Ieprogrammēšana • IR.lv

Ieprogrammēšana

5
Nellija Ločmele

 

Policists piekauj cilvēku, izved no pilsētas un atstāj nomirt. Pirmā doma – Ukraina, kur izrēķināšanās ar protestētājiem rāda varas balansēšanu uz visatļautības un bezspēcības robežas.

Taču nē, policists ir no Jēkabpils. Godalgots varonis. Pirms trim gadiem viņš gandrīz atdeva dzīvību, aizturot spēļu zāles laupītājus (tie arī izrādījās policisti), bet nesen dzērumā kopā ar brālēnu cietumsargu līdz nāvei piekāva kādu vīru. Tā bija «pāraudzināšana» – vīrietis bija sitis sievieti, kura policijā oficiāli nesūdzējās, bet lūdza bijušā drauga likumsarga aizstāvību. Nu viens varmāka zem zemes, divi apcietināti.

Šajā stāstā par «varoņa» pārtapšanu «slepkavā» ir daudz apstākļu, negribu to vienkāršot. Taču viens ir skaidrs – drošība, ko sabiedrība pērk, maksājot policistam dažu simtu algu, ir ilūzija. Ja policisti piepelnās laupot (un vācot kukuļus) vai izvēlas linča tiesu, vaina nav tikai viņos, bet arī melīgajā sistēmā, kas gadiem mokās ar politiski ieprogrammētu nabadzību un nekompetenci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu