ZM: Brisele gatava apspriest iespēju pieļaut atkāpes Latvijas kūpinājumu ražotājiem • IR.lv

ZM: Brisele gatava apspriest iespēju pieļaut atkāpes Latvijas kūpinājumu ražotājiem

14
Kūpināta gaļa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvija EK iesniegs datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām

Eiropas Komisija (EK) ir gatava risināt regulas prasību radītās problēmas Latvijas gaļas kūpinātājiem, pieļaujot iespēju vai nu pagarināt pārejas periodu, vai piemērojot īpašu statusu attiecīgajai produkcijai, biznesa portālu “Nzoare.lv” informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Kā norādīja ministrijā, pirmdien EK informēta par problēmām, kas saistītas ar Latvijas gaļas kūpinājumu ražotāju spēju ievērot EK regulas prasības par benzopirēnu pieļaujamā daudzuma samazinājumu gaļai un tās izstrādājumos no pieciem līdz diviem mikrogramiem uz vienu kilogramu, kam jāstājas spēkā šā gada 1.septembrī.

Latvija EK iesniegs arī datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām un labas ražošanas prakses piemērošanu. Savukārt EK, lai apzinātu regulas jauno prasību negatīvo ietekmi uz Latvijas ražotājiem, kas skars arī patērētājus, aicina Latviju pēc iespējas ātrāk iesniegt datus par benzopirēna daudzuma kūpinājumos monitoringa rezultātiem.

Pēc situācijas apzināšanas EK lems par pārejas posma pagarināšanu prasības piemērošanai par benzopirēna daudzuma samazināšanu vai arī citiem iespējamiem rīcības scenārijiem, piemēram, nacionālo atkāpi vai tamlīdzīgiem risinājumiem, norādīja ministrijā.

Zemkopības ministrija (ZM) kopā ar gaļas ražotājiem kopš janvāra gatavo nepieciešamos datus, lai aizstāvētu Latvijas ražotājus un tradicionālo kūpināšanas tehnoloģiju turpmāku izmantošanu gaļas izstrādājumu ražošanā.

Šā gada 1.septembrī beigsies trīs gadu pārejas periods, ko EK noteica 2011.gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai. EK izmaiņas paredz, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem mikrogramiem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.

 

Komentāri (14)

lebronj2356 11.02.2014. 12.33

Šis parāda tikai un vienīgi to, ka par savām interesēm ir jācīnās un par tām nav perāki nedz dažādas, regulas, netaisnīgi līgumi vai kvotas. Cukuru vien paši sagrāva…

Only he is lost who gives himself up for lost

Hans Ulrich Rudel

+4
-1
Atbildēt

3

    Andris > lebronj2356 11.02.2014. 14.55

    Šajā gadījumā cīņa ir nevieta. Par ko cīnīties – par sevis pašu nogalināšanu ar stipriem kancerogēniem? Protams, pieaugušie cilvēki ir tiesīgi sevi nogalināt, ja viņi negrib dzīvot. Bet šie kūpinājumi var nonākt arī bērnu rokās. Pat ja Latvijā tos tirgos kā cigaretes un alkoholu pēc principa “18+”, to nonākšanu bērnu uzturā nevar pilnīgi novērst. Tāpēč ir pilnīgi pareizi aizliegt šīs indīgas pārtikas ražošanu.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 11.02.2014. 15.32

    Prātiņ nāc mājās…neko citu atbildei nevaru teikt, diemžēl ! Papīra cīsiņi, 3jām pasaules valstīm(tostarp LV diemžēl) domāta nekvalitatīva sadzīves ķīmija, konservantu pilni pārtikas produkti ir neskaitāmas reizes kaitīgāki nekā izdomātas kancerogēnas vielas – tad jau uz sitienu vajag šašliku arī aizliegt, aizdomas, ka tur benzopirēns būs krietni vairāk….Un vispār vajag pārtraukt birkorātiem jaukties personas privātajā dzīvē – gribu smēķēju, gribu dzeru vai ēdu taukainu pārtiku – kamēr tas neskar citus, tā ir mana privāta lieta ! Bet tie, kas uzauguši Sovokijā laikam ir pieraduši pie norādījumiem !

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > lebronj2356 11.02.2014. 16.54

    Pilnībā piekrītu krixam. Kādas kaut kādiem Eiropas (vai vienalga kādiem citiem) birokrātiem būtu tiesības liegt man izvēli, ko ēst un ko neēst. Ja vēlas rūpēties par veselīgu ēšanu, tad lai nosaka, ka ir jānorāda uz produkta pilns sastāvdaļu un izmantoto tehnoloģiju spektrs, kā arī veicina cilvēku izglītošanu par to, kas ir veselīgs un kas nav. Bet izvēli atstājiet manā ziņā – es pats izdomāšu un būšu pietiekami gudrs par to, ko man ēst un ko neēst.

    Vispār manā skatījumā ES būtu jānodarbojas ar startēģiskiem kopējiem Eiropas jautājumiem, bet nevis jāvienādo viss pēc kārtas un jānodarbojas ar visiem jautājumiem pēc kārtas.

    Un diez vai pāris simtu gramu kūpinātas gaļas apēšana nedēļā būs kaitīgāka par visiem E, kas ar pārējo pārtiku tiek uzņemti katru dienu.

    Pie tam – tradicionālajiem kūpinājumiem ilglaicīgāku vai mazāk ilglaicīgu (atkarībā no kūpināšanas metodes) saglabāšanos nodrošina tieši ši tradicionālā kūpināšanas metode ar reāliem dūmiem, kuras laikā tur nokļūst arī tas benzopirēns. Toties “veselīgie” kūpinājumi, kas to benzopirēnu daudz nesatur (jeb satur normas robežās) kopā ar garšvielām tiek piešpricēti pilni ar veselu rindu E, kas nodrošina produkta saglabāšanos un krāsu.

    Tā kā paliek vēl jautājums – kas rezultātā sanāk kaitīgāks? Man pat liekas, ka tas kūpinājums, kurš nav tradicionāli kūpināts, bet kam pielikta tikai kūpinājuma smarža un vesela rinda E, lai nodrošinātu produktam tās īpašības, ko nodrošina tradicionālā kūpināšanas metode.

    tā kā, cien. agrunte, labāk bērniem būs dot tradicionālu kūpinājumu, nevis to “kūpinājumu”, kas nesatur to benzopirēnu, jo tas būs nekaitīgāks. Pie tam – ko nozīmē – nonākt bērnu rokās? Tie kūpinājumi ir jāēd pa kilogramam nedēļā, tad varbūt būs tas kancerogēnais efekts. Ja bērnam dod ar mēru, tad nekāda kaite nebūs. Un ja arī bērns vienreiz paņems ledusskapī nocels visu kilogramu kūpinātās gaļas un noēdīs vienā reizē, arī tad tāda vienreizēja pieēšanās nebūs nekas kaitīgs.

    Vienā pašā cigaretē ir daudz vairāk tā benzopirēna (plus vēl visādu kaitīgu vielu) nekā vienā kilogramā tradicionāli kūpinātas gaļas. Tā kā kūpinājumus ar cigaretēm nemaz nevar salīdzināt, tā ir tikai demagoģija.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 11.02.2014. 11.12

Brisele gatava apspriest iespēju..

ASV apsver iespēju nogaidīt..

Biatlonists Rastorgujevs izcīna..

..traģēdijā bojā gājušos glābējus rosina apbalvot..

Straujuma neredz pamatu..

Satiksmes ministrs Matīss iestājies “Vienotībā”..

========

IR virsraksti iespārda aizvien dziļāki..

IR apsver iespēju iesaistīt vēl vairāk brigādistu..

+4
-2
Atbildēt

0

piziks 11.02.2014. 11.08

Briseles kāPosti Vācijas utml. rūpnieku lobētājus pacietīs un mīlēs, kamēr apkāšanai un pazemošanai paredzētie necels skaļu dumpi. Kāda jēga no LV deputātiem kā no Sandras Kalnietes, kura par tēmu spēja izdvest tik vien kā “kad par šprotēm cīnījās zivapstrādātāji, gaļas apstrādātāji neko neteica…”

Ja Sandrai (Kalnietei) neviens neko nesaka, Sandrai ērti snauduļot EP komfortā?! Forši.

Un Roberts (Zīle)?! Kas viņam spiež būt labākam par Sandru? Neviens! Ja nespiež, nekustēsies arī Robčiks. Komforts!

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu