Dzīve grāmatās un internetā • IR.lv

Dzīve grāmatās un internetā

2
Foto — Andrejs Terentjevs, F64

Blogeri rāda, ka grāmatu aprakstīšana var būt arī vaļasprieks

Četrus raksta varoņus – Edgaru, Santu, Daini un Spīganu – pazīstu gandrīz kā draugus, tomēr dzīvē tiekamies pirmoreiz. Līdz šim pieticis ar viņu rakstītajiem grāmatu blogiem un diskusijām tajos. Arī viņi pazīst cits citu, kaut vārda, dzīves pieredzes un citu mazsvarīgu faktu vietā ir savstarpējas zināšanas par literatūras gaumi un izpratni. Ar to pietiek, lai mūsu tikšanās klātienē būtu draudzīga jau no paša sākuma. 

Visiem četriem blogeriem lasīšana ir neatņemama ikdienas daļa, un saruna bieži pāriet aktīvā grāmatu apspriešanā. Vienbalsība ir biežāka par strīdiem, lai gan uz interviju aicināju cilvēkus ar atšķirīgu pieredzi un literārajām interesēm. Viņus vieno aizrautība, stāstot par savu «lasīšanas dzīvi». Tā ir patīkama pārmaiņa pēc apnicīgajām runām, ka cilvēki nelasa, grāmatas dārgas, literārā vide šaura un autori nekādi. Kaut sākumā gribēju uzzināt, kas ikdienā ar literatūru nesaistītus cilvēkus mudina izlasīto apspriest rakstiski, kā arī, protams, parunāt par mīļākajām grāmatām, intervija drīz vien pārauga draudzīgā pieredzes apmaiņā par lasīšanu.

Blogā līdz pārdegšanai

Dainis Gžibovskis (Dgpyfrom.wordpress.com) uz fotografēšanos atnesis grāmatu Nejaušā vakance. Vairāk autores, ne pašas grāmatas dēļ, jo Dž.K.Roulingas Harija Potera sērija rakstnieci pacēla līdzās Stīvenam Kingam un Bretam Īstonam Elisam Daiņa mīļāko autoru galvgalī. «Tumši stāsti man patīk,» saka Dainis. «Eliss dažbrīd raksta pat slimi, un Roulingas Nejaušajai vakancei arī nav īpaši laimīgas beigas. Tomēr tie ir reālistiski stāsti, kas man patiesībā ļoti patīk, pat ja ar Poteru ir mazliet citādi.» Beigu beigās viss tomēr atkarīgs no autora, jo labs rakstnieks var «paņemt» ar atšķirīgām lietām – to dzirdot, arī pārējie blogeri sāk piekrītoši māt ar galvu. «Vislabāk bez romantikas, drusku baisi, drusku traģiski,» piebilst Dainis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu