Lielo mielo, sīko apmelo • IR.lv

Lielo mielo, sīko apmelo

18
Būvlaukums Biķernieku ielā 121 pērnā gada rudenī. Autora foto
Dainis Īvāns

Mūsdienu “Mērnieku laiki” Saeimas deputāta izpildījumā

Likuma priekšā vienlīdzīgi ir visi. Gan trūcīgie, gan turīgie. Par spīti tam, ka Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdis Vjačeslavs Dombrovskis (RP) jau vairākkārt paspējis izteikties, ka tantiņām, kam 15 – 30 lati (laikam domāta tiesas nodeva) „ir nauda”, nevajadzētu ļaut maisīties pa kājām milzu nekustamo īpašumu attīstītājiem, kam varbūt arī 15 – 30 miljoni „nav nauda”.

Pēc tam, kad neizdevās no Būvniecības likuma svītrot 12.pantu par sabiedrības iesaistīšanu lielu projektu apspriešanā, viņš neatlaidīgi apstiprināšanai virzījis likuma grozījumus, kas pilsoņu tiesības pārsūdzēt apšaubāmas būvatļaujas padarīs nesaistošas remešu meistariem un ieguldītājiem.

Proti, kamēr vien tiesa izskatīs iedzīvotāju pretenzijas pret korumpētu būvvaldi vai negodīgu būvnieku, viņa buldozers mierīgi buldurēs pāri Latvijas kāpām, ezeriem, upēm, upītēm, parkiem un mežiem.

Tā, starp citu, lielākoties bijis arī līdz šim. Apturētu būvatļauju skaits pie mums knapi pārsniedz nulli, lai arī pieaugusī iedzīvotāju aktivitāte gan Rīgā, gan Jūrmalā, gan šur tur laukos uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmos gadījumos pēdējā laikā vainagojusies panākumiem.

Iespējams, tieši tas visvairāk satraucis lielveikalu “Maksima” tīkla attīstītāju, „ārzemju investoru” SIA “Homburg Bikernieku Properties” (ar Ls 2000 statūtkapitālu!). Tam visai apšaubāmā veidā bez sabiedriskās apspriešanas izsniegto Rīgas domes būvatļauju Biķernieku ielā 121 apstrīdējuši nākamie kaimiņi. Homburgiešu Krievijas, Ukrainas un “Pribaltikas” reģionālais vadītājs Džeimss Torpejs (James Gerry Torpey) tad sūdzmaņus mēģinājis „apvārdot” ar labu („Aktīvākajiem zaudējumus kompensēšu…”*). Kad tas nelīdzējis, kopā ar vietējo pušelnieku zvērinātu advokātu Aivaru Blūmiņu iedzīvotājiem izsūtījis draudu vēstules (Man ir vara un nauda, lai jūs iesūdzētu!*). Visubeidzot, „sarunājis” ar pašu Vj.Dombrovski („Esmu strādājis ar Dombrovski un Pavļutu!”*).

Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdis nemaz neslēpj, drīzāk lepojas, ka izskatāmos grozījumus Būvniecības likumā, viņš virzījis godāto „ārzemju investoru”, tai skaitā homburgiešu interesēs. Vj.Dombrovskis arī paspējis vienkāršos būvatļauju apstrīdētājus, tas ir tantukus, bez jelkādiem pierādījumiem apvainot „izspiešanā”, „apstrīdēšanas biznesā”, „buldozera krāsas” apšaubīšanā un liela mēroga kaitniecībā, gluži tāpat kā par to blefojis Dž.Torpejs.

Vēl trakāk. Nupat pēc kāda Kanādas “Homburg Group”, bet varbūt arī “Homburg Bikernieku Properties” vai arī “Homburg Management”, kas laikam ir viens un tas pats (jo ej nu „neekonomists” saproti tāda smalka ofšoru biznesa smalkumus) iesnieguma ar projektu neapmierinātie iedzīvotāji nodoti kriminālpolicijas rokās. Nopratināti. It kā par šantāžu nezināmas „trešās personas” interesēs.

„Lielo mielo, sīko rīko!” – būtu smējis Gaitiņu Tenis. Viņš jau nu zināja gan to, kā lielie spēj inscenēt „noziegumu”, gan ar „varu un naudu” iegādāties lieciniekus.

Turpretī Vj.Dombrovskis šais „Mērnieku laikos” visvairāk līdzinās Prātnieku Andžam, vidutājam starp lielajiem un sīkajiem, bet nepārprotami lielo pusē. Var tikai pafantazēt, vai viņa izpratni par taisnīgumu lielo objektu būvniecībā un ar to saistītajos procesos diktē no skarbās dzīves atrauta ekonomista teorētiķa grāds, vai amatpersonas deklarācijā uzrādītais parāds, kas var šķist gandrīz astronomisks 99% Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot Saeimas deputātus, kam jāiztiek no deputāta algas vien.

* citāti no iedzīvotāju ierakstītajām sarunām ar Dž.Torpeju.

Autors ir publicists

 

Komentāri (18)

runivs 20.03.2013. 17.18

Jankam
T.s. oligarhu partijas, virzot savus “projektus” tomēr tik klaji neatļāvās nostāties pret iedzīvotāju un NVO viedokli. Baidījās. Absurda ir diskusija par subjektīvās publiskās tiesības izmantošanas atzīšanu par prettiesisku darbību. Diemžēl pašlaik publiskā telpā tiek izplatīta nepatiesa informācija, ka lietas administratīvajā tiesā tiek ierosinātas arī tāpēc, ka „ kādam nepatīk jaunbūves vai buldozera, kas rosās būvlaukumā, krāsa” vai ka tiesas darbojas kā „ pastkastītes” (sk. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Xjg8cmXvLcU, kā arī 11.Saeimas 17.01.2012.un 07.03.2012 sēdes stenogrammas).
Administratīvā procesa likuma 191.prim pants noteic, ka tiesnesis var atteikt pieteikuma izskatīšanu un atdot to atpakaļ pieteicējam, ja pieteikums ir acīmredzami nepamatots (acīmredzami noraidāms pēc būtības), acīmredzami nepieļaujams vai nesaprotams.
Tagad klāt ir nākusi jauna forma sabiedrības iebiedēšanā. Proti, tie, kas uzdrīkstējušies vērsties tiesā, lai aizstāvētu savas likumā noteiktās tiesības, tiek dēvēti par garā vājiem vai arī izspiedējiem. nenoliedzu, ka var būt arī šādi izspiešanas gadījumi, taču tas ir jāpierāda nevis bez pamatojuma jāpieņem kā balta patiesība.
Cilvēku iebiedēšanas nolūkos, kā raksta Īvāns, attīstītāji ar apmelojumiem vēršas policijā.
Pagājuši ir gandrīz 10 gadi, kopš pašvaldība un attīstītāji vajāja iedzīvotājus t.s. Saburovas pagalma lietā pie lielveikala “Alf”, bet atkal viss sākas no gala. Izskatās, ka atsevišķi politiķi par to neko nav dzirdējuši vai negrib dzirdēt.

+10
-1
Atbildēt

0

kristaps_otersons 20.03.2013. 18.31

Labā ziņa ir tā, ka šodien Daugavpils iedzivotājiem izdevās apturēt vienu būvprojektu, kas apdraudēja viņu Satversmes 115. pantā noteiktās tiesības uz labvēlīgu vidi: runa ir par tukstošiem daugavpiliešu, kas panāca atkritumu šķirotavas būves apturēšanu dzīvojamā rajonā. lasiet: http://www.ir.lv/blogi/politika/sabiedriskam-apspriedem-ir-ietekme

+8
0
Atbildēt

0

andrejs_murnieks 20.03.2013. 10.53

Uz ko gan var cerēt RP šajās vēlēšanās, ja viņu runasvīri taisa šitādus kumēdiņus? Tā tiek izgāztas arī Pavļuta, Ķīļa un Sprūdža pozitīvās reformas valstī. Tad klāt vēl nāk Zatlera lepnais “vonungs”, par kuru viņš pats “neko nezin”, un tagad arī “šmuce” ap to 16. martu, kad Rīgas dome pasvieda “zem tankiem” Rihardu Kozlovski. Vai nav par daudz vienai partijai ar jau tā viszemākajiem reitingiem, pie kam visas tās “šmuces” organizē vai nu RP valdes locekļi ar pašu Zatleru prieksgalā, vai arī viņu “uzmestā” SC, Rīgas dome. Vai nu tas ir politiskai “stulbums”, vai arī klaja ņirgāšanās par vēlētajiem un par viņu ministru iesākto un paveikto. Šajā gadījumā Vj.Dombrovskis rīkojas pēc, no Saeimas padzītās, TP labākajiem standartiem.

+10
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu