EP vēlēšanās varēs balsot gan ar pasi, gan ID karti • IR.lv

EP vēlēšanās varēs balsot gan ar pasi, gan ID karti

51
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars (no kreisās), KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga un Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja vietas izpildītāja Marta Rībele piedalās preses konferencē. Foto: Ieva Čīka, LETA
Anita Reika

Saeimas vēlēšanās šāda kārtība gan nebūs

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās šogad 24.maijā balsot varēs, uzrādot gan pasi, gan personas identifikācijas apliecību (eID), taču rudenī plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās kā personu apliecinošs dokuments derēs tikai pase, ceturtdien informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Personas apliecība (eID) EP izmantot varēs, iepriekš sagatavotā vēlētāju reģistra dēļ, kas nozīmē, ka katrs vēlētājs tiek reģistrēts konkrētā vēlēšanu iecirknī un drīkst balsot tikai tajā. Saeimas vēlēšanās deputāti neatbalsta šāda vēlētāju reģistra izveidi, lai maksimāli izslēgtu iespēju vienai personai balsot divreiz. Tur par balsojumu liecinās jau iepriekš ieviestā sistēma – zīmogs pasē, skaidro Bērziņa.

Latvijas pilsoņus 23.februārī vēlētāju reģistrā iekļaus Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), iedalot tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas atbildīs viņu reģistrētajai dzīvesvietai Iedzīvotāju reģistrā.

PMLP no 10. līdz 15.martam iedzīvotājiem uz deklarēto dzīvesvietu izsūtīs paziņojumu par EP vēlēšanām un reģistrēto vēlēšanu iecirkni. Ja vēlētājs izlemj mainīt vēlēšanu iecirkni, to varēs izdarīt no 15.marta līdz 29.aprīlim. Iecirkņa maiņu varēs pieteikt gan klātienē katras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, gan elektroniski PMLP mājas lapā, kā arī valsts un pašvaldību vienotajā portālā Latvija.lv.

Savukārt citiem ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā un vēlas izmantot savas balsstiesības mūsu valstī, vēlēšanām jāreģistrējas CVK līdz 24.aprīlim. Tāpat Latvijas pilsoņi, kas uzturas kādā citā ES dalībvalstī, savu balsi varēs atdod gan par konkrētās valsts deputātu kandidātiem atbilstoši konkrētās valsts noteiktajai kārtībai, gan par Latvijas deputātu kandidātiem, informēja CVK vadītājs Arnis Cimdars.

Vēlētāji ārvalstīs EP vēlēšanās varēs piedalīties, balsojot pa pastu. Pasta balsošanai iespējams pieteikties līdz 24.aprīlim vēlēšanu iecirknī Rīgā vai līdz 12.aprīlim Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās.

Ārpus Latvijas dzīvojoši pilsoņi netiek iekļauti sarakstos automātiski, galvenokārt „viens vēlētājs, viena balss” principa dēļ, skaidro Cimdars. „Ja ārvalstu pilsonis piesakās balsot par mūsu sarakstiem, tad mēs informējam attiecīgo dalībvalsti, un viņi izslēdz šo vēlētāju no saviem vēlētāju sarakstiem. Tāpat, ja kāds Latvijas pilsonis piesakās balsot par citas valsts kandidātu, mēs tiekam par to informēti, un izslēdzam šo personu no saviem sarakstiem,” paskaidro Cimdars.

Arī EP vēlēšanās tiks organizēta balsošana mājās vai balsotāja atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības dēļ nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī. Šai balsošanai varēs pieteikties, sākot ar 19.maiju. Iespēju balsot varēs izmantot arī šo vēlētāju aprūpētāji. Personas, kas atrodas ieslodzījuma vietās, neatkarīgi no savas deklarētās dzīvesvietas balsošanai varēs pieteikties pie Ieslodzījuma vietas administrācijas.

EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele uzsver, ka ir svarīgi piedalīties EP vēlēšanās, jo tikai tā Latvijas pilsoņi var ietekmēt, kuri cilvēki pieņems likumus Eiropas līmenī.

 

Komentāri (51)

inta_s 13.02.2014. 17.39

Baslojat ka velaties, viss izlemts tapat. GMO piemers to skaidri paradija.

+6
-4
Atbildēt

0

Lelde 02.05.2014. 21.32

Esmu koo nesapratusi, kāpēc tiek dots ID kartei tik mazs laiks, kuri ir saņēmuši karti 2012.gadā? Es ID karti saņēmu pērn ar pasu darbinieka skaidrojumu, ka varēs balsot.Mana mamma pirms mēneša saņēma ID karti , arī tas pats skaidrojums, ka varēs balsot?

0
0
Atbildēt

0

Ieva Leinerte 14.02.2014. 06.23

Interesanti vai normunds ir reala persona vai veel kads personash no lochmeliem, lai diskusija sanaktu, kind of gumijas sieviete, lai vienam garlaicigi nebutu.

0
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu