl vienam darbiniekam, jo arī viņi tiek turēti aizdomās par saistību ar Snoudena paveikto slepeno dokumentu nopludināšanu.

NSA dienesta vēstulē sniegta jaunākā informācija par iekšējo izmeklēšanu, kuras mērķis ir noskaidrot atbildīgos par drošības noteikumu pārkāpumiem, kas ļāva Snoudenam izpaust NSA noslēpumus.

Vairāki likumdevēji ir asi kritizējuši NSA par tās reakciju uz drošības pārkāpumiem un pieprasījuši paskaidrojumus, kādēļ neviena augsta ranga amatpersona nav atlaista vai saukta pie atbildības.

 

Komentāri (38)

ligakalnina 14.02.2014. 10.12

Īsts varonis, ne tikai savas valsts nodevējs, Ķīnas un Krievijas pakalpiņš, kopējais totalitāro režīmu un aptaurēto kreiso amerkaņofobu mīlulis, bet, arī zaglis.

Par to apvienotjiem kreisajiem “ctb aizstāvjiem” visā pasaulē vajadzētu piešķirt viņam vēl kādu prēmiju, varbūt, nosaukt šī te klauna vārdā kādu pilsētu Venecuelā vai Bolīvijā, vai pat Francijā un Anglijā.

+11
-4
Atbildēt

8

    inta_s > ligakalnina 14.02.2014. 11.08

    ASV valsts nodevējs ir tas kas pieļauj ka tiek pārkāpts valsts pamatlikums – bill of rights un ASV konstitūcija, kā arī tas kas to veic. Nevis tas kas atklāj ka režīms veic šo pārkāpumu.

    http://www.bbc.co.uk/news/technology-25559056

    Diemžēl ienaidnieks ir iefiltrējies visos varas gaiteņos un savu noziegumu “legalizē” un tie kas vēršas pret šo noziegumu, tiek padarīti par noziedziniekiem.

    ASV ir iefiltrējies ienaidnieks un tas atņem ASV pilsoņu tiesības. Kā arī pārkāpj visu pārējo pasaules iedzīvotāju privātuma tiesības.

    Tas ir fakts.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 14.02.2014. 14.27

    1. ASV pilsoņi salīdzinoši strauji sāk atteikties no savas pilsonības http://www.nbcnews.com/business/economy/record-number-americans-renouncing-citizenship-n27381

    2. Ja neievērojāt tad ASV no individuālisma pārvēršas uz kolektīvismu un tās pilsoņi zaudē savu brīvību. Te pat nesen bija raksts par to ka ASV zaudējis preses brīvībā 13 vietas, ir nopakaļ Latvijai un daudzām citām valstīm. Tāpat ar ekonomikas brīvību, utt. Skataties statistiku.

    3. Es iestājos par ASV pilsoņiem kuru tiesības tiek atņemtas es iestājos par ASV principiem kas padarīja varenu šo valsti bet nu kas ir nolaupīta un strauji maina šo seju. Jūs diemžēl to neesat pamanījis.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.02.2014. 09.24

    Snowdens zināja, kur iet strādāt, zināja, ar ko nodarbojas tas kantoris, parakstījies par slepenības režīmu.

    Tas, ka visi visus noklausās, tā vispār ir aksioma.

    ASV, tomēr, nav Krievija, ja viņš atklāja, ka ASV pārkāpj ctb., viņam bija iespēja griezties pie amerikāņu preses vai Kongresa.

    Bez tam, viņš ne tikai pastāstīja par nolausīšanos, bet, atklāju daudzus šifrus, daudzus valsts noslēpumus, kas apgrūtinās cīņu ar terorismu, tad kā labā viņš strādā – brīvās pasaules vai totalitāro valstu labā?

    Iespējams, viņš tiešām ir tāds naivs romantiķis un tāds ctb aktīvists – idealists, bet, tad ko viņš darīja tai kantorī, bez tam, agrāk, pēc publikācijām presē, viņš ar tādiem uzskatiem neizcēlās.

    Pēc mana vērtējama, Snowdenam sagribējās slavu, un viņš ir vienkārši savas valsts nodevējs, nekas vairāk.

    Bez tam, labāk, lai manas tiesības pārkāpj amerikāņi, nekā krievi, Irāna, vai kas līdzīgs, jo idealā pasaulē nedzīvojam, kāds to tāpat darīs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 15.02.2014. 09.39

    1.) Personas datu vākšana ir pamatota ja ir savākta lieta pret viņu un tiesa ir spriedusi, ka persona apdraud drošību vai pārkāpj likumu un var vākt pierādījumus par viņu. Uz to parakstījās Snowdens ka iestāda darbojas likuma ietvaros. Nevis, ka par jebkuru tiek vākti bez tiesas atļaujas. Par to jau arī Snowdens runā.

    2.) Jau iepriekš norādīju materiālu kas notiek ja griežas pie Kongresa – noskataties materiālu. Cilvēki tiek vajāti pa tiesām un dzīves tiek sagrautas – viņu vienīgais noziegums bija tāds ka runāja par režīma pārkāpumiem.

    3.) Nekādu terorismu nav novērsusi NSA spiegošana par ko arī norādīju iepriekš atsauci. Pie tam tad sanāktu ka teroristi panākuši savu ja reiz cilvēkiem tiek atņemtas to tiesības.

    4.) Snowdenam bija materiāli laba dzīve – liela alga, labas dzīves veids, miers ikdienā – viss kas viņam bija jādara bija jāklusē ka tiek pārkāptas cilvēku tiesības un ASV virzās totalitāras valsts virzienā kas ir pretēji tiem principiem uz kādiem šī valsts tika veidota. Tagad neko vairāk kā dzīvi ārpus dzimtenes un nāves briesmas viņš nav ieguvis. Viņš ir upurējis savu dzīvi pārējo interešu vārdā – mums ir dota iespēja izvēlēties – vai nu nostāties savu tiesību pusē un cīnīties par tām vai kā aitām atdot tās pakļaujoties “Problem, Reaction, Solution” vecajam trikam.

    5.) Labo no ļaunā atšķir principi – ja Jūs nododat principus un atsakāties no savas brīvības, tad Jūs esat izvēlējies savu ceļu un varat būt droši – nonāksit gala punktā. Vēsture jau to ir pierādījusi.

    6.) “Bez tam, labāk, lai manas tiesības pārkāpj amerikāņi” – acīmredzot Jūs savu izvēli esat izdarījis. Vairāk jautājumu nav.

    P.S. Tie nav amerikāņi kas atņem Jūsu tiesības, jo paši amerikāņi ka uzrāda aptaujas ir pret to tiesību atņemšanu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    vegan > ligakalnina 14.02.2014. 23.35

    Dzeri, parasti varu Tev piekrist, taču šajā jautājumā, manuprāt Tu atsakies klausīties loģikas balsī, vai arī vienkārši nevēlies iedziļināties. Jupis tur augstāk pilnīgi pareizi saka.

    Par totalitāristiskiem trendiem ASV ir dzirdams aizvien vairāk no visu gadu gājumu un sabiedrības slāņu pilsoņiem. Nevajag uzreiz jebkuru kritiku norakstīt uz konspirāciju teorētiķu fantāzijām, kur nu vēl šādā gadījumā kā Snoudena nopludinātie faili, par kuru autentiskumu, šķiet, ASV varas iestādes nešaubās?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Agris Āva > ligakalnina 14.02.2014. 22.09

    Džeri,

    Tavi komentāri (parasti) liecina par domājošu būtni, tāpēc mēģināšu argumentēt. Nupat lasīju tavas domas par Strīķes atlaišanu (“Straujuma neatceļ lēmumu par Strīķes atlaišanu”). Aina apmēram šāda: Strīķe ir principiāla ideāliste, drosmīgi cīnās par to, kam tic, ne vienmēr ievēro likuma burtu, jo gars ir svarīgāks. Nonāk konfliktā ar sistēmu, kura cita starpā radījusi likumu un noteikumu mudžekli, kas to pasargā no strīķēm.

    Aizvieto “Strīķe” ar “Snoudens” un aina nav principiāli atšķirīga. Snoudens atklājis puslegālas/nelegālas aktivitātes, kuras uzskata par nesavietojamām ar valsti, kuras patriots viņš ir un vērtībām, kurām tic. Palikt ASV un cerēt, ka pie varas esošie būs taisnīgi? Vai Strīķei jācer, ka oligarhi būs saprotoši un novērtēs viņas taisnības centienus? Snoudens nav nekāds Ķīnas vai Krievijas draugs, vienkārši tās ir vienīgās valstis, kurās viņš var (pagaidām) patverties. Ja ASV nolems Snoudenu apžēlot (kā ieteicis, piemēram, bijušais NSA augsta līmeņa darbinieks: notiesāt par likuma pārkāpumu, piespriest 200 stundas sabiedriska darba un ļaut atgriezties, pret solījumu vairāk dokumentu atklātībai nenodot), esmu drošs, ka viņš atgriezīsies (ja Krievija ļaus…).

    Līdzība, protams, attāla, bet principiālās nostādnes ir salīdzināmas.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 14.02.2014. 23.17

    Ir jau bijuši cilvēki ASV kas gāja legālo ceļu uz Kongresu lai ziņotu par pārkāpumiem – ko viņi saņēma pretī? To tvarstīšanu, apsūdzēšanu, represijas, utt.

    Ko darīt ja valdība rīkojas kā mafija? Pie kā tad griezties?

    http://www.youtube.com/watch?v=Gl5Z9HgwyT8

    http://www.youtube.com/watch?v=1AXwwSq_me4

    http://www.nydailynews.com/news/politics/u-s-drops-state-free-press-ranking-report-article-1.1611299

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 14.02.2014. 14.12

    Jā, jā, zinu jau zinu, ne tikai atņem ASV pilsoņiem visas tiesības ( viņi tur kā vergi), bet, pat spridzina tos ASV pilsoņus.

    Tāpēc jau visas pasaules mazohistu lielākā vēlme – nokļūt nevis Ķīnā, Venecuelā, Krievijā, Snowdwena draugu pulkā, bet gan ASV.

    Visi “domāsjošie” ctb aizstāvji mēģina turēties pēc iespējas tālāk no totalitarā ASV režīma, izbraukt kaut vai uz Kubu, Ja ne Krieviju, kur viņi vasrēs brīvi paust savus uzskatus, bet, lielākā daļa no tiem jau ASV cietumos, kur tos spīdzina.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 14.02.2014. 10.19

Piekrītu džeim, jo pēdējā laikā jau parādījušies vismaz pāris šādu slavenu aktieru, kuri izskatās, ka alkst uzmanības un slavas pie tam vēl naudu par savas valsts izlūkldienestu un ne tikai pazemošanu.

Fui, Krievu spiegi tagad līuksmo uz pilnu klapi.

+9
-3
Atbildēt

0

austrisv 14.02.2014. 17.28

Viedokli., nesmīdini, jo nekur neesmu manījusi, ka kritizētu to pašu kolektīvismu un personas ierobežošanu, kas jau nu tik spilgti izpaužas Krievijā, kurā ir tikai viena Putina līnija un visi vai lielākā daļa tai cītīgi seko, jo savā izpausmē un sajūtās ir imperiālisti.

Paldies, ka pasaulē ir ASV un NATO, citādi mums atkal būtu jānīkst kaimiņvalsts spīlēs.

Manus personas datus ASV vajag tikp[at daudz kā sunim piekto kāju, jo tā saucamie mani persona sdati jau sen klejo pa visiem iespējamiem veikaliem,bankām , aptiekām, pasta nodaļām un kur tik vēl ne.

+6
-2
Atbildēt

3

    inta_s > austrisv 14.02.2014. 17.58

    Acimredzot Jus izvelaties ko velaties redzet un ko nevelaties, ja reiz neesat redzejusi mani kritizejam Putina rezima represijas. Nu bet ko – tagad tacu sai komentara par to varat izlasit.

    Kamer Jus domajat valstu limeni nevis principu limeni – ar Jums tiek manipulets. Protams pasai Jums to nesaskatit un kur nu vel to atzit.

    Un Jusu dati tiek automatiski savakti, parkapjot Jusu tiesibas Un Jus neatbildejat uz jautajumu vai atbalstat Jusu tiesibu atnemsanu.

    Atsakoties no principiem nonaksim cita represiva rezima rokas, jo tiesi principi atskir laba no launa – nevis karogi, himnas, politiki.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > austrisv 14.02.2014. 18.28

    Jūs kā zutis (vēl trakāk par poltiķiem) izvairaties no tiešas atbildes: Vai Jūs atbalstāt Jūsu tiesību atņemšanu – Jā vai Nē?

    Ko tieši Jūs nesaprotat? Interesē vai neinteresē – Jūsu dati tiek automātiski savākti.

    Sakiet – vai nogalināt bez tiesas uz izteiktu bet nepierādītu aizdomu pamata – var prezidents lemt nogalināt cilvēku? Tas Jums skaitās pie labiem un atbalstāmiem principiem?

    http://www.youtube.com/watch?v=laaLzLCvO-I

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 14.02.2014. 18.25

    Viedokli, ai ai, kā nobiedēji! naktī vairs nevarēšu gulēt, visur liksies ka kādam vajag manus datus!

    Starp citu, par kādiem personu datiem vispār ir runa?

    Manas telefona sarunas nu gan ASV neinteresē, bet kremlinus gan, jo tie jau pieraduši spiegot no PSRS laikiem. Pat dziesmas nevarēja dziedāt, ja tās bija no brīvvalsts laikiem, vajadzēja atskaitīties, pat par studentu ballītēm, ja tās nebija tuvumā, ko varēja uzraudzīt čekas modrā acs. To saku no pieredzes!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu