"Vienotība" valdības veidošanā varētu "ziedot" Aizsardzības ministriju • IR.lv

“Vienotība” valdības veidošanā varētu “ziedot” Aizsardzības ministriju

77
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (no labās) un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis gaida tikšanos ar Valsts prezidentu. Foto: Ieva Lūka, LETA

Šis varētu būt kompromisa variants ZZS

“Vienotības” valde pirmdien notikušajā sēdē izskatījusi dažādus risinājumus situācijai saistībā ar valdības veidošanu, kā viens no variantiem tikusi vērtēta iespēja atteikties no Aizsardzības ministrijas (AM) vadīšanas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Valdes pārstāvji esot apliecinājuši, ka “Vienotības” līderiem ir plašs mandāts sarunām ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), lai rastu kompromisu par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā.

Pirmdienas vakarā LTV raidījumā “Panorāma” aizsardzības ministrs Artis Pabriks apstiprināja šo informāciju. Pabrika kandidatūru Ministru prezidenta amatam noraidīja Valsts prezidents Andris Bērziņš, norādot, ka ministrs viņa acīs izpelnījies kritiku par saviem darbiem, tiesa gan – konkrēti nenosaucot.

Pabriks apstiprināja, ka aicināts “atdot” aizsardzības ministra amatu. Tomēr viņš pats šādu soli uzskata par politiski nepareizu un vēlas uzzināt “Vienotības” motivāciju.

Kā vēsts “lsm.lv”, Pabriks to saista ar citu ministru portfeļu pārdali. „Es sapratu, ka nav pārāk liela interese atdot “zaļajiem un zemniekiem” VARAM, un, protams, „Vienotībai” ir interese paturēt Satiksmes ministriju,” norādīja Pabriks. Pabriks noliedza, ka atteikšanās no Aizsardzības ministrijas būtu saistāma ar kandidēšanu EP vēlēšanās.

Kā viens no risinājumiem izskatīta iespēja atteikties no AM vadīšanas jaunajā valdībā un virzīt savu izglītības un zinātnes ministru.

Tāpat partijas valdē diskutēts par to, vai pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) varētu turpināt darbu jaunajā vadībā, vai arī šo amatu varētu ieņemt deputāts Jānis Reirs (Vienotība). Oficiāls lēmums šajā jautājumā vēl netika pieņemts un liela daļa valdes locekļu pauda atbalstu Vilkam.

“Vienotības” pārstāvji rīt no rīta valdības ēkā tiksies ar ZZS, lai diskutētu par jaunās valdības izveidi.

ZZS pārstāvji pirmdien informēja Ministru prezidenta amata kandidāti Laimdotu Straujumu (Vienotība), ka ZZS jaunajā valdībā neuzņemsies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību. ZZS savu lēmumu pamatojusi ar to, ka IZM būtu jāvada profesionālim, kāda tās rindās pašlaik neesot.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem skaidroja, ka šī politiskā spēka pārstāvji konsultējās ar sociālajiem partneriem par iespējamo ministra amata kandidātu. Sarunās kā labākie potenciālie ministru amata kandidāti tika minēti pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un bijusī ministre Ina Druviete (Vienotība), akcentēja Brigmanis.

Brigmanis arī pauda, ka gaidīs Straujumas piedāvājumu iespējamam risinājumam. Premjera amata kandidāte norādīja, ka tiks meklēts kompromiss, tomēr pirmdien viņa nevarēja “komentēt nekādus iespējamos risinājumus”.

Citi potenciālie valdības partneri – RP un nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) – iepriekš izteiktajam Straujumas piedāvājumam ir piekrituši.

RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters pēc sanāksmes sacīja, ka ZZS jānonāk līdz atbildei, vai galu galā šis politiskais spēks ir gatavs iesaistīties koalīcijas darbā. Taujāts par iespējamiem ZZS rīcības motīviem, Demiters pauda, ka “šeit jau nav nekādu minējumu”, jo ZZS pārstāvji jau pauduši, ka vēlas vadīt gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), gan Zemkopības ministriju.

Savukārt VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sociālajā tīklā “twitter.com”, paužot personīgo viedokli, raksta: “Ja jaunās koalīcijas partijas vienotos par skolu pilnīgu pāreju uz valsts valodu, tad VL-TB/LNNK varētu ņemt IZM VARAM vietā.” Līdz šim topošās koalīcijas pārstāvji norādīja, ka viņiem ir atšķirīgi viedokļi jautājumā par pilnīgu pāreju uz latviešu valodu skolās, tāpēc tas būtu jārisina pēc Saeimas vēlēšanām.

Saskaņā ar Straujumas iepriekš izteikto piedāvājumu ZZS jaunajā valdībā tiktu IZM, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats VARAM.

Savukārt RP saglabātu atbildību par Ārlietu, Iekšlietu un Ekonomikas ministriju. Savukārt citas diskusijas izraisījušās par to, ka VARAM vadība tiktu nacionālajai apvienībai.

VL-TB/LNNK bez VARAM piedāvāts uzņemties atbildību par Tieslietu ministriju un Kultūras ministriju, kā arī, iespējams, parlamentārā sekretāra amatu Labklājības ministrijā.

 

Komentāri (77)

Andris 13.01.2014. 21.05

Vienos svaru kausos likt Vilku un Reiru?! Interesanta pieeja… (Negribētos teikt – izsmiekls.) Ja Vienotība ņem IzM, lai aicina mājās Šadurski!

+26
0
Atbildēt

8

    andris902 > Andris 14.01.2014. 16.38

    …betija….Tev šodien Reirs neliek mieru?…no vienas fotogrāfijas izsecināji viņa nākotnes plānus?….

    …J.Reirs no 1989.-1993.g. bija Rīgas pilsētas Centra rajona izpilddirektora palīgs….

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 15.01.2014. 00.11

    ….betija….izceļot vienu, nav nepieciešamības nolikt otru…it īpaši, pamatojoties tikai uz iedomām…

    …un ar Vilku viss būs kārtībā…par ko arī priecājos…. :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ludmila > Andris 15.01.2014. 07.07

    betijacalmane

    Rukmani , Brigmani neatpazīstu . Protams savulaik dzitdēts par šīm . Urbi un Čeveri atpazinu tik pēc norādēm , lai gan šie nav stipri mainījušies

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 15.01.2014. 02.04

    Skatījos raidījumu, redzēju-dzirdēju – Straujuma telefoniski sazinājusies ar Vilku, aicināja viņu vadīt ministriju un tas piekritis. Iespējams, ka šis solis IR, bet iespējams, ka NAV saskaņots ar partijas vadību. Jebkurā gadījumā visa tā jezga ap Finanšu ministra posteni nenāk partijai par labu. Vienkāršojot to var parādīt tā – partijas vadība gribēja dot amatu Reiram, sabiedrība protestēja, jo apsvērumi bija izprotami no partijas interešu viedokļa, bet no valsts viedokļa – absolūti garām, Straujuma ieklausījās sabiedrības viedoklī un izdarīja pareizu izvēli. Straujumai – plus, partijas spicei – trekns mīnus.

    Redzi, būtu partija uzreiz paziņojusi, ka Andris Vilks turpinās vadīt Finanšu ministriju jaunveidojamā Ministru Kabinetā, nebūtu nekādas vajadzības pretnostatīt abus. Kā tas iznāk, ka partija jau sistēmātiski liek savus labākos pārstāvjus zem sitiena? Tu taču neprasīsi, lai nosaucu – kurus?

    Starp citu, ja redzēji raidījumu… Man šķita interesants moments, kad nonāca līdz RP ministrijām un politiķiem, kas tās vadīs, Sraujuma lika saprast, ka tur vēl būs sarunas, ka grib uzdot jautājumus. Ļoti gribas ticēt, ka jautājumi tiks uzdoti Kozlovskim. Un ne jau tikai par Zolitūdes krimināllietas izmeklēšanu. Pirmām kārtām – par sirmgalvju uzmešanu. Gaidīsim rītu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ludmila > Andris 14.01.2014. 05.39

    betijacelmane

    Tas internetu apceļojošais Reira foto komjaunetnes kongresā , kurš gads tas bij ?

    Vispār jau intresants foto , vismaz 3 ietekmīgi politiķi tur redami , viens gan 90-os .

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 14.01.2014. 15.26

    ozolnieki, es neveidoju arhīvu, paļaujos uz savu atmiņu. Lielos vilcienos tā mani nav pievīlusi. Atceros, ka bilde no Atmodas sākuma – tātad 80. beigām. Laiks, kad komjauniešu spice vēl necīnījās par “Neatkarību”, ko viņi uzsāka, kad varēja privātbiznesā ieguldīt komjaunatnes un partijas naudas, kad “cīnītāji” vairs ne ar ko neriskēja, bet tieši ieguva, pateicoties korporatīvajām saitēm, dubultai morālei un demagoģijas skolai. Bildē Čevers, Urbanovičs, Reirs, Rukmane, Brigmane, noteikti vēl kādus piemirsu. Varbūt kāds cits var papildināt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 14.01.2014. 22.20

    Kāpēc tieši šodien, Zane? Ja man ir jāizvēlas starp Reiru un Vilku, es arī vakar, aizvakar, pirms nedēļas un vēl ilgāka laika biju, esmu un arī paredzamajā nākotnē būšu par Vilku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 14.01.2014. 03.35

    Reira kungam pretēji Vilka kungam ir viena “atzīstama” īpašība. Viņš labi nojauš, kurā virzienā pūš vējš, un rīkojas attiecīgi savai nojausmai. Kā jau cilvēks, kas savukārt – astoņdesmito beigās – gandrīz nonāca komjaunatnes spicē. Taisni vai žēl, ka Padomju Savienība izjuka un tik labi iesākta karjēra pārtrūka:D

    Tieši pateicoties šai īpašībai ir personas, kas ļoti vēlas redzēt Reira kungu Finanšu ministrijas vadībā.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

Andris 13.01.2014. 21.36

Lūdzu, vai kāds (kaut vai A. Bērziņš!) man, nesaprašam, var paskaidrot, kas par zelta gabalu ir ZZS, ka tā OBLIGĀTI nepieciešama valdībā???

+27
-1
Atbildēt

0

Alise 13.01.2014. 22.14

Varētu jau es tā kā paņirgāties par Vienotību tagad, tik labuma nekāda no tā man nebūs :)

Bet es nesaprotu, kādēļ Vienotībai par katru cenu vajag ZZSu valdībā? Nu tak sadala tās 3 ZZS ministrijas starp V, RP un NA un sūta ZZSu vienu māju tālāk.

Vienīgais, kur būtu nepieciešams ZZS (ar savām balsīm Saeimā), ir preambulas pieņemšana Satversmē vai arī prezidenta atlaišana. Bet es neticu, ka V raujas tā, lai pieņemtu preambulu, un neticu arī, ka kāds organizē Bērziņa atlaišanu.

+22
-3
Atbildēt

13

    austrisv > Alise 14.01.2014. 10.52

    Betij, kas nu to būtu teicis!

    bet, kā tad ar to NA lielo fanu deģenerāli utt! Ak, tad tie drīkst rakstīt, jo ir par NA, bet pārējiem nekādu iespēju!

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Vineta > Alise 14.01.2014. 00.09

    Bet

    bet vajag tomēr palūkoties dažus soļus atpakaļ.

    Vai kad čekistu piesmietais, kompromatu, parādu un alkatīgo un pastulbo mātīšu atkarīgais morālais kroplis, premļjaks, saimnieku izrīkots, izrēķinājās ar Grendes kundzi?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > Alise 14.01.2014. 10.01

    vilhelms

    Uz premļjaka bargās alkatīgās večas fona visas ir jaunas un iekārojamas.

    Skandāls? Tādu neatceros. Bija deģenerātu – zatļerastu, “Ozirisa” pastāvīgo apmeklētāju pļūtīšana, tas gan.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 14.01.2014. 10.22

    r_r

    Dombrovskis gan teica, ka par NA izdarībām pie vainas iespējams ir ministru skaits, bet paskatīsimies, kas bija šis viņa atziņas pamatā? taču tas, ka NA sadomāja neatbalstīt vairs izveidoto koalīciju pēc vēlēšanām, un tieši Bordāna sakarā!!! Vai tad ne tas bija cēlonis NA izdarībām! Pie tam tās izdarības notika visu laiku kopš šīs Dombrovska valdība s sākuma. Vai atkal uzskaitīt NA atškirīgos balsojumus no valdības koalīcijas ?

    Pie tam tas taču nav nopietni, ka NA centās pēkšni nomainīt labi strādājošo TM Bordānu, ja jau reiz Bordāns bija apstiprināts amatā. Cik man saprotams, tad Bordāna darbs apmierināja MP, un tieši tas jau arī ir koalīcijas līguma pamatā, ka tieši MP aicina (partiju ieteiktos) ministrus.

    Kad vēl tā ir bijis, ka pēķšnu iegribu vadīta kāda partija sadomā mainīt labi strādājošu ministru uz iedomu pamata( it kā pēkšņi iestājies Bordāns kādā jaunā partijā),

    Bet, veltīgi jau te runāt “ar kurliem un akliem” NA faniem, kuri negrib neko ne redzēt ne dzirdēt, kas viņiem nepatīk, bet redz tikai sekas, ka citas partijas vainīgas pie Dombrovska valdības gāšanas. Dombrovskis ir liekas pārāk godīgs šajā ziņā, lai gan paskatiet viņa demisijas pieteikuma video un tūlīt , ja vien gribēsiet, dzirdēsiet, ka viņš skaidri pasaka, ka valdībai nav vairākuma atbalsta saeimā, un tieši tāpēc tā demisionē, nevis tāpēc, ka NA nav pietiekams ministru skaits.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > Alise 14.01.2014. 12.38

    betijacelmale

    “Pārējie” laikam ļoti cietās, bet ja ģenerālis drīkst, tad beidzot arī paši drīkst pārstāt tēlot kulturālus cikvēkus.:)))

    Kad autoostas zanE, kura, visticamākais bija iebraukusi roku TB/LNNK kasē un par to patriekta, vai Bet, kura neveiksmīgi mēģinājusi ieskapēt savu mazmeitu Parādnieka kungam, vai arī pete bija uz to sacerējusies, tēloja kulturālus cilvēkus? Izkārnīšanās un izvemstīšanās uz NA katrā rakstā, vai tas par kosmosu, vai graudu audzēšanu.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Aina > Alise 14.01.2014. 08.28

    Vai tu runā par veco draņķi žaneti??? Tai jau pēc pirmā skandāla vajadzēja ar kāju pa dibenu un miskastē iekšā ar zobiem pa priekšu

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Alise 13.01.2014. 22.18

    Lai Lattelekomu pārdotu krieviem.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > Alise 13.01.2014. 22.19

    Ai, ai, vai tad patiešām nesaproti un neatceries, kura partija tad gāza Dombrovska valdību de jure. To izmantoja Bērziņš un palūdza te facto aiziet Dombrovskim, jo tam nav koalīcijas pilna atbalsta.

    Vai tad atkal Straujuma kāps uz tā paša vecā grābekļa?

    Protams, ka Lembergs ir šausmonis, bet viņš var smieties, jo izvēles jau nav ne Vienotībai, ne RP, jo “jāar” ar to, kas saeimā ievēlēts.

    Skumji, jo NA ir vainīga, ka valsytī tagad Lembergs uzstāda noteikumus. tas protams, var nepatikt NA faniem, bet vajag tomēr palūkoties dažus soļus atpakaļ.

    +13
    -13
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 14.01.2014. 12.51

    Nevajag, ģenerāli. Mēs cilvēkus varam vērtēt pēc viņu komentāriem – cik tie godīgi, izsvērti un objektīvi. Par to arī runāsim un nefantazēsim par to, ko vēl tie varētu izdarīt.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 14.01.2014. 11.38

    O! Interesanti! Pret kuru tad es kādreiz esmu bijusi rupja?

    Tad kāpēc gan es nevaru aizrādīt kādam, kurš pirms neilga laika pamācīja mani, ko un kam es drīkstēšu un nedrīkstēšu teikt?

    Tu pati esi kādreiz uzņēmusies atbildību par Vienotības karsēju rupjībām un izdomājumiem? Kāpēc to prasi no citiem?

    Nekad nedomāju, ka esi īpaši gudra, bet, nu, tik primitīvi spriest…

    “Pārējie” laikam ļoti cietās, bet ja ģenerālis drīkst, tad beidzot arī paši drīkst pārstāt tēlot kulturālus cikvēkus.:)))

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 14.01.2014. 10.46

    Nepazīstu vilhelmu. Vai tas nebija viņš, kas “ienāca” IR, kauninādams šejieniešus par rupjību un savstarpējo necieņu, kas šeit valda, par gaisotni, kur sevi cienošs cilvēks nevar nākt? Tomēr ziedojās, ienāca, īsā laikā kļuva rupjš. Vājš raksturs:(

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Alise 14.01.2014. 10.23

    vilhelms. Tā gan neraksti. Oponenti uzreiz sapratīs, ka esi Pikaso, ABC:)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 13.01.2014. 22.45

    Kā tad, kā tad, NA piespieda Dombrovsi atkāpties. Dombrovskis tak intervijā pateica, ka visa problēma bija negodīgā neproporcionālā ministriju sadalījumā.

    Nu tad, ja jau gribēja saglabāt esošo valdību, varēja mierīgi pāris ministru posteņus pārdalīt ZZS neiejaucot, un V to mierīgi varētu panākt, ka tas notiek (RP atdod kādu portfeli), bet V pati,izskatās, to negribēja, tai nez kādu iemeslu pēc gribās Vilku nomainīt, tad vēl RP nez kādēļ grib Pavļutu nomainīt.

    Vai tiešām visam pie vainas būs Vaitaitis?

    Un te jau V pibliski laiž iekšējo kaški vaļā – https://twitter.com/romans_melniks/status/422834814316584960

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu