Paēdis neēdušo nesaprot? • IR.lv

Paēdis neēdušo nesaprot?

43
Zupas šķīvis. Foto: Edijs Pālens, LETA
Olafs Pulks

Par pusdienām skolā varētu norēķināties ar e-talonu

Nevaru aizmirst kādas skolas direktores stāstīto par daudzbērnu ģimenes puisīti, kurš, vēderam kurkstot. skatījies, kā viņa māsiņa skolā ēd valdības apmaksātās pusdienas. Māsiņa mācījās 1.klasē, brālītim no ceturtās klases pusdienas neapmaksāja ne pašvaldība, ne vecāki, kuriem nepietika līdzekļu.

Ģimenes ar bērniem ir tā sociālā grupa, kuri parasti nepieder pie sabiedrības turīgākajiem pārstāvjiem. To parāda pētījumi. Nevienlīdzība parādās ļoti skaudri. Ja mēs runājam par demogrāfiju, par ataudzi, tad ģimenēm ar bērniem ir jāpalīdz. Jo kuplāka ģimene, jo lielāka palīdzība vajadzīga. Izdevumi ģimenei ar vairākiem bērniem ir krietni lielāki par bezbērnu laulātajiem.

Sociālajai palīdzībai jābūt mērķtiecīgai. Ievērojot šos abus faktorus, esmu vairākas reizes rosinājis Rīgas domi paredzēt līdzekļus budžetā, lai daudzbērnu trūcīgo ģimeņu bērni varētu paēst pusdienas skolā. Budžeta apspriešanas laikā biju iesniedzis domē priekšlikumu paredzēt šim mērķim 347 713 eiro.

Diemžēl par sociāldemokrātiem sevi dēvējošais spēks „Saskaņas centrs” (SC) jau trešo reizi nobalsoja pret šo priekšlikumu, nepaskaidrojot kāpēc. Laikrakstā „Diena” SC vadītājs Nils Ušakovs klāstīja – neatbalstījām, jo bērni ir nežēlīgi un varētu apsmiet šādus skolēnus, kuru vecāki nemaksātu par pusdienām skolā. Līdzīgu skaidrojumu sniedz arī Izglītības un Labklājības departamenti, minot ‘’emocionālas aizskaršanas” iespēju.

Piekrītu, ka bērni mēdz būt ari nežēlīgi. Bet vai tad labāk ir, ka ‘’brālītis” paliek neēdis, cieš badu!? Skolās attīstās e-talona pakalpojumu izmantošana. Tas var būt līdzeklis, ar kura palīdzību norēķinās par pusdienām.

Tur naudu var ieskaitīt gan vecāki, gan arī pašvaldības sociālais dienests, un neviens pat neuzzinās, no kurienes ir nauda par pusdienām. Tāpat naudu var ieskaitīt maksājumu kartē, un neviens neuzzinās, kurš apmaksā pusdienas. Skolu vadītāji man ir apliecinājuši, ka var atrisināt arī šo problēmu, jo ēdnīcu personāls labi pazīst skolēnus un personiska attieksme neļautu izveidoties emocionāli aizskarošām situācijām. Galu galā vecāki var arī attiekties no šāda pakalpojuma. Bet nedrīkst atstāt bērnus nepaēdušus!

Visu var atrisināt, ja ir vēlme to darīt! Vai ir finanses? Ja ģimene tiek pasludināta par prioritāru, tad finanses var atrast.

Tikko dome uzdāvināja rīdziniekiem, kuri nesen deklarējusies galvaspilsētā, mēnesi ilgu bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā. Tas Rīgas budžetam prasīs no 268 000 eiro līdz 400 000 eiro izdevumus, jo atšķiras skaitļi, cik tad rīdzinieku piedeklarējās 2013.gada nogalē. Tiek tirgoti pašvaldības īpašumi, šauti salūti utt. Nauda ir!

Ceru, ka tā nav SC politiskā greizsirdība! Noraidīt visu, ko rosina „Vienotība”. Nebūtu prātīgi. Kamēr notiek šādas ‘’spēlītes” – brālītis un citi 1446 Rīgas skolēni no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm var palikt neēduši.

Tas ir jāpārtrauc! Aicinu Rīgas domes „Saskaņas centra” deputātus apdomāties.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (43)

saandraa_13 11.02.2014. 12.21

valsts jau apmaksā brīvpusdienas visiem pirmo un otro klašu skolēniem, nākamajā mācību gadā valsts apmaksātas pusdienas būs arī trešo klašu skolēniem..

par daudzbērnu ģimeņu atvasēm vai vientuļo vecāku atvasēm jau nu gan pašvaldība varētu parūpēties, ja reiz aicina deklarēties visus Rīgā, tad lai arī velk ragavas kalnā un rūpējas par saviem iedzīvotājiem..

+6
-1
Atbildēt

0

dro 11.02.2014. 13.01

Nesaprotu, kādēļ daudzi tā uzēdušies uz Pulku? Ko tad viņš tik ļaunu nodarījis?

+7
-3
Atbildēt

2

    kristrun > dro 11.02.2014. 13.21

    Tāpēc, Ino, ka kādreiz cienījams cilvēks pats ir kļuvis par izsmieklu, aizvien ērtākas dzīves alkās līzdams visur, kur viņam nav ne mazākās jēgas. Problēma, protams, ir jārisina, bet ne jau Ušakam to paveikt un vēl mazāk Pulkam. Lai mācās pārslēgt pārmijas.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 11.02.2014. 18.28

    lno Nesaprotu, kādēļ daudzi tā uzēdušies uz Pulku?

    ______________________

    Ierūcināta “‘kristovskizācijas mašīna”?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 11.02.2014. 16.00

Man parasti Pulka epistulas nepatīk. Man pārsvarā tie atgādina puišeli ar uzmestu lūpu, kas aiz stūra krata kulaku.

Bet šoreiz piekrītu.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu