Dombrovskis: Aizejošais gads nesis vienu no smagākajiem pārbaudījumiem • IR.lv

Dombrovskis: Aizejošais gads nesis vienu no smagākajiem pārbaudījumiem

50
Valdis Dombrovskis. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Valdības vadītājs: aizejošā gada ekonomiskās izaugsmes galvenais vilcējspēks bija mājsaimniecību patēriņš

Aizejošais gads ir nesis vienu no smagākajiem pārbaudījumiem mūsu atjaunotās valsts vēsturē – Zolitūdes traģēdija atgādināja par to, cik trausla var būt šķirtne starp dzīvi un nāvi, savā Jaunā gada uzrunā tautiešiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers atgādināja, ka aizejošajā 2013.gadā ir izjusts vienam otra atbalsts gan lielā priekā, gan lielās bēdās. “Dziesmu svētki sasauca kopā Latvijas tautu no pilsētām un novadiem, no Eiropas un pasaules, lai apzinātos mūsu garaspēku un varēšanu. Diemžēl aizejošais gads ir nesis arī vienu no smagākajiem pārbaudījumiem mūsu atjaunotās valsts vēsturē. Zolitūdes traģēdija atgādināja par to, cik trausla var būt šķirtne starp dzīvi un nāvi,” sacīja Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka vissmagākajā šī gada dienā, “kad noziedzīgas bezatbildības dēļ zem betona blokiem izdzisa cilvēku dzīvības, bija īpaši svarīgi sajust vienam otra plecu”. “Vainīgie tiks sodīti, bet šo dienu nekad neaizmirsīsim. Paldies visiem, kas nepalika malā šajā traģiskajā brīdī, paldies glābējiem par pašaizliedzību, līdzcilvēkiem par atbalstu cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem,” solīja Dombrovskis, atgādinot, ka arī ikdienā ir nepieciešams biežāk atcerēties atbildību vienam par otru, pleca sajūtu par savu tautu, ziņo LETA.

Dombrovskis atgādināja, ka arī Latvijas ekonomikai šis gads ir bijis kopumā sekmīgs. “Jau trīs gadus esam starp straujāk augošajām Eiropas ekonomikām. Vidējā alga tautsaimniecībā ir pārsniegusi pirmskrīzes līmeni. Bezdarbs, salīdzinājumā ar krīzes smagāko brīdi ir samazinājies divas reizes. Pēckrīzes periodā radīts ap 70 000 jaunu darbavietu,” minēja premjers.

Ministru prezidents norādīja, ka aizejošā gada ekonomiskās izaugsmes galvenais vilcējspēks bija mājsaimniecību patēriņš, kas liecina par to, ka “ekonomisko izaugsmi iedzīvotāji arvien skaidrāk sāk sajust arī savos maciņos”. Dombrovskis gan uzsvēra, ka ilgtspējīga attīstība nav pašsaprotama, tā ir jākopj.

“Manu valdību stingrā fiskālā politika nav bijusi pašmērķis. Vienmēr esmu uzskatījis, ka mēģinājumi dzīvot pāri saviem līdzekļiem ne tikai grauj valsts reputāciju, bet ir arī ekonomiski un sociāli neizdevīgi. Tomēr fiskālā disciplīna ir tikai pamats – tā pati par sevi nenodrošina iedzīvotāju labklājību. Labklājības pieaugums ir iespējams, piesaistot investīcijas un kāpinot darba ražīgumu. To nevar panākt aizņemoties vai voluntāri ceļot algas un pabalstus,” uzsvēra premjerministrs, piebilstot, ka tikai konkurētspējīga Latvijas ekonomika radīs jaunas darbavietas, dos lielākas algas, pensijas un sociālos pabalstus.

“Tā arī būtu mana ceļamaize nākamajai valdībai,” piebilda Dombrovskis.

Premjers akcentēja, ka tieši Latvijas tauta noteiks, kā tālāk attīstīsies Latvija – vai tiks nostiprinātas valsts nacionālās un demokrātiskās vērtības, vai, nopietni strādājot, arī turpmāk varēs paļauties uz prognozējamu attīstību un nākotni.

“Nākamajā – vēlēšanu – gadā novēlu būt aktīviem un būt gudriem. Tas nozīmē prasmi atšķirt graudus no pelavām, atbildīgu politiku no tukša populisma,” izteicās Dombrovskis.

Premjers atgādināja, ka 2014.gads Latvijai paies Eiropas zīmē, proti, Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un durvis vērs jaunā Nacionālā bibliotēka, kas būs apliecinājums valsts eiropeiskajai piederībai un ieguldījums mūsu intelektuālajā konkurētspējā.

“Jau pēc dažām minūtēm Latvija pievienosies eirozonai. Mūsu Milda rotās pasaules otrās lielākās valūtas – eiro – monētas. Apsveikumus Latvijai sūta visi Eiropas līderi, jo mēs kļūstam par daļu no 320 miljoniem Eiropas vienotās valūtas lietotāju saimes. Tā ir vēl viena iespēja mūsu valsts ekonomiskajai drošībai un uzplaukumam,” uzsvēra Dombrovskis.

Kā novēlējumu Latvijai nākamajā gadā premjers novēlēja visiem strādāt pie tā, lai Latvija kļūtu vienotāka. “Joprojām mūsu sabiedrībā ir pārāk daudz plaisu, kas vājina katru no mums personīgi un mūsu valsti kopumā. Mēs nevaram atļauties turpmāku sabiedrības noslāņošanos. Mums kopā jāveido Latvija par zemi, kur katrs jūtas piederīgs, drošs par savu un sev tuvo cilvēku šodienu un rītdienu,” rezumēja Dombrovskis.

Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības. Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, “Vienotība” divas reizes piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Andris Bērziņš tos noraidījis. Prezidents informējis, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7.janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu savu izraudzīto kandidātu.

 

Komentāri (50)

ligakalnina 01.01.2014. 01.36

Jā, notiek strauja šaī portāla degradācija, cik intelektuālas bija citadiena un Ir sākumā, tik “ločmelisks” kļūst tas patreiz, komentāri ir izcili, ģenerāļa tandēms ar ločmeli vien ir ko vērts, pat vemjamās zāles nevajag, ja nedaudz alkoholu pārdozē, pietiek palasīt šo abu komentārus.

+18
-4
Atbildēt

7

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 01.01.2014. 09.24

    ——Kalvis Apsītis:”(..)

    Nevar gribēt kvalitatīvu saturu, ja komentārus pietiekami stingri nemoderē…”

    ============================================================================

    Kas nav aizliegts – tas ir atļauts, jeb – Kas maksā, tas mūziku pasūta.

    Redz, kāda dīvaina lieta – jo lielāka demokrātija Latvijā, jo dziļāk integrējamies Rietumos, jo kvalitāte krītas, krītas, krītas…..un tā gribas, lai kāds moderators (cenzors) arī interneta lauciņu paravē, jo nezāles jau neizbēgami kultūras asnus nomāks:

    «Интеллигенция – самая трудно выращиваемая ткань общества. Ее легче всего разрушить. Ее невероятно трудно восстанавливать. Она нуждается в постоянной защите. Чтобы ее уничтожить, на нее даже не надо нападать. Достаточно ее не охранять. И общество само ее уничтожит».

    http://www.rusamny.com/357/t03(357).htm

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 01.01.2014. 01.37

    tu jau ar piestrādā :)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    inesite15 > ligakalnina 01.01.2014. 18.47

    >neitro : lielas grūtības, domā, pieregjistrēties ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 01.01.2014. 01.50

    dzeris – ko man teikt …. Tu jau kā profesionālis visu atšifrē ātri … :) :) :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 01.01.2014. 01.42

    Ko nu es, tavi pirmie divi komentāri uz ģenerāļa komentāriem, protams, ir, ir izcili, un, gandrīz, ģenerāļa līmenī.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > ligakalnina 01.01.2014. 10.20

    Vajadzētu tomēr pāriet uz reģistrētiem komentētājiem visos nopietnos portālos. Kādu laiku varbūt komentāru būtu mazāk, bet ar laiku visi pierastu. Domāju, ka tā būtu civilizētāk. Un tas būtu pašu portālu interesēs. Nu ir taču ieinteresēti portāli sakarīgā publikā?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 01.01.2014. 03.49

    Interneta komentāru žanrs kā tāds Latvijā var uzplaukt tikai epizodiski – nelielās oāzēs, kas drīz iznīkst. Šis pats process notiek visur – arī “Delfi” savā rītausmā izskatījās citādāk; bijušā PCTVL deputāta Jurija Aleksejeva veidotais IMHOClub.lv pirms 2-3 gadiem bija gluži saturīgs – kamēr staļnistiskas pārliecības troļļi nebija aizbaidījuši sakarīgākos komentētājus. 1994.gadā bija tāda vēstkopa “Sveiks”, kur aktīvi rakstīja arī ārzemju latvieši – tagad no tā ir palikusi pāri bāla ēna. Brīvprātīgu rakstītāju radīts saturs, ja to īpaši nekopj – neizbēgami degradējas.

    Nevar gribēt kvalitatīvu saturu, ja komentārus pietiekami stingri nemoderē; savukārt stingras moderēšanas apstākļos paliek pāri 5-10 rakstītāji, kuri pēc kāda laika ir pateikuši viens otram visu iespējamo – un viņiem vairs nav interesanti. Joprojām gluži saturīgi lietotāju komentāri ir pie lielajām avīzēm – piemēram, NyTimes.com (“New York Times” interneta versija) – bet tur moderē diezgan stingri un potenciālo rakstītāju ir daudz un viņi raksta kvalitatīvi.

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 01.01.2014. 01.30

….veči, vai nav bail savā žultī noslīkt?….

+16
-3
Atbildēt

3

kkristaps 01.01.2014. 11.46

Manuprāt, absolūti nemoderējot komentārus, IR kopumā tikai zaudē – es neredzu starp “komentētājiem” gandrīz neviena žurnāla abonenta un starp pašiem komentētājiem ir tikai 6 – 7. kuru komentārus ir vērts lasīt un kuriem zvirbuļi nečivina bēniņos, proti, dzeris, klusais, zanĒ, Bet, Kalvis Apsītis, Ilma_c, Nomale, varbūt vēl kādu esmu palaidis garām. Nedomāju arī, ka reklāmdevēji būtu milzīgi ieinteresēti ievietot reklāmu Ģintermuižas filiālē, kuras pacienti slavina slepkavas vai atbalsta to slavināšanu, lamājas kā pārdzērušies važoņi bordelī utt.

.

+14
-8
Atbildēt

9

    Vineta > kkristaps 01.01.2014. 14.43

    Pikaso

    Es saprotu, tu pidrilla – šļeserast, mani pamatoti nīsti. Par ko tādi uzbrukumi Betijai, vai par to, ka viņas higiēnas prasību līmenis neļauj nolaizties līdz jums, pēdējām padibenēm, un mest jūsu fekāliju maisiņus.

    p.s. Starp citu, vai neesi krievu armijnieka, Trulā, zilais palīgs, Dzelme, kas meta tā sūdu maisiņus?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > kkristaps 01.01.2014. 14.07

    Pikaso

    “Portāls strauji degradējas”

    Spriežot pēc saliktiem “+” un “-“, jāsecina, ka tas pilnībā pārvēršas par pederastu, mauku un latviešu nīdēju forumu.

    Tu, fekāliju pavēlniek, pat nespēj iedomāties, cik garlaicīgi jums vieniem, bez intelektuāļu piedalīšanos, kļūtu.

    Cik ilgi varētu monotoni slavināt Šļeseru, Ušakovu un Zatļeru?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    inesite15 > kkristaps 01.01.2014. 18.40

    Generals patiešām ir visnotaļ savdabīgs personāžs, bet tas tak nevienam netraucē, ja viš te staigā … – no svara ir tas, ka KATRS TE TIEK IEKŠĀ – ja tā ir, tad VISU CIEŅU lapai !

    Wiederholung – …uz to minusu :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    inesite15 > kkristaps 01.01.2014. 18.35

    Neko tā stipri neiebraucot, bet ja par to moderēšanu … patiešām nestipri sekojot … izbrīna tas, ka zināma it kā saimnieka lapa laiž IT KĀ iekšā visu – tas liek to lapu VISĀ NOPIETNĪBĀ CIENĪT – a tādu politiski-partejiski izmoderētu visādu pljindereklību pietiek .

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > kkristaps 01.01.2014. 21.41

    Kā tad,vērts lasīt ir tikai MANU un MAN līdzīgo rakstītais,pārējie ir deģenerāti un idioti,kuriem ieeja būtu aizliedzama,pilnīgi piekrītu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > kkristaps 01.01.2014. 12.40

    Pikaso – man ar domāt , ka vajag kādus rāmjus noteikt :) :) :)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 01.01.2014. 14.02

    Rāmji jau ir – katrā civilizētā sabiedrībā pieņemtas uzvedības normas, tikai neizskaidrojamu iemeslu dēļ IR redakcija izliekas tās nezinot. Portāls strauji degradējas, un šķiet, ka redakzijas mērķis ir to vispār iznīcināt. Nav skaidrs tikai viens – ja redakcijas mērķis sakrīt ar īpašnieku mērķi, tad kāpēc neklapēt portālu ciet bez liekas vilcināšanās, bet tad, ja šie mērķi ir atšķirīgi, kāpēc īpašnieki nepadzen Nelliju Ločmeli, jo ir tak pilnīgi skaidrs, ka tieši viņas nemākulības dēļ portāls ir degradējies.

    OK, Dievs ar portālu un Nelliju, galu galā katrs tērē savu naudu, kā grib, tajā skaitā arī es – biju tā kā iedomājies atbalstīt žurnālu un abonēt to kā agrāk, bet tad aplūkoju deģenerāļa Petena ventilatora kluba vēmekļus, kas glužī kā ordeņi rēgojas pie katra raksta un netiek moderēti un nolēmu, ka atradīšu savai naudai jēdzīgāku pielietojumu.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 01.01.2014. 14.20

    cik garlaicīgi jums vieniem, bez intelektuāļu piedalīšanos, kļūtu.

    Muahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah, laikam tak tas bija domāts nopietni. Gaidīsim betijas ceļmales komentāru, kas apstiprinās šo domu. Ui, sen nebiju tā smējies, kaut gan zinu, ka par Dieva apdalītiem cilvēciņiem smieties ir grēks..

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > kkristaps 01.01.2014. 15.05

    Starp citu … interesanti – kas ir General ? Nebrīnīšos , ja kāds no viņa pieminētajiem tēliem :) :) :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu